Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς θα ανεβούμε στο τρένο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης

Την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που έχουν μείνει πίσω, ζητά ο Ευ. Μυτιληναίος. Κρίσιμη και η πρόκληση της κλιματικής ουδετερότητας. Την ανάγκη διασύνδεσης της παιδείας και της έρευνας με την αγορά, υπογράμμισε ο Μ. Στασινόπουλος.

Πώς θα ανεβούμε στο τρένο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης

Την ανάγκη να ληφθούν όλες οι αναγκαίες πρωτοβουλίες από την πολιτεία, ώστε η χώρα και οι επιχειρήσεις της να μη μείνουν πίσω στις ταχύτατες εξελίξεις της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, υπογράμμισαν οι επιχειρηματίες Ευάγγελος Mυτιληναίος και Μιχάλης Στασινόπουλος.

Κατά τη διάρκεια πάνελ σε συνέδριο του ΣΕΒ με θέμα τη «Βιομηχανία 4.0», οι δύο βιομήχανοι προέτρεψαν την κυβέρνηση να τρέξει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία αλλά και να μεριμνήσει για την ταχεία αποκατάσταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις μετά από 10 χρόνια ύφεσης.

Mυτιληναίος: «Να ανέβουμε στο τρένο της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης»

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos υπογράμμισε κατά την εισήγησή του ότι «η Ελλάδα έχασε την 3η Βιομηχανική Επανάσταση και το στοίχημα είναι να μη χάσει και την τέταρτη».

Κατά τον ίδιο, η πρόκληση δεν είναι μόνο για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Επιπλέον συμπλήρωσε ότι «η βιομηχανία δεν επικεντρώνεται μόνο στον ψηφιακό μετασχηματισμό αλλά και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής». Ο κ. Mυτιληναίος είπε ότι «οι δυνατότητες είναι μπροστά μας. Είμαστε στην είσοδο, έχουμε βάλει το κλειδί στην πόρτα. Καλούμαστε να κινηθούμε ως χώρα σε μία ισορροπία ανάμεσα στην υψηλή ανεργία και τις τεχνολογικές εξελίξεις». Έφερε ως πρότυπο το πρόγραμμα του digital smelter, που εφαρμόζει η Mytilineos σε συνεργασία με την General Electric στην Αλουμίνιο της Ελλάδας, χωρίς απώλεια ανθρώπινου δυναμικού.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης σημείωσε επίσης ότι «για την ελληνική βιομηχανία, η πρόκληση της κλιματικής ουδετερότητας είναι πολύ μεγαλύτερη», και στο σημείο αυτό προέτρεψε την πολιτεία: «Πρέπει να παίζουμε στον ίδιο στίβο με τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές. Αυτοί έχουν πρόσβαση στα ανταγωνιστικά εργαλεία όπως το φτηνό ρεύμα κ.λπ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και σήμερα, 20 χρόνια μετά την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, η χώρα παλεύει να υλοποιήσει τις καθυστερημένες μεταρρυθμίσεις».

Ο κ. Mυτιληναίος κατέληξε: «Ο κόσμος θα εξελίσσεται και θα δρα ως μέρος της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Δεν θα μας περιμένουν. Εμείς θα μείνουμε στάσιμοι. Εμείς πρέπει να ανέβουμε στο τρένο. Πρέπει να λάβουμε τα αναγκαία μέτρα».

Επιπλέον, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos υπογράμμισε την ιδιαιτερότητα της χώρας και των ελληνικών μεσαίων επιχειρήσεων για την προσαρμογή τους στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση: «Η Ελλάδα βίωσε μία δεκαετή οικονομική ύφεση. Όταν μία μεσαία επιχείρηση έχει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της καταβολής των μισθών στο τέλος του μήνα, δεν έχει την πολυτέλεια να προσαρμοστεί στις τεχνολογικές εξελίξεις», περιέγραψε, τονίζοντας την ανάγκη ώστε η πολιτεία να διαμορφώσει το κατάλληλο περιβάλλον γι' αυτές τις επιχειρήσεις.

Στασινόπουλος: «Διασύνδεση πανεπιστημιακής έρευνας με αγορά»

Από την πλευρά του, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Βιοχάλκο Μιχάλης Στασινόπουλος, υπενθύμισε στο ίδιο πάνελ τη συμβολή της ελληνικής βιομηχανίας, στη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης:

«Η βιομηχανία στήριξε τη χώρα στην κρίση. Αναγκάστηκε να κάνει εξαγωγές αλλά ήταν ένα ξύπνημα για να οργανωθούμε ξανά. Εμείς (σ.σ. η ΒΙΟΧΑΛΚΟ) κάναμε τον χάλυβα εξαγώγιμο προϊόν. Η βιομηχανία στήριξε πολύ και προσαρμόστηκε και επένδυσε και στην πιο βαθιά περίοδο της κρίσης», περιέγραψε και συνέστησε: «Το κράτος και η κοινωνία πρέπει να μας δίνει σημασία. Η βιομηχανία είναι έτοιμη να πρωταγωνιστήσει στην ανάταξη της ελληνικής οικονομίας και να φέρει θέσεις εργασίας», πρόσθεσε ο κ. Στασινόπουλος.

Αναφέρθηκε στο θέμα της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, σημειώνοντας την ανάγκη να μη μείνει πίσω η χώρα: «Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση είναι ασυγκράτητη και απρόβλεπτη. Επηρεάζει ήδη τις εξελίξεις και η χώρα μας βρίσκεται σχετικά πίσω. Βέβαια βρίσκεται πίσω γιατί δεν έχει μεγάλη βιομηχανία. Πρώτη προτεραιότητα μίας πολιτείας είναι να φροντίσει να υπάρχει βιομηχανία. Είναι οδηγός ανάπτυξης και τεχνολογικών εξελίξεων οι επιχειρήσεις του κλάδου μας», πρόσθεσε.

Κομβικής σημασίας για τον κ. Στασινόπουλο είναι η αλλαγή των νοοτροπιών: «Πρέπει να αλλάξει και η νοοτροπία μας, ειδικά στις περιοχές του κράτους και της κοινωνίας που δεν το είχαν συνειδητοποιήσει. Πρέπει να σκεφτόμαστε το μέλλον τις επιπτώσεις. Αυτό που έρχεται είναι πολύ διαφορετικό. Να δούμε θετικά τις αλλαγές, το μεγάλο ρεύμα, την επανάσταση που έρχεται. Αν δεν το εκμεταλλευτούμε, θα πάθουμε μεγάλη ζημιά».

Ο μέτοχος της ΒΙΟΧΑΛΚΟ έδωσε έμφαση στη σημασία της παιδείας και της διασύνδεσης της επιστημονικής έρευνας και παιδείας με την αγορά: «Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, η Ελλάδα στα θέματα της διασύνδεσης της παιδείας, της έρευνας, με την αγορά είναι στην 122η θέση, σε σύνολο 129 χωρών.

Πρέπει να αφήσουμε τα στερεότυπα του παρελθόντος. Η έρευνα πάει χέρι χέρι με τεχνολογία και παιδεία. Είναι μεγάλη ευκαιρία για τη βιομηχανία και πρέπει να επενδύσουμε σε ανθρώπους με τεχνογνωσία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v