Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: «Στον πάγο» οι τιτλοποιήσεις δανείων μέχρι το 2021

Η επιδείνωση μεγεθών της οικονομίας από την ύφεση μέχρι την αξία των collaterals «ψαλιδίζει» έως και 30% το τίμημα για τα δάνεια προς τιτλοποίηση. Μεγάλο «αγκάθι» και το credit rating. Οι εκτιμήσεις για την κτηματαγορά και το «τράτο» του SSM.

Τράπεζες: «Στον πάγο» οι τιτλοποιήσεις δανείων μέχρι το 2021

Ριζικές αλλαγές, επί τα χείρω, φέρνει η κρίση που προκαλεί ο κορωνοϊός στο πεδίο των τιτλοποιήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων, γεγονός που αυξάνει τον προβληματισμό στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών και οδηγεί εκ των πραγμάτων σε χρονική μετάθεση των σχεδίων, το εύρος της οποίας είναι άμεσα εξαρτημένο από τις επιστημονικές εξελίξεις που θα βάλουν τέλος στην αβεβαιότητα της υγειονομικής κρίσης.

Τα δύο μεγάλα «αγκάθια», τα οποία έχουν προκύψει στις τιτλοποιήσεις, συνδέονται με το credit rating που πρέπει να εξασφαλίσουν οι τράπεζες από δύο οίκους αξιολόγησης, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία και η πτώση στις αξίες των collaterals επί των δανείων, με αιχμή τα ακίνητα εξαιτίας της ύφεσης που αναμένεται για το 2020. Τα δύο παραπάνω, τα οποία δεν είναι ανεξάρτητα μεταξύ τους, σε συνδυασμό με την επιδείνωση κι άλλων βασικών μεγεθών της οικονομίας, εκτιμάται ότι οδηγούν στη μείωση του τιμήματος που θα προσφέρουν οι ξένες εταιρείες και τα funds κατά 30%.

Οι πιο απαισιόδοξοι της αγοράς εκτιμούν ότι οι τιτλοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2021 ενώ υπάρχουν κι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι μετά τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει ένα «παράθυρο» στην αγορά (των τιτλοποιήσεων) με μειωμένα, όμως, τιμήματα. Ετσι, έγκειται στην επιλογή της κάθε τράπεζας αν θα προχωρήσει έστω και με χαμηλότερες αποτιμήσεις ή θα περιμένει την εκ νέου ομαλοποίηση της αγοράς εντός του 2021.

Τα δύο αγκάθια

Τα δύο μεγάλα αγκάθια που αναδεικνύονται σε σχέση με την προ Covid-19 εποχή και «μπλοκάρουν» τις τιτλοποιήσεις -πέραν του γεγονότος ότι επί του παρόντος δεν λειτουργεί η συγκεκριμένη αγορά- είναι:

- Το credit rating, η αξιολόγηση δηλαδή της πιστοληπτικής ικανότητας, που πρέπει να πάρουν τα προς τιτλοποίηση δάνεια από τους οίκους αξιολόγησης, παράμετρος που αποτελεί ένα από τα πρώτα κρίσιμα βήματα της διαδικασίας. Η επέλαση της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού στην οικονομία με ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες στην πορεία του ΑΕΠ και άλλων μεγεθών της οικονομίας, έχει αλλάξει άρδην το σκηνικό και τα ratings που ίσχυαν στην προ Covid-19 εποχή δεν υπάρχουν πια. «Όλοι οι παίκτες της αγοράς θα ζητήσουν επανεκτίμηση των ratings, καθώς τα δεδομένα επί των οποίων γίνονταν οι αξιολογήσεις πριν ξεσπάσει η κρίση δεν μετρούν πια», αναφέρει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή.

- Η αξία των collaterals, κυρίως των ακινήτων, εμπορικών και οικιστικών, που αποτελούν εξασφαλίσεις επί των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η επιδείνωση των μακροοικονομικών μεγεθών της οικονομίας οδηγεί σε μείωση στις τιμές των ακινήτων, ανάλογη με το ποσοστό της ύφεσης που θα «γράψει» το ΑΕΠ της χώρας.

«Την πραγματική μείωση στις τιμές των ακινήτων θα αρχίσουμε να τη βλέπουμε από το καλοκαίρι και μετά και ένα τμήμα αυτής θα μεταφερθεί και τους πρώτους μήνες του 2021, καθώς έτσι λειτουργεί η αγορά του real estate», τονίζει στο Euro2day.gr τραπεζικό στέλεχος με αρμοδιότητα το χαρτοφυλάκιο ακινήτων. Με βάση τις εκτιμήσεις, στα οικιστικά ακίνητα σε περιοχές που την τελευταία 3ετία υπήρξε σημαντική άνοδος στις τιμές, π.χ. Κουκάκι, Παγκράτι κ.λπ., θα υπάρξει μεγαλύτερη πτώση των τιμών, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα οικιστικά. Στα εμπορικά-επαγγελματικά ακίνητα αναμένεται η κάμψη να είναι μεγαλύτερη.

«Τράτο» από τον SSM

Η νέα κατάσταση που διαμορφώνει η υγειονομική κρίση του κορωνοϊού στην αγορά των τιτλοποιήσεων έχει ληφθεί υπόψη από την Φρανκφούρτη και συγκεκριμένα από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η διεύθυνση του οποίου χαλαρώνει τα χρονοδιαγράμματα των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων για τα οποία είχαν δεσμευθεί οι ελληνικές τράπεζες στην προ Covid-19 εποχή.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι θα δοθεί στις ελληνικές τράπεζες μία επιπλέον 2ετία (σ.σ. σε σχέση με το τέλος του 2021), μέχρι το τέλος του 2023, για να υλοποιήσουν τους στόχους μείωσης των NPEs, όπως αυτοί καταγράφονταν στα πλάνα της περιόδου 2019-2021.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v