Σε 26,60 ευρώ την ημέρα ανέρχεται η ειδική αποζημίωση για τους εργαζόμενους που έχουν τεθεί ή θα τεθούν εκτός εργασίας εντός του Νοεμβρίου, με τις αναστολές συμβάσεων να αποδεικνύονται το νούμερο ένα μέτρο προστασίας εργαζόμενων και επιχειρήσεων και κατά το δεύτερο και σφοδρότερο κύμα της πανδημίας Covid-19.
Μάλιστα, αν και παραμένει ενεργό και το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», από το υπουργείο Εργασίας ξεκαθαρίζουν ότι το μέτρο της αναστολής μπορεί να εφαρμοστεί και για τους εργαζόμενους που έχουν ενταχθεί σε αυτό. Το ίδιο μάλιστα, επισημαίνουν, ισχύει και για τους μισθωτούς που η πρόσληψή τους έγινε με το πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών, υπό την προϋπόθεση ότι είχε πραγματοποιηθεί έως τις 4 Νοεμβρίου.
Βέβαια, κατά τις πρώτες κιόλας ημέρες της νέας καραντίνας δεν έλειψαν και τα φαινόμενα καταστρατήγησης των νέων έκτακτων μέτρων, με τα συνδικάτα να καταγγέλλουν πιέσεις προς εργαζόμενους προκειμένου να προσέλθουν στον χώρο εργασίας -παρά τους περιορισμούς-, με τη χρήση ανεπίσημης έγγραφης βεβαίωσης. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, η εργοδοτική αυθαιρεσία ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, καθώς σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι βεβαιώσεις αυτές αφορούν ανασφάλιστους.
Η ΓΣΕΕ καλεί το υπουργείο Εργασίας «να εκδώσει σαφείς οδηγίες για τις κατ’ εξαίρεση περιπτώσεις χρήσης χειρόγραφης βεβαίωσης», τονίζοντας την υποχρεωτική έκδοση των βεβαιώσεων κίνησης των εργαζόμενων μόνο μέσω του συστήματος «Εργάνη».
Οι μετακινήσεις των εργαζόμενων επιτρέπονται από και προς ή κατά τη διάρκεια την εργασία τους, στις επιχειρήσεις που δεν έχει ανασταλεί η λειτουργία τους και εφόσον η εργασία δεν μπορεί να παρασχεθεί με άλλον τρόπο. Επίσης, επιτρέπεται η μεταφορά από και προς τον τόπο εργασίας συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη. Οι εργαζόμενοι πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο ή άλλο έγγραφο νόμιμης διαμονής, καθώς και βεβαίωση κίνησης (βεβαίωση τύπου Α), σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή. Η βεβαίωση αυτή για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα εκδίδεται από το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» και χορηγείται από τον εργοδότη τους το αργότερο πριν από τη μετακίνησή τους. Ισχύει για όσο διάστημα ο εργαζόμενος απαιτείται να μετακινηθεί από και προς την εργασία του, κατά τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας, βάσει του ωραρίου εργασίας του και μπορεί να ισχύσει για χρονικό διάστημα έως 14 ημερών.
Όπως επισημαίνει η ΓΣΕΕ, λόγω της υποχρέωσης αναγγελίας κατ’ εξοχήν των συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας στο Σύστημα και της υποχρεωτικής τήρησης των όρων τους, οι εργοδότες οφείλουν να χορηγήσουν χωρίς εμπόδια τη βεβαίωση κίνησης τύπου Α των εργαζομένων από το «Εργάνη» και όχι τη χειρόγραφη βεβαίωση, που βρίσκεται αναρτημένη στο forma.gov.gr, η οποία μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, που δεν υπάρχει δήλωση της εργασίας (π.χ. απασχόληση με εργόσημο ή απασχόληση κατόχων Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού, λόγω μη ύπαρξης ειδικής καταχώρισης στο ΕΡΓΑΝΗ).
Η αναμενόμενη Υπουργική Απόφαση εκτιμάται ότι θα ξεδιαλύνει πολλά από τα θολά σημεία, με το υπουργείο Εργασίας να ξεκαθαρίζει ότι οι δηλώσεις των αναστολών Νοεμβρίου για τις κλειστές επιχειρήσεις θα ξεκινήσουν την ερχόμενη Κυριακή 15/11 και θα διαρκέσουν έως και 24/11. Οι πληρωμές της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους των κλειστών επιχειρήσεων βάσει ΚΑΔ θα πραγματοποιηθούν από 27/11/2020 έως και 3/12/2020.
Οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι πληττόμενων επιχειρήσεων βάσει ΚΑΔ θα υποβάλουν υπεύθυνες δηλώσεις από 15/11/2020 έως και 7/12/2020. Οι πληρωμές της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους σε πληττόμενες επιχειρήσεις θα πραγματοποιηθούν σταδιακά από τις 7/12 και μέχρι τέλος Δεκεμβρίου.
Τα ακριβή ποσά
Η αποζημίωση ειδικού σκοπού θα υπολογιστεί αναλογικά με βάση τις ημερολογιακές ημέρες της αναστολής (όχι τις εργάσιμες ημέρες) και με ποσό αναφοράς τα 26,6 ευρώ ανά ημέρα.
Έτσι, εργαζόμενοι σε Περιφερειακές Ενότητες των οποίων η σύμβαση έχει τεθεί υποχρεωτικά σε αναστολή βάσει ΚΑΔ από 3 Νοεμβρίου (π.χ. στη Θεσσαλονίκη) μπαίνουν σε αναστολή για 28 ημέρες, από 3 έως 30 Νοεμβρίου και θα λάβουν 747 ευρώ. Εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση τίθεται υποχρεωτικά σε αναστολή βάσει ΚΑΔ από 7 Νοεμβρίου τίθενται σε αναστολή για 24 ημέρες και θα λάβουν 640 ευρώ ειδική αποζημίωση. Εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση τίθεται υποχρεωτικά σε αναστολή από άλλη ημερομηνία, για παράδειγμα χθες 9 Νοεμβρίου (εργαζόμενος σε κομμωτήριο/κουρείο/κέντρο αισθητικής κ.λπ.) θα λάβει 587 ευρώ για 22 ήμερες αναστολής.
Τέλος, εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή από τον εργοδότη για μέρος ή για ολόκληρο τον μήνα σε επιχειρήσεις που παραμένουν ανοιχτές, αλλά χαρακτηρίζονται ως πληττόμενες για το Νοέμβριο και βάσει της γενικευμένης λίστας ΚΑΔ του Απριλίου, μπορούν να μπουν σε αναστολή εντός του Νοεμβρίου και να λάβουν για κάθε ημέρα που η σύμβαση παραμένει παγωμένη και έως τις 30 του μήνα, 26,6 ευρώ.
Τα 800 ευρώ θα λάβουν οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, επισιτισμό, αθλητισμό, μεταφορές, πολιτισμό που ήταν σε αναστολή και τον Οκτώβριο και μπορούν να μπουν σε αναστολή από 1/11. Για τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου και μέχρι το τοπικό ή εθνικό lockdown, ο εργοδότης πρέπει να καταβάλει στον εργαζόμενο τον μισθό και να καλύψει τις εισφορές που αναλογούν στις ημέρες του μήνα κατά τις οποίες εργάστηκε.