Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιδότηση εργασίας και όχι ανεργίας ζητούν επώνυμοι επιχειρηματίες

Κομβικής σημασίας η συνέχιση της εργασιακής σχέσης των εργαζομένων με τις επιχειρήσεις και η απόκτηση επιπλέον εισοδήματος αλλά και εμπειρίας. Αίτημα για μείωση φορολογίας Τι υποστήριξαν, οι κ.κ. Φέσσας, Ανδρεάδης, Θεοδωρόπουλος και Χαρπαντίδης.

Επιδότηση εργασίας και όχι ανεργίας ζητούν επώνυμοι επιχειρηματίες

Την αλλαγή πρακτικής και αντί για την επιδότηση της ανεργίας να επιδοτηθεί η εργασία προέβαλαν σήμερα κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης που διεξήχθη στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, με θέμα «Covid -19: οι επιχειρήσεις απέναντι στην αβεβαιότητα» οι κ. κ. Φέσσας, Ανδρεάδης, Θεοδωρόπουλος και Χαρπαντίδης.

Παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη ο προαναφερθέντες εστίασαν στην ανάγκη να στηριχθεί η επιδότηση τη εργασίας, ώστε οι εργαζόμενοι, πέραν του ότι θα μπορούν να αποκτήσουν επιπλέον εισόδημα από αυτό που θα τους δίνεται ως επίδομα ανεργίας, δεν θα αποκόπτονται από την παραγωγική διαδικασία και θα μπορούν να συνδράμουν στην ανάπτυξη της οικονομίας. Κάτι που άλλωστε ισχύει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Ανδρεάδης, διευθύνων σύμβουλος της Sani/Ikos, αν δεν ληφθούν τέτοιου είδους μέτρα, η ανεργία στο επόμενο δίμηνο θα εκτοξευθεί στο 30% με …. τάσεις να φθάσει στο 35%.

Όπως εξήγησε, αν δεν ανοίξει η τουριστική αγορά έως το τέλος Ιουλίου, σενάριο που σύμφωνα με τον ίδιο είναι το επικρατέστερο, τότε θα χαθούν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Μάλιστα αναφέρθηκε στην περίπτωση των επιχειρήσεών του, όπου πέραν του μόνιμου προσωπικού απασχολούνται και 4.000 εποχικοί εργαζόμενοι. «Γιατί αυτοί οι εργαζόμενοι να πάρουν επίδομα εργασίας και να απασχολούνται έστω και μία ή και δύο ημέρες την εβδομάδα, ώστε και επιπλέον χρήματα να λαμβάνουν, αλλά και να συνεισφέρουν και να καταρτίζονται» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) Θεόδωρος Φέσσας, ο οποίος σε σχετικό ερώτημα έδωσε απαντήσεις και για την «ανταλλαγή» των εργαζομένων, που προσφάτως πρότεινε ο Σύνδεσμος, τονίζοντας ότι δεν υπήρξαν αντιδράσεις εργαζομένων, αλλά «πολιτικών συνδικαλιστών».

Τη συζήτηση απασχόλησε η επόμενη ημέρα για την ελληνική βιομηχανία με το διευθύνοντα σύμβουλο της Chipita Σπύρο Θεοδωρόπουλο να σημειώνει ότι η βιομηχανία θα δεχθεί χτύπημα, αλλά δεν θα καταρρεύσει, καθώς τα χτυπήματα που δέχεται είναι διαχρονικά, εντούτοις, αντέχει.

Οι αντιξοότητες για την ελληνική βιομηχανία πάντα υπάρχουν, τόνισε, φέρνοντας ως παράδειγμα το κόστος ενέργειας που είναι ο υψηλότερο στην ΕΕ, αλλά και το εργατικό κόστος που είναι υψηλότερο κατά 4 – 6 φορές από αυτό των γειτονικών χωρών. Παρ’ όλα αυτά, συνέχισε, η ελληνική βιομηχανία επένδυε και συνεχίζει να επενδύει, φέρνοντας ως παράδειγμα τους ομίλους Μυτηλιναίου και Στασινόπουλου.

Ο ίδιος, αναφέρθηκε και στο θέμα στήριξης της οικονομίας, τονίζοντας πως ό,τι πρέπει να γίνει πρέπει να γίνει γρήγορα και δυναμικά, να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και οι αποκρατικοποιήσεις, να υπάρξουν στοχευμένες δράσεις και να στηριχθεί η κοινωνική συνοχή.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της «Παπαστράτος» Χρήστος Χαρπαντίδης, σημείωσε ότι αν και η ζήτηση σε καπνικά προϊόντα δεν έχει μειωθεί αισθητά, αλλά οι πιέσεις που έχουν δεχθεί τα μικρά σημεία λιανικής, όπως τα περίπτερα είναι μεγάλος. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην ανάγκη εκσυγχρονισμού της βιομηχανίας, τονίζοντας ότι θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην καινοτομία, καθώς ο ανταγωνισμός είναι παγκόσμιος.

Όλοι οι συμμετέχοντες, με εξαίρεση τον κ. Θεοδωρόπουλο, τάχθηκαν υπέρ της μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων, μεταφέροντας την άποψη ότι υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες, η μείωση της φορολογίας είναι απαραίτητη ως συστατικό επανεκκίνησης της οικονομίας.

Διαφορετική άποψη εξέφρασε ο κ. Θεοδωρόπουλος, σημειώνοντας ότι δεν είναι τόσο το θέμα της φορολόγησης των επιχειρήσεων, αλλά η φορολόγηση των στελεχών των επιχειρήσεων, σημειώνοντας ότι «δεν μπορούμε να φέρουμε στελέχη μας από το εξωτερικό, διότι αρνούνται λόγω των επιπέδων της φορολογίας».

Ο Αδωνις Γεωργιάδης

Στην παρέμβασή του, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, διαβεβαίωσε τους συμμετέχοντες στο πάνελ ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο μοντέλο επιδότησης της εργασίας, ενώ σύμφωνος εμφανίστηκε και για το θέμα της φορολόγησης, αναφέροντας ότι υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός από την κυβέρνηση.

Τόνισε δε ότι μειώσεις στη φορολογία θα υπάρξουν σύντομα στον τουριστικό τομέα και θα ανακοινωθούν στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v