Μια νέα πρόταση για την κάλυψη των κρατικών εγγυήσεων ύψους ως 12 δισ. ευρώ, τις οποίες προβλέπει το πρόγραμμα Ηρακλής για τις ομολογίες πρώτης διαβάθμισης (senior note) τιτλοποιήσεων, έστειλε η ελληνική πλευρά σε Βρυξέλλες (DG Comp) και Φρανκφούρτη (SSM).
Όπως είναι γνωστό, ο SSM αρνείται να αναγνωρίσει με μηδενικό συντελεστή στάθμισης (zero risk weight) τους senior note τίτλους που θα λάβουν κρατική εγγυοδοσία, επικαλούμενος το γεγονός ότι η Ελληνική Δημοκρατία δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα. Ζητά, επομένως, την κάλυψη των κρατικών εγγυήσεων με δέσμευση μετρητών.
Πρόκειται για μείζονος σημασίας θέμα καθώς, αν δεν αναγνωρισθούν με μηδενική στάθμιση οι senior note τίτλοι, το σχήμα κρατικών εγγυήσεων είναι ασύμφορο για τις συστημικές τράπεζες και ιδιαίτερα για τις τρεις εξ αυτών (Alpha, Εθνική, Πειραιώς), που ακολουθούν τυποποιημένη μέθοδο υπολογισμού του σταθμισμένου σε κίνδυνο ενεργητικού.
Δεν είναι τυχαίο ότι το θέμα χρονίζει από τον περασμένο Οκτώβριο, καθώς οι αντιρρήσεις του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) προέκυψαν αμέσως μετά την έγκριση του σχεδίου Ηρακλής από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp), όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr.
Η τελευταία πρόταση για έκδοση ομολόγων ειδικού σκοπού που θα αντικρίζουν τις κρατικές εγγυήσεις απορρίφθηκε, όπως αποκάλυψε η στήλη Χαμαιλέων, καθώς υπήρχε ορατός κίνδυνος να ενεργοποιηθούν ρήτρες, τις οποίες ενέχουν οι συμβάσεις έκδοσης χρέους της Ελληνικής Δημοκρατίας.
H νέα πρόταση, την οποία επεξεργάστηκε ο ΟΔΔΗΧ, σε συνεργασία με τράπεζες, προβλέπει τη δημιουργία μηχανισμού κάλυψης των κρατικών εγγυήσεων, με δέσμευση μετρητών από το Δημόσιο για ποσό που αναλογεί στον κίνδυνο αθέτησης τιτλοποιήσεων, οι οποίες έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Ηρακλής. Ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται, εφόσον καταπίπτουν οι κρατικές εγγυήσεις, λόγω χαμηλότερων εισπράξεων από τις προβλεπόμενες για την αποπληρωμή των senior note τίτλων.
Εφόσον η προτεινόμενη φόρμουλα εγκριθεί και ο μηχανισμός ενεργοποιηθεί, η Ελληνική Δημοκρατία θα έχει τη δυνατότητα να προχωρά σε συμβάσεις ανταλλαγής κινδύνου αθέτησης (Credit Default Swaps - CDS), βάσει των προδιαγραφών του Διεθνούς Συνδέσμου Συμβάσεων Ανταλλαγής και Παραγώγων ( International Swaps and Derivatives Association - ISDA).
Πρόκειται, σύμφωνα με όσους έχουν παρακολουθήσει στενά τη διαπραγμάτευση με τον SSM, για την πιο τεχνοκρατική φόρμουλα που έχει υποβάλει η ελληνική πλευρά, προκειμένου να κάμψει τις αντιρρήσεις του επόπτη, ως προς την αναγνώριση με μηδενικό συντελεστή στάθμισης των senior note τίτλων, που θα φέρουν κρατική εγγύηση. Μένει να φανεί αν ο SSM εστιάσει στην ουσία του προβλήματος και όχι στο… γράμμα του νόμου.
Βάσει του κανονισμού κεφαλαιακής επάρκειας (CRR), η πρόταση μπορεί να απορριφθεί και ο SSM να επιμείνει σε λύσεις όπως η δέσμευση σημαντικής ρευστότητας, ενόσω η Ελληνική Δημοκρατία δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα.
Για τον παραπάνω λόγο, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για το αν προκύψει και υπό ποιους πρόσθετους όρους, «λευκός καπνός» από τη Φρανκφούρτη.