Στη μεγάλη μάχη να αποφύγουμε ένα γενικό lockdown - και στη ζημιά που αυτό θα έχει στην οικονομία - αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης. Παράλληλα μίλησε εκτενώς για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση με στόχο τη στήριξη των επιχειρήσεων και την προστασία των θέσεων εργασίας.
«Μέχρι σήμερα έχουν δοθεί στην αγορά 11 δισεκατομμύρια ευρώ και μέχρι το τέλος του έτους θα φτάσουν τα 15 δισεκατομμύρια» σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης. Στην τοποθέτηση του στην Ολομέλεια μίλησε για τη μεγαλύτερη παροχή ρευστότητας στην οικονομία τουλάχιστον από τότε που μπήκε η χώρα στην ευρωζώνη.
Ειδική αναφορά έκανε στα στοιχεία της Eurostat λέγοντας «η Ελλάδα είναι η χώρα που είχε τη μικρότερη απώλεια θέσεων εργασίας από το lockdown στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Όπως είπε αυτό έγινε γιατί τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας συνδέθηκαν και με τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. «Η Ελλάδα τα πηγαίνει καλύτερα από τις άλλες χώρες» σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και παρουσίασε μια σειρά οικονομικών στοιχείων, μεταξύ των οποίων είναι και η πορεία του κόστους δανεισμού.
Παράλληλα ο Αδ. Γεωργιάδης επεκτάθηκε και στα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊου, ενώ αναφέρθηκε και στις κλίνες που υπάρχουν στις ΜΕΘ. Όπως σημείωσε το 2019 η Ελλάδα είχε πραγματικά τις μισές κλίνες κατά μέσο όρο σε σχέση με την Ιταλία. Σήμερα έχει φτάσει τις 9 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους και ο στόχος είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να φτάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 12 κλινών ανά 100.000 κατοίκους.
Κόντρες υπήρξαν με το βουλευτή του ΜέΡΑ 25 Κλέωνα Γρηγοριάδη για θέματα που σχετίζονται με την πολιτική της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και για το θέμα των επενδύσεων. Ο βουλευτής άσκησε κριτική στην κυβέρνηση τόσο για το ότι δεν έχουν γίνει αρκετές προσλήψεις στον χώρο της υγείας, όσο και για τον τρόπο με τον οποίο έγινε το άνοιγμα του τουρισμού.
Η αύξηση των κρουσμάτων καταγράφεται τώρα που ο τουρισμός έχει τελειώσει είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, ενώ όσον αφορά στην πορεία της πανδημίας αναφέρθηκε σε στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αλλά και του ταξιδιωτικού πρακτορείου TUI. Παράλληλα άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση, η οποία εκτοξεύει πυρά για τον τρόπο χρηματοδότησης των μέσων ενημέρωσης από την κυβέρνηση.
Η κοντά με τον Κλέωνα Γρηγοριάδη συνεχίστηκε, με τον υπουργό να αποκαλεί το βουλευτή «γκρινιάρη» για τη στάση που έχει απέναντι στις επενδύσεις. Και το βουλευτή του ΜέΡΑ 25 να εξαπολύει βέλη για την ασκούμενη οικονομική πολιτική.
Ακολούθησαν νέες πολιτικές αψιμαχίες του υπουργού Ανάπτυξης με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο, με τη συζήτηση να πηγαίνει στα εθνικά θέματα και να φτάνει μέχρι στις σχέσεις με τη Ρωσία.
Επίθεση από Πάνο Σκουρλέτη
Σφόδρα πυρά εξαπέλυσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, λέγοντας πως «γιατί αρνείστε τη συνταγογράφηση των τεστ; Για ποιον, τέλος πάντων, δουλεύετε»; Όπως είπε «γνωρίζετε ότι σήμερα είναι η επόμενη μέρα από τότε που γίναμε μάρτυρες ενός νέου ρεκόρ αρνητικού ρεκόρ. Τα κρούσματα φαίνεται ότι καλπάζουν. Η αύξηση είναι εκθετική. Συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ευρώπη, μόνο που στην υπόλοιπη Ευρώπη φαίνεται ότι δείχνουν διαφορετικά αντανακλαστικά.
Χθες, η Ιταλία ανακοίνωσε δωρεάν τεστ. Συνεργεία βγαίνουν στις πλατείες, πηγαίνουν σε χώρους εργασίας και κάνουν δωρεάν τεστ. Εσείς, πέρα από αυτά τα ελάχιστα που γίνονται από τις δημόσιες δομές σε κάποιες πλατείες -που δεν καλύπτουν σε τίποτα τις συγκεκριμένες ανάγκες- γιατί δεν κάνετε κάτι ανάλογο και, ακόμα, γιατί αρνείστε τη συνταγογράφηση των τεστ; Τόσο απλό. Γιατί υποβάλετε την ελληνική οικογένεια σ’ αυτή τη δαπάνη, τη στιγμή που βλέπει τα εισοδήματά της να μειώνονται μέρα με την ημέρα; Ή είστε ευχαριστημένος, ως υπουργός Ανάπτυξης με αυτά που βλέπουμε στην αγορά;»
Συνέχισε λέγοντας «τελικά για ποιον δουλεύετε; Διότι για τους εργαζόμενους δεν δουλεύετε. Τους έχετε αφήσει στη τύχη τους». Για να προσθέσει «τι γίνεται τελικά; Θα παρακολουθούμε μέρα με την ημέρα την αύξηση των κρουσμάτων και την ίδια ώρα θεωρούμε πως με το να δίνουμε δύο εκατομμύρια επιπλέον, πέρα από τα είκοσι, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης μπορούμε να βάλουμε τα προβλήματα “κάτω από το χαλί”; Αυτή είναι η πρόθεσή σας; Μια εικονική πραγματικότητα, ένας εικονικά “αγγελικά” πλασμένος κόσμος; Τα προβλήματα είναι πολλά, πάρα πολλά. Δεν επιτρέπεται να εξακολουθείτε να βαδίζετε σε αυτό τον ολισθηρό δρόμο».