Με «σπάσιμο» ομολόγων θα πληρωθούν οι αυξημένες επικουρικές συντάξεις

Τι οδήγησε τη διοίκηση του ΕΦΚΑ να προχωρήσει στη ρευστοποίηση 286 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 1,4 δισ. ευρώ που διαθέτει το ΕΤΕΑΕΠ στο ειδικό κεφάλαιο της ΤτΕ. Πώς αυτό επηρεάζει τον προϋπολογισμό του Επικουρικού.

Με «σπάσιμο» ομολόγων θα πληρωθούν οι αυξημένες επικουρικές συντάξεις

Ομόλογα ύψους 286 εκατ. ευρώ, από το ειδικό κεφάλαιο που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος, αναμένεται να ρευστοποιήσει το αμέσως επόμενο διάστημα ο ΕΦΚΑ, προκειμένου να καλύψει την «τρύπα» του ΕΤΕΑΕΠ και να καταβάλει τις νέες αυξημένες επικουρικές συντάξεις και τα αναδρομικά τους.

Αυτό αποφάσισε χθες το ΔΣ του ΕΦΑΚ, που παράλληλα προχώρησε και στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού του ΕΤΕΑΕΠ. Να σημειωθεί ότι συνολικά, στην ΤτΕ το ΕΤΕΑΕΠ διαθέτει μερίδια ύψους 1,4 δισ. ευρώ και με τη χθεσινή του απόφαση, στην πράξη προχωρά στη ρευστοποίηση του 20%, προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες πληρωμής των νέων επικουρικών συντάξεων και των αναδρομικών, σε περιβάλλον δραματικής μείωσης των εσόδων του, λόγω και της πανδημίας του κορωνοϊού.

Την απόφαση να χρησιμοποιήσει μέρος των αποθεματικών για να καλύψει το έλλειμμα του ΕΤΕΑΕΠ έλαβε χθες, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης, το Διοικητικό Συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ. Όμως την πρόθεση είχε αποκαλύψει ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, από το βήμα της Βουλής. Μάλιστα, το Εuro2day.gr είχε αποκαλύψει ότι η ρευστοποίηση θα γίνει το επόμενο διάστημα.

Να σημειωθεί ότι στις 2 Ιουλίου θα πληρωθούν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα οι νέες αυξημένες επικουρικές συντάξεις σε περισσότερους από 250.000 δικαιούχους, ενώ μια βδομάδα αργότερα, στις 9 Ιουλίου, θα καταβληθούν και τα αναδρομικά 8 μηνών, καθώς βάσει και της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι αυξήσεις ισχύουν από τον Οκτώβριο του 2019.

Ενδεικτικό των αυξημένων αναγκών του ΕΤΕΑΕΠ είναι ότι κάθε μήνα απαιτούνται, από την 1η Οκτωβρίου 2019 και εφεξής, 27,1 εκατ. ευρώ επιπλέον για την πληρωμή των νέων συντάξεων. Μάλιστα, αρχικά, ο προϋπολογισμός του ΕΤΕΑΕΠ που εντάχθηκε στον ΕΦΚΑ με το νόμο Βρούτση προέβλεπε πλεόνασμα της τάξης των 110 εκατ. ευρώ, όμως ήδη έχει γυρίσει σε έλλειμμα, γεγονός άλλωστε που του επιτρέπει και τη ρευστοποίηση περιουσίας. Βέβαια, με μια επιπλέον «ένεση» ρευστότητας 70 εκατ. ευρώ από το ΑΚΑΓΕ, ο τροποποιημένος προϋπολογισμός προβλέπει περιορισμό του πλεονάσματος σε 69,9 εκατ. ευρώ (-40 εκατ. ευρώ από τον αρχικό).

Η αρχή γίνεται με 286 εκατ. ευρώ από το Κοινό Κεφάλαιο Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και Ασφαλιστικών Φορέων που διαχειρίζεται η TτE. Το σπάσιμο των ομολόγων θα γίνει σε τρεις φάσεις, στις 20 Ιουλίου που θα ρευστοποιηθούν μερίδια αξίας 90 εκατ. ευρώ, στις 18 Αυγούστου που θα ρευστοποιηθούν 130 εκατ. ευρώ ενώ στις 18 Σεπτεμβρίου θα ρευστοποιηθούν μερίδια ύψους 66 εκατ. ευρώ.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι τόσο οι συντάξεις που πληρώνονται στις 2 Ιουλίου όσο και τα αναδρομικά που θα δοθούν στις 9 Ιουλίου θα καλυφθούν από τα διαθέσιμα του Ταμείου, το οποίο στη συνέχεια θα προχωρήσει στο «σπάσιμο» των ομολόγων για να καλύψει τις νέες αυξημένες ανάγκες, έως το τέλος του έτους.

Αποκαλυπτική είναι άλλωστε η εισήγηση της διοίκησης στο ΔΣ του e-ΕΦΚΑ, στην οποία επισημαίνεται πως η ρευστοποίηση γίνεται καθώς απαιτούνται:

- 271 εκατ. ευρώ από τα αναδρομικά που προκύπτουν από την επαναφορά από 1/10/2019 των χορηγούμενων παροχών του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης στα προ της εφαρμογής του επανυπολογισμού του ν. 4387/2016 επίπεδα και

- 55 εκατ. ευρώ το κόστος που εντάχθηκαν στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας και του πρώην ΛΕΠΕΤΕ και του σχετικού ειδικού λογαριασμού.

Να σημειωθεί ότι οι επικουρικές συντάξεις μηνός Αυγούστου θα πληρωθούν τέλος Ιουλίου ταυτόχρονα με τις κύριες συντάξεις, καθώς χθες εγκρίθηκε από το Δ.Σ. του ΕΦΚΑ η σχετική εισήγηση της διοίκησης, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Βρούτση, με την ταυτόχρονη πληρωμή κύριων και επικουρικών συντάξεων επιτυγχάνονται 1.250.000 λιγότερες τραπεζικές συναλλαγές σε μηνιαία βάση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v