Να δημιουργήσει μία νέα ενιαία πύλη, το Gov.gr, μέσω της οποίας θα παρέχονται ηλεκτρονικές υπηρεσίες από το δημόσιο προς τους πολίτες, κατά το πρότυπο της βρετανικής πύλης Gov.uk, επιδιώκει η κυβέρνηση, μέσω του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Στόχος, όπως έλεγε προ ημερών και ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης, είναι να γίνει μια νέα αρχή καθώς η προηγούμενη απόπειρα, με την περίφημη διαδικτυακή πύλη «Ερμής», ξεκίνησε πριν από δώδεκα χρόνια χωρίς ποτέ να λειτουργήσει.
Στους δείκτες ψηφιακής ετοιμότητας (DESI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση της Ε.Ε., με βάση τις ψηφιακές υπηρεσίες που παρέχει το δημόσιο προς τους πολίτες. Με τελευταία τη Ρουμανία.
Η προσπάθεια των Βρετανών ξεκίνησε επί κυβέρνησης Γκόρντον Μπράουν και κορυφώθηκε την περίοδο του Ντ. Κάμερον. Στόχος του φιλόδοξου σχεδίου Alphagov ήταν να αντικατασταθούν οι δεκάδες ιστοσελίδες μέσω των οποίων παρείχαν υπηρεσίες προς τους πολίτες αρκετοί κρατικοί οργανισμοί, με ένα ενιαίο portal. Η προσπάθεια αποδείχθηκε πιο δύσκολη από το αναμενόμενο, αλλά τον Μάρτιο του 2015 στο Gov.uk υπήρχαν 25 σημαντικές ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς τους πολίτες.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα, το οποίο δεν έχουν λύσει ούτε σήμερα οι Βρετανοί, αφορά την ταυτοποίηση των χρηστών, ώστε να τους παρέχονται μέσω του Gov.uk υπηρεσίες που προϋποθέτουν υψηλό επίπεδο ασφάλειας. Εν μέσω διαφόρων προβλημάτων, και παρά τη μεγάλη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, ο στόχος για 20 εκατομμύρια ταυτοποιημένους χρήστες στη βρετανική πλατφόρμα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης μέχρι το 2020 φαντάζει αδύνατος.
Τι θα κάνει η ελληνική κυβέρνηση, η οποία φέρεται να συνεργάζεται, μεταξύ άλλων, και με συμβούλους του Ντ. Κάμερον; Στον διαγωνισμό για τις νέες ταυτότητες, που θα βγάλει στον αέρα μέχρι το τέλος του χρόνου το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, θα υπάρχει και η πρόβλεψη για την αντίστοιχη «ψηφιακή ταυτότητα», με την απαραίτητη υποδομή eIDAs (το ευρωπαϊκό πρότυπο ταυτοποίησης/πιστοποίησης), που θα βοηθήσει στην ταυτοποίηση των χρηστών του Gov.gr.
Η ενιαία πύλη παροχής ηλεκτρονικών υπηρεσιών από το δημόσιο προς τους πολίτες δεν είναι καινούργια ιδέα στη χώρα μας. Το έργο για την ανάπτυξη της διαδικτυακής πύλης «Ερμής», που θα ενοποιούσε σειρά ηλεκτρονικών υπηρεσιών του δημοσίου, δημοπρατήθηκε τον Ιούνιο του 2007. Η πύλη «Ερμής» ουδέποτε λειτούργησε πλήρως, ενώ για πολλά χρόνια υπήρξε αντικείμενο δικαστικής διαμάχης μεταξύ μιας επιχείρησης και του ελληνικού δημοσίου.
Στόχος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι να χρησιμοποιήσει την πύλη Gov.gr και ως ένα εργαλείο για να ανοίξει η αγορά των εφαρμογών/υπηρεσιών προς το δημόσιο σε μικρότερες, καινοτόμες επιχειρήσεις, κατά το πρότυπο των Βρετανών.