Εντός του πρώτου δεκαημέρου του Απριλίου θα κατατεθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, το ειδικό επίδομα των 800 ευρώ, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου. Βασική προϋπόθεση, όμως, είναι να ακολουθηθεί η διαδικασία που ορίζεται για κάθε ομάδα ξεχωριστά, εντός συγκεκριμένων ημερομηνιών.
Αναλυτικά, η ειδική πλατφόρμα για τους εργοδότες που έκλεισαν με εντολή του κράτους θα παραμείνει ανοικτή ως τις 10 Απριλίου. Τα έως χθες αιτήματα έχουν ξεπεράσει τις 300.000 και αφορούν πάνω από 410.000 εργαζόμενους. Στην ίδια πλατφόρμα θα συνεχίσουν να υποβάλουν το ηλεκτρονικό έντυπο και οι εργοδότες επιχειρήσεων που έχουν πληγεί (βάσει ΚΑΔ).
Όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ήδη από χθες υπάρχει στο σύστημα Εργάνη νέα φόρμα υποβολής, η οποία είναι εμπλουτισμένη με τους ΚΑΔ δευτερογενούς δραστηριότητας που παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα για το 2018, ώστε και αυτές οι επιχειρήσεις να μπορούν να υποβάλουν τις ειδικές ψηφιακές αιτήσεις, ανάλογα με το αν ανήκουν στην κατηγορία που έκλεισαν με κρατική εντολή ή πλήττονται από τη δραματική υγειονομική κρίση.
Επίσης από χθες, το Έντυπο Εργοδοτών στο σύστημα Εργάνη έχει εμπλουτιστεί με τις κατηγορίες ΚΑΔ που ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες α) shop-in-a-shop και β) επιχειρήσεων έκδοσης πρωτογενούς (branded) ψηφιακού περιεχομένου, οι οποίες είναι εγγεγραμμένες σε Μητρώο Online Media.
Αύριο, 1η Απριλίου 2020, θα ανοίξει και η ειδική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr για τους εργαζόμενους. Και αυτοί θα πρέπει να συμπληρώσουν τα ειδικά ηλεκτρονικά έντυπα τόσο για τη μείωση 40% του μισθώματος της α' κατοικίας τους (για εργαζόμενους επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή) όσο και για να λάβουν την αποζημίωση του ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ.
Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που έχουν κλείσει προσωρινά με κρατική εντολή ήδη από τον Μάρτιο, θα υποβάλουν όλοι το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου την ηλεκτρονική τους υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους ως εξής:
Την 1/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 1
Την 2/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 2
Την 3/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 3
Την 4/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 4
Την 5/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 5
Την 6/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 6
Την 7/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 7
Την 8/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 8
Την 9/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 9
Την 10/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 0.
Το χρονικό διάστημα αυτό μπορεί να παραταθεί.
Στην υπεύθυνη δήλωση οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δηλώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία, τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο Πληροφοριακό σύστημα Εργάνη (ενδέχεται να αντλούνται αυτόματα από το σύστημα), τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ), αν μισθώνουν κύρια κατοικία, καθώς και τα στοιχεία του εκμισθωτή και του σπιτιού που νοικιάζουν, προκειμένου να τύχουν της έκπτωσης του 40%.
Από τις 6 Απριλίου θα ξεκινήσουν και οι αιτήσεις στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τις ατομικές επιχειρήσεις, τους αυτοαπασχολούμενους και τις επιχειρήσεις μέχρι 5 άτομα προσωπικό, προκειμένου να λάβουν και αυτοί την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ. Όπως και για τους υπόλοιπους εργοδότες, και για αυτούς ισχύει η ρήτρα μη απόλυσης και διατήρησης προσωπικού σε περίπτωση που απασχολούν εργαζόμενους με εξαρτημένη σχέση εργασίας.
Οι «επιστήμονες»
Όσο για το θέμα της επιχορήγησης των επιστημόνων με το voucher κατάρτισης των 600 ευρώ, σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις ότι αυτή θα δοθεί κανονικά, για τον Απρίλιο, στους 6 επιστημονικούς κλάδους (οικονομολόγους/λογιστές, μηχανικούς, δικηγόρους ανέξαρτητους επαγγελματίες ή με έμμισθη εντολή, ιατρούς, εκπαιδευτικούς και ερευνητές), με πόρους του ΕΣΠΑ. Η πρώτη δόση των 400 ευρώ θα ξεκινήσει να καταβάλλεται εντός Απριλίου (από 15 Απριλίου), ενώ τα υπόλοιπα 200 ευρώ θα καταβληθούν μέχρι το τέλος του μήνα.
Στην περίπτωση που η κρίση συνεχιστεί, τότε από τον Μάιο και για το επόμενο διάστημα, οι ειδικές κατηγορίες των 6 επιστημονικών κλάδων θα ενταχθούν στο προστατευτικό καθεστώς που έχουν ενταχθεί και οι μισθωτοί εργαζόμενοι αλλά και οι λοιποί ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, δηλαδή θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ.
Ασφαλιστικές εισφορές
Παράλληλα, με τη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα παρέχεται μείωση 25% στις ασφαλιστικές εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων περιόδου απασχόλησης μηνός Φεβρουαρίου-Μαρτίου σε όσους από τους παραπάνω θελήσουν να τις καταβάλουν στην προβλεπόμενη από το νόμο ημερομηνία τους. Ειδάλλως, θα μπορούν να τις καταβάλουν κανονικά από την 1η Σεπτεμβρίου 2020. Ήδη, το Διοικητικό Συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ αποφάσισε να μετατοπίσει χρονικά την ημερομηνία καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών, απαιτητών μέχρι 31/3, στις 10 Απριλίου 2020.
Δώρο Πάσχα
Περιθώριο έως τις 30 Ιουνίου για την καταβολή του Δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους δίνεται στις επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους με διοικητική εντολή ή ανήκουν στις πληττόμενες από την κρίση επιχειρήσεις (βάσει ΚΑΔ). Μάλιστα, καθώς το ποσό που αντιστοιχεί στο Δώρο θα ήταν κανονικά μειωμένο, κατά το μέρος που αντιστοιχεί στο διάστημα που οι εργαζόμενοι δεν απασχολούνται, με νέα Πράξη Νομικού Περιεχομένου δίνεται η δυνατότητα το τμήμα του Δώρου Πάσχα που δεν θα καταβληθεί από τους εργοδότες στους εργαζόμενους, να το καταβάλει ο Κρατικός Προϋπολογισμός.
Προσοχή, οι επιχειρήσεις εκτός ΚΑΔ που δεν πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού οφείλουν να καταβάλουν το Δώρο Πάσχα έως τη Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου. Για τον υπολογισμό του ποσού του Δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό.
Υπενθυμίζεται πως η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο αρχίζει από την 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους. Αν κάποιος εργαστεί ολόκληρο το χρονικό αυτό διάστημα δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό, αν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια, αν αμείβεται με ημερομίσθιο.
Σε περίπτωση όμως που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το χρονικό αυτό διάστημα, δικαιούται κανονικά να λάβει αναλογία Δώρου.