Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιχειρήσεις: Πιέσεις στις τράπεζες για χαμηλότερα επιτόκια

Για ποιους λόγους αναμένεται το φθινόπωρο να αυξηθούν οι πιέσεις προς τις τράπεζες, με στόχο νέα μείωση στα επιτόκια χορηγήσεων. Ακόμη πιο χαμηλές προβλέπονται οι αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων.

Επιχειρήσεις: Πιέσεις στις τράπεζες για χαμηλότερα επιτόκια

Πιέσεις προς τις τράπεζες, με στόχο την περαιτέρω αποκλιμάκωση των επιτοκίων χορηγήσεων, αναμένεται να ασκηθούν από τις επιχειρήσεις μετά την ολοκλήρωση των θερινών διακοπών.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, είναι λογικό ότι η πτωτική τάση στα επιτόκια, που ξεκίνησε εδώ και περίπου μια διετία, θα πρέπει να συνεχιστεί, ιδιαίτερα μετά τις εξελίξεις που έλαβαν χώρα μέσα στο καλοκαίρι.

«Όταν μέσα στους τελευταίους πέντε μήνες βλέπουμε τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων να πέφτουν κατά 50%, από το 4% στο 2%, δεν μπορεί παρά οι επιχειρήσεις να ζητήσουν ευνοϊκότερη τιμολόγηση από τις τράπεζες και ιδίως όταν όλα αυτά, κάθε άλλο παρά πρόσκαιρα φαντάζουν. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ήδη δηλώσει την πρόθεσή της να χαλαρώσει περαιτέρω τη νομισματική πολιτική στην Ευρωζώνη, ενώ και οι εγχώριες τράπεζες ετοιμάζονται με τη σειρά τους να μειώσουν κι άλλο τα επιτόκια καταθέσεών τους», δηλώνουν στο Euro2day.gr κύκλοι της αγοράς.

Με την αγορά να περιμένει μέσα στους επόμενους μήνες ακόμη πιο αρνητικές τιμές στο EURIBOR, το κόστος δανεισμού πολλών ελληνικών επιχειρήσεων αναμένεται να μειωθεί αυτόματα και ισόποσα. Όμως υπάρχουν και εταιρείες που έχουν συμφωνήσει με τις τράπεζες δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, χωρίς όμως το EURIBOR να μπορεί να πάρει αρνητικές τιμές.

Σε κάθε περίπτωση, αρκετές επιχειρήσεις θα ζητήσουν επιπλέον οφέλη πέρα από μια υποχώρηση του EURIBOR και ειδικότερα θα κινηθούν προκειμένου να επιτύχουν χαμηλότερα spreads, ποντάροντας όχι μόνο σε τυχόν βελτίωση των δικών τους οικονομικών επιδόσεων, αλλά και στη γενικότερη τάση αποκλιμάκωσης του κινδύνου της χώρας.

«Οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν φτάσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και ενώ ανακοινώθηκε η πλήρης άρση των capital controls. Επιπρόσθετα, η ρευστότητα των τραπεζών βελτιώνεται μήνα με τον μήνα, τα επιτόκια καταθέσεων οδεύουν σταδιακά… προς το μηδέν, άρα είναι εύλογο να υποχωρήσει και το κόστος του χρήματος για τις επιχειρήσεις, που ουσιαστικά είναι πολύ υψηλότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Τέλος, μια μείωση στα επιτόκια χορηγήσεων θα αποτελούσε και μια κίνηση «καλής θέλησης» των τραπεζών απέναντι στους ενήμερους επιχειρηματικούς τους πελάτες, καθώς οι ίδιες τράπεζες αναγκάζονται να επιβαρύνουν με πολύ χαμηλότερα επιτόκια τους υπερχρεωμένους ανταγωνιστές τους.

Σε ό,τι αφορά τώρα τα επιτόκια καταθέσεων, οι τελευταίες εξελίξεις στην Ευρωζώνη έχουν διαψεύσει όσους πίστευαν πως η άρση των capital controls θα ανέβαζε τον ανταγωνισμό των ελληνικών τραπεζών στο να συγκεντρώσουν κεφάλαια και έτσι θα μπορούσαμε ενδεχομένως να δούμε και μια μικρή ανάκαμψη στα αντίστοιχα επιτόκια.

Το μόνο βέβαιο είναι πως οι τράπεζες βρίσκονται σήμερα σε πλεονεκτική θέση, καθώς βλέπουν τις καταθέσεις τους να αυξάνονται μήνα με τον μήνα, τόσο από χρήματα που έρχονται με τη μορφή μετρητών όσο και κάποια εμβάσματα από το εξωτερικό.

Επιπρόσθετα, επιχειρήσεις φέρνουν λεφτά που είχαν τοποθετημένα εκτός Ελλάδος, με στόχο την εξόφληση εγχώριων δανειακών υποχρεώσεων, εξέλιξη που λειτουργεί θετικά υπέρ της ρευστότητας των τραπεζών.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τα κίνητρα (αυξημένα επιτόκια) προσέλκυσης καταθέσεων σε μετρητά έχουν ατονήσει σημαντικά και ενδεχομένως να γίνει κάτι τέτοιο μέσα στο φθινόπωρο (μετά την άρση των capital controls) και για «μικρομεσαίου» ύψους κεφάλαια, που σήμερα βρίσκονται στο εξωτερικό.

Άλλωστε, το Euro2day.gr έχει επισημάνει πολλές φορές ότι τουλάχιστον κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο, οι τράπεζες ωθούν μεγάλους καταθέτες τους σε επενδυτικά προϊόντα (αμοιβαία κεφάλαια, δομημένα προϊόντα εξασφαλισμένου κεφαλαίου, ασφαλιστικά unit linked), με στόχο -αφού δεν αντιμετωπίζουν ζήτημα άμεσης ρευστότητας- να εισπράττουν προμήθειες, αντί να καταβάλλουν τόκους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v