Τον ερχόμενο Μάιο, μετά την ετυμηγορία της Eurostat αναφορικά με το ύψος του φετινού πρωτογενούς πλεονάσματος, τις πρώτες ενδείξεις για το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και μια πρώτη εικόνα για τα τυχόν νέα δημοσιονομικά περιθώρια του προϋπολογισμού το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα βάλει κάτω τα δεδομένα ώστε να επαναπροσδιορίσει το «λογαριασμό» της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε μείωση της εισφοράς, κλείνοντας το μάτι στην -δυσαρεστημένη- μεσαία τάξη, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε -στον Σκάι- «όταν δημιουργηθεί με ασφάλεια δημοσιονομικός χώρος» θα ληφθούν οι αποφάσεις και θα γίνει «ένα ικανοποιητικό πρώτο βήμα».
Η εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται σήμερα κλιμακωτά με συντελεστές από 2,2% έως και 10% (για κλιμάκια εισοδήματος πάνω από 100.000 ευρώ) και προβλέπεται ότι το 2020 θα φέρει στα ταμεία του δημοσίου 1,163 δισ. ευρώ. Υπόχρεοι σε εισφορά αλληλεγγύης είναι σήμερα 2,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι.
Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών το οποίο ρωτήθηκε αναφορικά με το εάν η όποια μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης θα φανεί στα εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος που θα λάβουν οι φορολογούμενοι το καλοκαίρι του 2020 ή το καλοκαίρι του 2021 απαντά «θα δούμε».
Όλα συναρτώνται από τον δημοσιονομικό χώρο, ο οποίος με τη σειρά του συνδέεται κυρίως με το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και το στοίχημα διεύρυνσης της φορολογικής βάσης μέσω πάταξης της φοροδιαφυγής. Το ενδεχόμενο εφαρμογής μιας πρώτης μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης στα εκκαθαριστικά φόρου του ερχόμενου καλοκαιριού είναι το ιδανικό για την κυβέρνηση, αλλά είναι πρώιμο να θεωρείται δεδομένο.
Το μέγεθος της πρώτης μείωσης είναι επίσης συνάρτηση του δημοσιονομικού χώρου. Με δημοσιονομικό χώρο περίπου 250 εκατ. ευρώ, η εισφορά μειώνεται κατά περίπου 20% ενώ με 350 εκατ. ευρώ, η ελάφρυνση αγγίζει το 30%.
Στα δύο εναλλακτικά σενάρια, ένας μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ θα έχει όφελος 135,20 ευρώ εάν η εισφορά μειωθεί κατά 20% ενώ με «κούρεμα» της τάξης του 30% το κέρδος για τον μισθωτό ανεβαίνει στα 202,80 ευρώ.
Στα ακόμα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, τα οφέλη διευρύνονται εφόσον η μείωση της εισφοράς είναι οριζόντια και δεν επιλέξει η κυβέρνηση εναλλακτικά να σβήσει οριστικά την εισφορά για φορολογούμενους με εισόδημα έως 20.000 ευρώ για παράδειγμα.
Με τα σημερινά δεδομένα επιβολής της εισφοράς αλληλεγγύης για φορολογούμενο με εισόδημα 50.000 ευρώ, η εισφορά περιορίζεται από τα 2.076 ευρώ στα 1.660,76 ευρώ εάν η μείωση είναι 20% ή στα 1.453,2 ευρώ εάν είναι 30%.
Στα χαμηλότερα κλιμάκια εισοδήματος της «νέας» μεσαίας τάξης ένας φορολογούμενος με εισόδημα 13.000 ευρώ θα έχει κέδρος μόλις 4,4 ευρώ το χρόνο εάν η μείωση είναι 20% ή 6,60 ευρώ το χρόνο με έκπτωση 30% έναντι των σημερινών 22,60 ευρώ εισφοράς αλληλεγγύης.