Μέσα από το επικείμενο νομοσχέδιο οι ασφαλισμένοι των Επαγγελματικών Ταμείων (δεύτερος πυλώνας) θα έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν οι ίδιοι τον τρόπο αξιοποίησης των εισφορών τους, ορίζοντας το επενδυτικό προφίλ με το οποίο ο αρμόδιος φορέας θα διαχειρίζεται τις αποταμιεύσεις τους.
Αυτό δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Νότης Μηταράκης, στα πλαίσια της ημερίδας της Πειραιώς Asset Management ΑΕΔΑΚ με θέμα τη διαχείριση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων.
Ο κ. Μηταράκης, αφού επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης για ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων, σημείωσε μεταξύ άλλων:
• Στο δεύτερο πυλώνα (Επαγγελματικά Ταμεία) στον οποίο θα εντάσσονται υποχρεωτικά οι νέοι εργαζόμενοι από την 1η Ιανουαρίου του 2021, θα υπάρχει για τους ασφαλισμένους η δυνατότητα επιλογής επαγγελματικού παρόχου επενδυτικών προϊόντων (με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθεί η εγχώρια αγορά των θεσμικών επενδυτών, καθώς σε πλήρη ανάπτυξη θα συγκεντρωθεί προς διαχείριση ποσό άνω των 100 δις ευρώ), αλλά και ο εργαζόμενος θα επιλέγει τη σχέση ρίσκου-απόδοσης των χρημάτων του. Μάλιστα, τη σχέση αυτή θα μπορεί να τη μεταβάλλει όποτε το επιθυμεί. Για το λόγο αυτό σχεδιάζονται διαφορετικά επενδυτικά προϊόντα, ανάλογα με το ρίσκο που θα εμπεριέχουν. Σχεδιάζεται επίσης και ένα μοντέλο «κύκλου ζωής», όπου το ρίσκο θα είναι υψηλότερο κατά τα πρώτα χρόνια της ασφάλισης και θα αποκλιμακώνεται σταδιακά, όσο ο εργαζόμενος θα βαδίζει προς τη συνταξιοδότησή του.
• Η απόδοση των επενδύσεων των Επαγγελματικών Ταμείων αναμένεται να είναι υψηλότερη σε σχέση με το σημερινό σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης, καθώς ιστορικά η ΑΕΔΑΚ των ασφαλιστικών ταμείων έχει μέσες ετήσιες αποδόσεις πολύ υψηλότερες από το 1,2% της νοητής κεφαλαιοποίησης.
• Οι εισφορές υπέρ του πρώτου πυλώνα θα είναι μειωμένες, οπότε θα δημιουργηθεί «χώρος» στους εργαζόμενους προκειμένου να επιλέξουν και συνταξιοδοτικά προγράμματα του τρίτου πυλώνα (ιδιωτική ασφάλιση) για τα οποία θα θεσμοθετηθούν φορολογικά κίνητρα.
Στην ίδια ημερίδα, η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κα Νατάσα Λαζαράκου έδωσε έμφαση στην πανευρωπαϊκή προσπάθεια που γίνεται για την κοινή ρύθμιση της εποπτείας στα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι λειτουργεί προς τη σωστή κατεύθυνση και το κοινό θεσμικό πλαίσιο μέσα στην ΕΕ (πρότυπα λειτουργίας, ενίσχυση διαφάνειας, διαδικασίες διακυβέρνησης, νέοι κανόνες εκτίμησης ρίσκου, καθιέρωση μη χρηματοοικονομικής πληροφόρησης, υποχρέωση αναλυτικής πληροφόρησης ασφαλισμένων, θεματοφυλακή, κ.λπ.).
Επιπλέον, η κα Λαζαράκου τόνισε ότι έχει ξεκινήσει διαβούλευση προληπτικής εποπτείας, καθώς συζητούνται με τους αρμόδιους φορείς σειρά ζητημάτων, προκειμένου να μην υπάρξουν ασάφειες και παρερμηνείες.