Κόντρες στη Βουλή για τον τρόπο μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών

Κριτική για απώλεια εσόδων του ΟΑΕΔ από ΓΣΕΒΕΕ και ΓΣΕΕ. Για συντεχνιακή και συνδικαλιστική προσέγγιση έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Κόντρες στη Βουλή για τον τρόπο μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών

«Βέλη» στην κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η μείωση των εισφορών- και τις επιπτώσεις που θα έχει το μέτρο στον ΟΑΕΔ- εξαπέλυσαν εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων (όπως η ΓΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ). Για συντεχνιακή και συνδικαλιστική προσέγγιση έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Σημειώνεται πως με νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που συζητείται στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής οι ασφαλιστικές εισφορές μειώνονται κατα τρεις ποσοστιαίες μονάδες το 2021 (πρόκειται για εισφορές που κατευθύνονταν στον ΟΑΕΔ).

Από τη ΓΣΕΒΕΕ ο Γιώργος Καββαθάς σημείωσε πως τα περισσότερα άρθρα του νομοσχεδίου είναι σε θετική κατεύθυνση, ωστόσο υπάρχουν κάποια άρθρα που λόγω της πρωτοφανούς δυσμενούς συγκυρίας προκαλούν προβληματισμό και επισκιάζουν συνολικά το νομοσχέδιο. Ειδική αναφορά έκανε στο θέμα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

Όπως είπε «στην παρούσα συγκυρία, αυτή η μείωση, θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που, θεωρητικά, θα επιλύσει. Προδιαγράφει, επίσης, την υποβάθμιση και αποδόμηση του ΟΑΕΔ». Για να προσθέσει πως «από τη στιγμή που το μέτρο αυτό, είναι προσωρινού χαρακτήρα - θα ισχύσει μόνο για το 2021 - θα ήταν προτιμότερο αυτό το 3%, να καλυπτόταν οριζόντια μέσα από χρηματοδότηση, που μπορεί να παρασχεθεί από το Πρόγραμμα SURE ή από τον Κρατικό Προϋπολογισμό».

Το λόγο πήρε από τη ΓΣΕΕ ο Γιώργος Γεωργακόπουλος, ο οποίος τόνισε πως «το νομοσχέδιο το οποίο συζητάμε σήμερα έχει διάφορες ρυθμίσεις, ορισμένες από αυτές ασφαλώς είναι σε θετική κατεύθυνση, όπως ζητήματα υποστήριξης ευάλωτων ομάδων και ρυθμίσεις σε κάποια εκκρεμή ζητήματα του κοινωνικοασφαλιστικού ζητήματος». Ωστόσο τόνισε ότι θα έπρεπε να περιέχονται ρυθμίσεις για την επίλυση προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί σε χώρους εργασίας σε σχέση με τον κορωνοϊό.

Αναφέρθηκε επίσης στη μείωση των εισφορών, λέγοντας πως «εμφανώς αποτελεί ένα μπόνους για τους επιχειρηματίες, ενώ για τους εργαζόμενους αποτελεί ένα σχεδόν ασήμαντο αντίδωρο, ιδίως για τους χαμηλόμισθους». Προσέθεσε δε πως «το σημαντικό είναι ότι στερεί ουσιαστικούς πόρους από τον ΟΑΕΔ που προορίζονται για την αντιμετώπιση της ανεργίας και για την εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών καίριας σημασίας για τους εργαζόμενους, αλλά και τους ανέργους. Με βάση τη διάταξη αυτή αλλάζει ο τριμερής χαρακτήρας του ΟΑΕΔ, περιορίζονται δραστικά οι θεσμοθετημένοι πόροι του ΟΑΕΔ, αφού η μείωση γίνεται αποκλειστικά από τους εισπραττόμενους φόρους».

Για ένα νομοσχέδιο γεμάτο αντιφάσεις έκανε λόγο ο Γιώργος Μακράκης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων του ΟΑΕΔ. Όσον αφορά στη μείωση των εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες είπε πως θα στερηθεί από τον Οργανισμό πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Για να προσθέσει «με το πρόσχημα μιας ελάχιστης αύξησης στους εργαζόμενους, αφαιρείτε από τους ανέργους το θεσμικό δικαίωμα για στήριξη. Με άλλα λόγια, παίρνετε θεσμοθετημένους πόρους από τους ανέργους για να δώσετε ψίχουλα στους εργαζόμενους. Αυτό δεν αποτελεί, κατά την άποψή μας, μια ορθή κοινωνική πολιτική, μια ορθή κοινωνική παρέμβαση».

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, που σημείωσε πως «η Ελλάδα, δυστυχώς, είχε τις υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές το 2012, σχεδόν παγκοσμίως, 46,6%. Με την παρέμβαση την 1η Ιανουαρίου του 2021 θα μειωθούν στο 36,6%. Κατεβαίνουμε σε ένα μέσο κανονικό επίπεδο. Η λειτουργία αυτών των εισφορών, θα βοηθήσει όλους τους εργαζόμενους, όλες τις επιχειρήσεις, μέσα από την δυνατότητα αύξησης του εισοδήματος ανά εργαζόμενο, κυρίως, όμως, βοηθάει τους ανέργους. Γιατί αυτή η πολιτική της μείωσης των εισφορών, έρχεται στην καρδιά του προβλήματος. Να ενισχύσουμε τα κίνητρα για αύξηση προσλήψεων».

Μάλιστα σημείωσε πως «οι διαφωνίες οι οποίες ακούστηκαν, μπορώ να τις δικαιολογήσω ως συντεχνιακή και συνδικαλιστική προσέγγιση. Αλλά προς Θεού. Εδώ είναι Βουλή. Και όταν μιλάμε για την Ελλάδα και τους ανέργους, πρέπει να είμαστε σοβαροί και να μην κρυβόμαστε πίσω από συνδικαλιστικό τακτικισμό. Δεν υπάρχει φορέας της αγοράς εργασίας, δεν υπάρχει επιστημονικός φορέας που να λέει, αυξήστε τις εισφορές. Προς Θεού. Τα ψηφαλάκια σε δεύτερη μοίρα μπροστά στο καλό της πατρίδας»

Μιλώντας στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάχτυλος τόνισε πως «θεωρούμε ότι το νομοσχέδιο είναι συνολικά προς την θετική κατεύθυνση. Ειδικά οι προβλέψεις των άρθρων (32, 35) που αφορούν τη δυνατότητα της ρύθμισης των ασφαλιστικών οφειλών, είναι ιδιαιτέρως προς τη θετική κατεύθυνση. Αισθανόμαστε όμως ότι θα έπρεπε να υπάρχει ένας ευρύτερος γενικός χαρακτήρας, καθώς η έννοια του πληττώμενου από την πανδημία προσώπου ή επιχείρηση, θα πρέπει να είναι ευρύτερη».

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός σημείωσε πως το νομοσχέδιο κινείται σε θετική κατεύθυνση για τον κλάδο αλλά και γενικότερα. Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε επιμέρους ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, κυρίως σε θέματα ασφαλιστικού περιεχομένου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v