Παράθυρο ευκαιρίας στα «κόκκινα» στεγαστικά από τις τιτλοποιήσεις

Αθόρυβα και σταθερά, αμέσως μετά την αίτηση ένταξης στην πλατφόρμα α' κατοικίας, οι τράπεζες επικοινωνούν απευθείας με τον δανειολήπτη, με στόχο διμερή ρύθμιση του δανείου. Ο ρόλος των τιτλοποιήσεων και η απειλή πλειστηριασμών.

Παράθυρο ευκαιρίας στα «κόκκινα» στεγαστικά από τις τιτλοποιήσεις

Αθόρυβα και αμέσως μετά το κλικ εισαγωγής του αιτήματος του δανειολήπτη στην πλατφόρμα πρώτης κατοικίας, οι τράπεζες προχωρούν, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, στην απευθείας επικοινωνία με τον κάτοχο του δανείου, προτείνοντάς του ρύθμιση εκτός των διατάξεων του νόμου προστασίας.

Το κυνήγι των δανειοληπτών επεκτείνεται και στη δεξαμενή των εκκρεμών υποθέσεων του παλαιού νόμου Κατσέλη και σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ανταπόκριση από την πλευρά των εν λόγω δανειοληπτών προσεγγίζει ένα ποσοστό της τάξης του 5%-10%, ανάλογα με το πιστωτικό ίδρυμα. Με βάση τα επίσημα στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών, περίπου 43.000 δανειολήπτες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια 3 δισ. ευρώ ρύθμισαν εκτός νόμου προστασίας τα δάνειά τους απευθείας με τις τράπεζες.

Η στρατηγική της απευθείας ρύθμισης μεταξύ τράπεζας και δανειολήπτη μόνο τυχαία δεν είναι καθώς οι τράπεζες θέλουν να ρυθμίσουν εδώ και τώρα όσο το δυνατόν περισσότερο όγκο μη εξυπηρετούμενων δανείων ιδιωτών, προκειμένου να επιτύχουν την… αναβάθμισή τους -άρα και της τιμής που θα τιτλοποιηθούν- καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των δανείων αυτών συμπεριλαμβάνεται στα προς τιτλοποίηση πακέτα.

Υπό την πίεση των funds

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι τα ξένα funds με τα οποία συνομιλούν οι ελληνικές τράπεζες για τις τιτλοποιήσεις-μαμούθ έχουν θέσει μια σειρά από ερωτήματα για τους κανόνες που θα διέπουν κυρίως τα μη εξυπηρετούμενα ή προβληματικά δάνεια των φυσικών προσώπων, αμέσως μετά τη λήξη της ισχύος του νόμου προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

«Οι ξένες εταιρείες ζητούν ξεκάθαρους κανόνες ως προς το καθεστώς και τους τρόπους διαχείρισης των εν λόγω δανείων μετά τον Μάιο του 2020», αναφέρει στο Euro2day.gr στέλεχος τράπεζας και προσθέτει: «Όλα αυτά επηρεάζουν τις τιμές με τις οποίες θα τιτλοποιηθούν τα δάνεια, άρα αποτελεί ζήτημα κρίσιμης σημασίας ενόψει του μπαράζ των τιτλοποιήσεων». Με δεδομένη και αυτή την πίεση, δεν είναι τυχαίο που οι τράπεζες σπιντάρουν τους τελευταίους δύο μήνες τις ρυθμίσεις, προκειμένου να βάλουν «on track» χιλιάδες δάνεια και να λάβουν γι' αυτά υψηλότερη τιμή.

Οι πλειστηριασμοί

Πηγές τόσο από τις τράπεζες όσο και από τις εταιρείες διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στις οποίες περνούν σιγά σιγά δισεκατομμύρια μη εξυπηρετούμενα δάνεια, υποστηρίζουν στο Euro2day.gr ότι «πλειστηριασμοί θα υπάρξουν, όχι όμως όταν ο δανειολήπτης είναι συνεργάσιμος και δεν αδιαφορεί ενώ διαθέτει περιουσία αλλά και εισόδημα να υποστηρίξει τη ρύθμιση του δανείου του».

Στην κατηγορία αυτών που συνειδητά δεν ασχολούνται με την εξυπηρέτηση του χρέους τους, γνωστών και ως στρατηγικών κακοπληρωτών, ανήκει σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν οι τράπεζες στα χέρια τους ένα ικανοποιητικό ποσοστό, που ξεπερνά στα δάνεια των φυσικών προσώπων τις 50.000, ενώ η βεντάλια ανοίγει αν σε αυτούς προστεθούν και τα επιχειρηματικά δάνεια. Γι' αυτή την κατηγορία, το όπλο του πλειστηριασμού θα είναι διαθέσιμο πάνω στο τραπέζι και σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, θα χρησιμοποιηθεί, πόσω μάλλον όταν ο μπαταχτσής διαθέτει τόσο κινητή όσο και ακίνητη περιουσία, πλην της κατοικίας που έχει ως εγγύηση για το δάνειο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v