Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα όπλα στη μάχη κατά του παραεμπορίου

Κομβικής σημασίας παρεμβάσεις αναμένονται στο αμέσως επόμενο διάστημα από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Έμφαση στη συνεργασία με τρίτες χώρες για την πάταξη του φαινομένου στην «πηγή».

Νέα όπλα στη μάχη κατά του παραεμπορίου

Στην αναδιάρθρωση του κρατικού ελεγκτικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου και της παραοικονομίας αναμένεται να προχωρήσει σύντομα το υπουργείο Οικονομίας και Επενδύσεων.

Η εν λόγω παρέμβαση αποτελεί προτεραιότητα για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, κάτι που άλλωστε ανέδειξε κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων ο αρμόδιος υφυπουργός Νίκος Παπαθανάσης. Συγκεκριμένα, προαναγγέλλοντας την αναδιάρθρωση του ελεγκτικού μηχανισμού, σημείωσε ότι «η δράση των παράνομων δικτύων προώθησης και εμπορίας προϊόντων στη χώρα αποτελεί μάστιγα για τις επιχειρήσεις που δίνουν μάχη για την επιβίωσή τους».

Το πρόβλημα είναι τεράστιο και οι επιπτώσεις δραματικές για τις επιχειρήσεις και τα φορολογικά έσοδα. Επίσημα στοιχεία δεν υπάρχουν, ωστόσο ουδείς έως τώρα έχει αμφισβητήσει τις εκτιμήσεις, με πιο πρόσφατες αυτές της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ που εμφανίζουν το παραεμπόριο να κάνει ετήσιο τζίρο στην αγορά της τάξεως των 25 δισ. ευρώ. Πέραν των απωλειών που έχουν οι επιχειρήσεις, αυτό ισοδυναμεί και χαμένα φορολογικά έσοδα της τάξεως των 6-8 δισ. ευρώ.

Καλύτερος συντονισμός

Αν και η γενική αίσθηση είναι ότι το Συντονιστικό Κέντρο Εποπτείας Αγοράς και Αντιμετώπισης Παρεμπορίου (ΣΥΚΕΑΑΠ) «τα έχει πάει καλά», εντούτοις, κρίνεται ότι τα περιθώρια βελτίωσης του συντονιστικού κέντρου είναι πολύ μεγάλα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ, στη διάρκεια των ετών 2015-2017, το ΣΥΚΕΑΑΠ έχει αυξήσει κατά 743% τις κατασχέσεις και κατά 183% τους διενεργούμενους ελέγχους, ενώ την περίοδο 2016-2018 έχουν πραγματοποιηθεί 9.500 έλεγχοι μεικτών κλιμακίων.

Μόνο το ΣΔΟΕ πέρυσι είχε προβεί σε κατασχέσεις 1.056.274 παραποιημένων προϊόντων (μέρος των συνολικών κατασχέσεων που έχει πραγματοποιήσει το ΣΥΚΕΑΑΠ) και 846.767 λαθραίων εμπορευμάτων. Παρά, όμως, τη γεωμετρική αύξηση των επιδόσεων του ΣΥΚΕΑΠ, το πρόβλημα όχι μόνο δεν αμβλύνεται αλλά επιδεινώνεται.

Αυτή τη στιγμή, το ΣΥΚΕΑΑΠ συντονίζει τις ενέργειες των αρμόδιων αρχών για την πάταξη του παραεμπορίου και τον έλεγχο της διακίνησης προϊόντων και υπηρεσιών, ιδίως δε του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, των Τελωνείων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, της Δημοτικής Αστυνομίας, των Διευθύνσεων Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης των Περιφερειών, του ΕΦΕΤ, του Σ.ΕΠ.Ε., των λοιπών Υπηρεσιών που ασκούν ελεγκτικό έργο και των Κλιμακίων Ελέγχου Λαϊκών Αγορών και Υπαίθριου Εμπορίου των Περιφερειών (ΚΕΛΑΥΕ).

Γνώστες του αντικειμένου αναφέρουν ότι οι δυνατότητες ελέγχου και αποτροπής του φαινομένου ακόμα και από τον υφιστάμενο μηχανισμό είναι σαφώς πολύ μεγαλύτερες. Ωστόσο, χρειάζεται καλύτερος συντονισμός, κάτι που θα επιτευχθεί από την αναδιάρθρωση του συντονισμού και η αρχή θα γίνει από το τμήμα που εμπίπτει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το οποίο είναι και ο συντονιστικός βραχίονας και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και οι άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

Εμφαση στην πρόληψη

Στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης του ελεγκτικού μηχανισμού, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην αποτροπή του φαινομένου στην «πηγή». Και όταν αναφερόμαστε στην πηγή, δεν εννοούμε τα λιμάνια και τις λοιπές πύλες εισόδου στη χώρα, αλλά τις χώρες από όπου αρχίζει το ταξίδι των παράνομων προϊόντων, βασικότερη εκ των οποίων είναι η Κίνα.

Παρότι η Κίνα έχει επιδείξει ενδιαφέρον για τη συνεργασία, έως αυτή τη στιγμή δεν έχει υπάρξει κάποια πρόοδος από ελληνικής πλευράς. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι στα μέσα Οκτωβρίου του 2016 επισκέφτηκε τη χώρα μας αντιπροσωπεία αξιωματούχων του Εθνικού Οργανισμού της Κίνας ενάντια στην παραβίαση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και στην παραποίηση προϊόντων, με επικεφαλής τον αναπληρωτή διευθυντή Chai Haitau. Στη συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Ανάπτυξης υπήρξε συμφωνία για περαιτέρω επικοινωνία, καθώς και για την υπογραφή διμερούς συμφώνου συνεργασίας μεταξύ των Υπηρεσιών, κάτι που ωστόσο, δεν αξιοποιήθηκε.

Οι δυνατότητες συνεργασίας με τρίτες χώρες έχουν μπει στο μικροσκόπιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, καθώς η πλέον αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης του παραεμπορίου είναι η πάταξή του στην «πηγή», αναφέρουν γνώστες του φαινομένου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v