Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι έξι άξονες για χρήμα στην αγορά και επενδύσεις

Πώς επιχειρεί το υπ. Ανάπτυξης να προσελκύσει επενδύσεις. Οι αλλαγές στον εξωδικαστικό και η απλοποίηση των αδειοδοτήσεων. Κομβικής σημασίας η απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ. Οι κινήσεις και τα ερωτήματα.

Οι έξι άξονες για χρήμα στην αγορά και επενδύσεις

Μπορεί η υλοποίηση της επένδυσης στο Ελληνικό να έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον από τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει από την ανάληψη των καθηκόντων της η νέα κυβέρνηση, ωστόσο όλοι γνωρίζουν ότι από μόνη της δεν είναι ικανή να δημιουργήσει τις συνθήκες για τον διπλασιασμό του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ.

Περισσότερο από όλους, το γνωρίζει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, που έχει αναλάβει και τον συντονισμό των ενεργειών για την υπέρβαση των εμποδίων για την εκκίνηση της επένδυσης. Γι' αυτό και παράλληλα επιχειρεί να δημιουργήσει όλες τις απαραίτητες συνθήκες, για να καταστεί η Ελλάδα, όπως ο ίδιος είπε την Πέμπτη 1 Αυγούστου, «η πιο φιλική στην επιχειρηματικότητα χώρα στην Ευρώπη».

«Η προσέλκυση επενδύσεων είναι ο στρατηγικός μας στόχος», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος επιθυμεί να αξιοποιήσει ταχύτατα την ευνοϊκή συγκυρία για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ώστε η χώρα να μετατραπεί σε επενδυτικό προορισμό.

Οι άμεσες ενέργειες

Τόσο σε επίπεδο κυβέρνησης όσο και υπουργείου, οι κινήσεις είναι ιεραρχημένες, καθώς τα προβλήματα είναι χρόνια και γνωστά.

1. Ο εξωδικαστικός

Η πρώτη παρέμβαση είναι η αλλαγή του εξωδικαστικού μηχανισμού. «Το μοντέλο δεν λειτούργησε», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι «λιγότερες από 50 εταιρείες κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία και να υπαχθούν σε αυτόν».

Αυτή τη στιγμή, το υπουργείο Ανάπτυξης, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών και η ΑΑΔΕ έχουν ξεκινήσει τις επαφές για τη βελτίωση του εξωδικαστικού. «Το μείζον είναι να μπορούν εταιρείες που αντιμετωπίζουν προβλήματα αλλά με μία μικρή βοήθεια να γίνουν βιώσιμες, να μπορούν να παίρνουν αυτή τη βοήθεια» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

2. Οι αδειοδοτήσεις

Κυρίαρχος άξονας πολιτικής για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος είναι η απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης, εγκατάστασης και λειτουργίας των επιχειρήσεων. Το νέο πλαίσιο, σύμφωνα με τον υφυπουργό αρμόδιο για θέματα Βιομηχανίας και Εμπορίου Νίκο Παπαθανάση, θα είναι έτοιμο σε περίπου τέσσερις μήνες. Στο νέο μοντέλο αδειοδότησης, όπως πρόσφατα αποκάλυψε το Euro2day.gr, θα έχει έντονη παρουσία ο ιδιωτικός τομέας.

Για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, θα υπάρξει και η αλλαγή των βαθμίδων όχλησης, καθώς η πρόοδος της περιβαλλοντικής τεχνολογίας τις έχει καταστήσει (τις βαθμίδες) παρωχημένες.

3. Οι προβληματικές επιχειρήσεις

Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελούν και οι προβληματικές βιομηχανίες, οι οποίες υπό συγκεκριμένες συνθήκες μπορούν να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης. Ο κ. Παπαθανάσης γνωστοποίησε ότι εντός του Σεπτεμβρίου θα κατατεθούν οι προτάσεις των ενδιαφερομένων για την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ), ενώ για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας σημείωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με την ONEX, η οποία έχει αποκτήσει και τα ναυπηγεία Σύρου. Αν επιτευχθεί αυτό, τότε τα δύο από τα τρία μεγάλα ναυπηγεία της χώρας θα έχουν εξυγιανθεί.

4. Το ΕΣΠΑ

Με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή οι δημόσιοι πόροι που μπορούν να διοχετευθούν για την ανάπτυξη της χώρας είναι περιορισμένοι, το υπουργείο Ανάπτυξης «ποντάρει» πολλά στην έγκαιρη απορρόφηση του ΕΣΠΑ. «Δύο τσέπες έχουμε αυτή τη στιγμή: το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων» σημείωσε ο Γιάννης Τσακίρης, αρμόδιος υφυπουργός για θέματα ΕΣΠΑ και ΠΔΕ.

Αυτή τη στιγμή, όπως γνωστοποίησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, οι δαπάνες του ΕΣΠΑ ανέρχονται στο 22% του προγράμματος. Αυτό σημαίνει ότι μόλις 5 δισ. ευρώ από τα 22 διαθέσιμα έχουν διατεθεί στην αγορά. Οπότε η έγκαιρη απορρόφηση του ΕΣΠΑ αυτόματα σημαίνει ότι θα διατεθούν 17 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη της οικονομίας.

5. Η ΕΑΤ

Ισχυρό ρόλο στην ανάπτυξη θα έχει και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, η οποία όπως ανέφερε ο κ. Τσακίρης, θα πρέπει να λειτουργεί με βάση τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και με σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία θα παρέχει ρευστότητα προς τις επιχειρήσεις.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ένας σημαντικός αριθμός χρηματοδοτικών εργαλείων είναι ήδη έτοιμος από το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), το οποίο, βάσει του νόμου, θα μετατραπεί σε αναπτυξιακή τράπεζα.

6. Οι μικροπιστώσεις

Τόσο ο κ. Τσακίρης όσο και ο ίδιος ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης γνωστοποίησαν ότι στο άμεσο διάστημα θα κατατεθεί στη βουλή το σχέδιο νόμου για τις μικροπιστώσεις, που προβλέπει τη χορήγηση δανείων έως 25.000 ευρώ χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Το σχετικό νομοσχέδιο έχει προετοιμαστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, ωστόσο, οι διαφωνίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μπλόκαραν την ψήφισή του.

Στόχος του υπουργείου είναι η άμεση κατάθεση του νομοσχεδίου, το οποίο θα διαμορφωθεί με βάση τις υποδείξεις της ΕΚΤ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v