Με ταχείς διαδικασίες, παρά την δυσκολία του εγχειρήματος, προχωρά η δομική αλλαγή στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, με την μετατροπή της επικουρικής ασφάλισης για τους νέους ασφαλισμένους σε καθαρά κεφαλαιοποιητική.
Είναι χαρακτηριστικό ως, σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε χθες, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Νότης Μηταράκης, συγκροτείται ειδική ομάδα εργασίας, που έως τις 4 Οκτωβρίου θα πρέπει να ολοκληρώσει τις προτάσεις της για την αναδιοργάνωση της επικουρικής ασφάλισης στη χώρα μας. Έργο της ομάδας, που αποτελείται από γνωστά στελέχη της κοινωνικής, επαγγελματικής και ιδιωτικής ασφάλισης, είναι η επεξεργασία και διατύπωση του μηχανισμού μετάβασης σε ένα νέο σύστημα κεφαλαιοποιητικής επικουρικής ασφάλισης στην Ελλάδα.
Πρόεδρος της τίθεται η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων και στενή συνεργάτης του υφυπουργού, Παυλίνα Καρασιώτου, η οποία βάσει της απόφασης, δύναται να καλεί να συμμετέχουν στις εργασίες της ομάδας εκπρόσωποι φορέων, εμπειρογνώμονες ή πρόσωπα από τον ιδιωτικό τομέα με ειδικές γνώσεις στα θέματα που άπτονται του έργου της ομάδας, εφόσον αυτό κρίνεται χρήσιμο ή και αναγκαίο. Οι συνεδριάσεις της Ομάδας Εργασίας θα πραγματοποιούνται εντός του κανονικού ωραρίου εργασίας, ενώ τα μέλη της δε θα λαμβάνουν χρηματική αποζημίωση.
Μάλιστα, τα χρονικά περιθώρια για την παραγωγή συμπερασμάτων και προτάσεων, είναι στενά, καθώς η ομάδα εργασίας θα πρέπει να παραδώσει το πόρισμά της στο γραφείο του κ. Μηταράκη, έως την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019.
Μιλώντας στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Πρωινή Ενημέρωση» ο υφυπουργός αναφέρθηκε στο μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος, εκτιμώντας ότι είναι ισχυρό και δεν πρόκειται να υπάρξει ζήτημα στις επόμενες γενιές, σχετικά με την ασφαλιστική τους κάλυψη. Ωστόσο, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει τη διαμόρφωση ενός μοντέλου, το οποίο θα ακολουθεί τα πρότυπα των βέλτιστων διεθνών πρακτικών, που εφαρμόζονται ήδη σε πολλές προηγμένες δυτικές χώρες.
Εν συνεχεία, αναλύοντας το νέο ασφαλιστικό σύστημα, εξήγησε πως το τελευταίο θα βασίζεται σε τρεις πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας θα αποτελείται από την κύρια σύνταξη η οποία θα παραμείνει δημόσια, υποχρεωτική και διανεμητική, με αποκλειστικό πάροχο τον ΕΦΚΑ.
Ο δεύτερος πυλώνας, σύμφωνα με τον υφυπουργό, θα αφορά στη νέα επικουρική σύνταξη, η οποία θα εφαρμοσθεί αποκλειστικά στους εργαζόμενους που θα εισέλθουν στην αγορά εργασίας από την 1/1/2021. Με τη νέα επικουρική θα δημιουργηθούν ατομικοί λογαριασμοί, με εισφορές τόσο από τους εργοδότες, ενώ η σύνταξη θα εξαρτάται από το ύψος αυτού του ατομικού λογαριασμού. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μηταράκης, η σύνταξη των νέων εργαζόμενων, δεν θα επηρεάζεται από τους δύο βασικούς παράγοντες που σήμερα επηρεάζουν το συνταξιοδοτικό, δηλαδή το δημοσιονομικό και το δημογραφικό. Ο τρίτος πυλώνας αφορά την υπάρχουσα ιδιωτική ασφάλιση.
Τα μέλη της ομάδας εργασίας είναι:
- Τσάμη Παρασκευή, Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Κοινωνικής Ασφάλισης.
- Μάντζαρη Σοφία, εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών
- Στελλάτου Ιουλία, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πρόσθετης και Επαγγελματικής Ασφάλισης,
- Μαυρίδου Γεωργία, Προϊσταμένη του Τμήματος Εσωτερικής Νομοθεσίας Επαγγελματικής Ασφάλισης,
- Ζαχαράκη Ελευθερία, εκπρόσωπος του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης & Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ)
- Χατζηβασίλογλου Ιωάννης, εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδος
- Κουσκουνά Ευφροσύνη, Πρόεδρος της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής
- Μαργαριτσανάκη Μαρία, εκπρόσωπος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
- Παπαρρηγοπούλου Πατρίνα, καθηγήτρια Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
- Αντωνάκη Μαργαρίτα, εκπρόσωπος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος
- Νούνης Χρήστος, εκπρόσωπος της Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης και
- Λάζαρης Κωνσταντίνος, εκπρόσωπος της Ένωσης Επαγγελματικών Ταμείων Υποχρεωτικής Ασφάλισης.