Οι κρίσιμες «λεπτομέρειες» στην ατζέντα υπ. Εργασίας - Δανειστών

Τα ανοικτά θέματα, το δείγμα γραφής από την κυβέρνηση στα εργασιακά και ο πονοκέφαλος του ΕΦΚΑ. Ποιες είναι οι προτεραιότητες του υπ. Εργασίας. Ανοίγει και πάλι το ασφαλιστικό.

Οι κρίσιμες «λεπτομέρειες» στην ατζέντα υπ. Εργασίας - Δανειστών

Οι προωθούμενες εργασιακές διατάξεις, τα προαπαιτούμενα της πρόνοιας καθώς και ο γρίφος του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ, αναμένεται να συζητηθούν μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους εκπροσώπους των δανειστών, στο πλαίσιο της τρίτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Αν και δεν υπάρχουν μεγάλα ανοικτά θέματα στην ατζέντα, πολλά, μικρά και σημαντικά ζητήματα θα τεθούν σήμερα επί τάπητος, όπως οι αλλαγές στα εργασιακά, η πορεία υλοποίησης του στόχου για καθολική ηλεκτρονική καταγραφή όσων δικαιούνται επιδόματα αναπηρίας, αλλά και η αναθεώρηση του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ.

Βέβαια, η 24ωρη απεργία που πραγματοποιούν εργαζόμενοι στο Δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και μερίδα εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, δημιουργεί ένα πιο... εκρηκτικό κλίμα στη διαπραγμάτευση. Άλλωστε, οι επίμαχες διατάξεις που προκαλούν τις αντιδράσεις αναμένεται να παρουσιαστούν στους θεσμούς, ως το πρώτο δείγμα γραφής της νέας κυβέρνησης στα εργασιακά. Όσο για την πορεία των οικονομικών του ΕΦΚΑ και τον «πονοκέφαλο» που προκαλεί στο οικονομικό επιτελείο το έλλειμμα που παρουσιάζει το υπερταμείο, εκτιμάται ότι θα συζητηθεί στο πλαίσιο της πορείας των δημοσιονομικών στόχων, καθώς επηρεάζει άμεσα το πρωτογενές αποτέλεσμα της γενικής κυβέρνησης.

Στη φαρέτρα της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας βρίσκεται προσπάθεια για τον δραστικό περιορισμό της αδήλωτης - υποδηλωμένης εργασίας, αλλά και η υπό προϋποθέσεις εξαίρεση επιχειρήσεων που βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο, από την εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων.

Στο υπό κατάθεση αναπτυξιακό νομοσχέδιο υπάρχουν, μάλιστα, σημαντικές διατάξεις που προωθούνται με στόχο τον έλεγχο της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, με τους δανειστές να θέτουν ως στόχο τη μείωση της αδήλωτης εργασίας. Έτσι, ιδιαίτερη αναφορά αναμένεται να γίνει σε διατάξεις όπως η αύξηση κατά 12% του κόστους για κάθε επιπλέον ώρα απασχόλησης των εργαζομένων με συμβάσεις μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης.

Με δεύτερη διάταξη, που αφορά την αδήλωτη εργασία, θεσμοθετείται αυστηρότερο πλαίσιο όσον αφορά τα πρόστιμα. Συγκεκριμένα, καταργούνται οι ενδιάμεσες εκπτώσεις σε περίπτωση πρόσληψης αδήλωτου εργαζόμενου με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης για 3 και 6 μήνες. Παράλληλα, προβλέπεται έκπτωση στο πρόστιμο των 10.500 ευρώ, μόνο εφόσον ο εργοδότης προχωρήσει στην πρόσληψη του εργαζόμενου που διαπιστώθηκε ανασφάλιστος, για τουλάχιστον 12 μήνες. Το πρόστιμο σε αυτή την περίπτωση περιορίζεται στις 2.000 ευρώ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η διάταξη που προβλέπει τη δημιουργία «μαύρης λίστας» παραβατών της εργατικής νομοθεσίας, οι οποίοι θα αποκλείονται από φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις. Στο ολοκληρωμένο σχέδιο που αναμένεται να παρουσιαστεί στους εκπροσώπους των δανειστών, σήμερα, από τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, περιλαμβάνονται επίσης, τόσο η δημιουργία του Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων, όσο και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, κατά 5 μονάδες, έως το τέλος του 2023, μόνο για τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο του 2020.

Η πρόνοια

Στον τομέα της Πρόνοιας, η καθυστέρηση στην έκθεση για την αξιολόγηση του πιλοτικού προγράμματος ηλεκτρονικής υποβολής φακέλων και πιστοποίησης αναπηρίας, φαίνεται πως μεταθέτει για τις αρχές του 2020 την καθολική εφαρμογή του μέτρου. Η αρμόδια υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου αναμένεται να παρουσιάσει στους εκπροσώπους των δανειστών την πρόθεση της κυβέρνησης να μην κοπεί κανένα επίδομα. Παράλληλα, θα παρουσιάσει το σχέδιο για τη δημιουργία ενός ενιαίου μητρώου δικαιούχων, ώστε να είναι σαφές πόσα και ποια επιδόματα εισπράττει κάθε δικαιούχος.

Στα ανοικτά θέματα συμπεριλαμβάνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η επανεξέταση των κριτηρίων όσων χρησιμοποιούν δωρεάν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, μέσω του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, προαπαιτούμενο που έχει καθυστερήσει από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών.

Κατά τη σημερινή συνάντηση, εκτιμάται ότι θα συζητηθεί με τους δανειστές και η πορεία της ρύθμισης των έως 120 δόσεων, καθώς τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων από τους οφειλέτες σε ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ, σημαντικά προβλήματα κυρίως τεχνικής φύσης δεν έχουν ακόμη λυθεί, ενώ πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν παράταση καθώς τα αποτελέσματα δεν κρίνονται ικανοποιητικά. Παράλληλα, θα συζητηθεί και η πορεία των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου, με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να εκτιμά πλέον πως οι εκκρεμείς υποθέσεις (αιτήσεις συνταξιοδότησης αλλά και άλλες εκκρεμότητες) αγγίζουν τις 470.000.

Υπό το βάρος της νέας απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου και εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ που θα κρίνει την τύχη του νόμου Κατρούγκαλου, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης αναμένεται να παρουσιάσει στους δανειστές τα σχέδιά του για μια νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Στο κάδρο των συζητήσεων θα τεθούν εκτός από τη μείωση των εισφορών, οι αλλαγές στα ποσοστά αναπλήρωσης που προβλέπει ο νόμος του 2016, με στόχο η ανταποδοτική σύνταξη να γίνει δικαιότερη, με καλύτερη αντιστοιχία μεταξύ καταβαλλόμενων εισφορών και συντάξεων. Ο κ. Βρούτσης αναμένεται επίσης να παρουσιάσει το σχέδιο για ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βιογραφικού των ασφαλισμένων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v