Με το αίτημα της άμεσης νομοθέτησης της παροχής πλήρους ασυλίας έναντι ποινικών και αστικών ευθυνών προς τα τραπεζικά στελέχη, οποιασδήποτε διοικητικής βαθμίδας, που υπογράφουν αναδιαρθρώσεις δανείων, χορηγήσεις κ.ά. προσήλθαν τα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη -διευθύνοντες σύμβουλοι και αναπληρωτές- στη συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη.
Στην ατζέντα της συζήτησης υπήρξαν και μια σειρά από άλλα θέματα όπως ο εξωδικαστικός, το μέγα ζητούμενο της αύξησης των χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις, οι χρεώσεις στα POS, η καλύτερη λειτουργία του αναπτυξιακού νόμου, αλλά και ο χειρισμός περιπτώσεων τύπου «Creta Farm».
Τα θέματα
- Ασυλία: Για την ασυλία τα τραπεζικά στελέχη ανέφεραν στον υπουργό ότι δεν μπορούν να βάλουν την υπογραφή τους χωρίς να ακολουθήσουν μηνύσεις και ζήτησαν νομοθετική προστασία. Από την πλευρά του, ο Άδωνις Γεωργιάδης φέρεται να δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση θα διευθετήσει σύντομα με νομοθετική παρέμβαση το θέμα.
- Παρέμβαση σε υπερχρεωμένες επιχειρήσεις: Σύμφωνα με πηγές, συζήτηση έγινε και για τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ τραπεζών και υπουργείου στις «κολλημένες» υποθέσεις υπερχρεωμένων επιχειρήσεων τύπου Creta Farm. Από την πλευρά του, ο υπουργός προέτρεψε τα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη να του φέρουν όποιες υποθέσεις εκείνοι κρίνουν ότι χρήζουν παρέμβασης και συντονισμού, προκειμένου να ξεκολλήσουν.
- Εξωδικαστικός: Πρόκειται για ένα από τα ζητήματα που σχετίζονται με την ασυλία της υπογραφής. Πέραν αυτού όμως η πλευρά των τραπεζών συζήτησε με τον υπουργό τις πτυχές στις οποίες θα μπορούσε να υπάρξει βελτίωση του πλαισίου, με στόχο την καλύτερη, κυρίως την αποδοτικότερη λειτουργία του. Ο κ. Γεωργιάδης φέρεται να τους ζήτησε να καταθέσουν μια πρόταση επί του θέματος.
- Χρηματοδότηση/δάνεια: Τα στελέχη των τραπεζών ανέφεραν στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων πως οι τράπεζες επιδιώκουν και θέλουν να δανείσουν τις επιχειρήσεις, ωστόσο το ζήτημα σκοντάφτει στο γεγονός ότι οι εταιρείες δεν έχουν πιστοληπτική αξιολόγηση. Πρόκειται για όρο που έχει θέσει στο πλαίσιο των αυστηρών κανόνων εποπτείας ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM).
- Χρεώσεις στα POS: Συζήτηση έγινε και για το ζήτημα των υψηλών, όπως υποστηρίζουν οι επαγγελματίες, χρεώσεων/προμηθειών στα POS, με τους τραπεζίτες να δηλώνουν ότι οι εν λόγω χρεώσεις είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη.
- Αναπτυξιακός: Οι τράπεζες πρότειναν για την καλύτερη και ταχύτερη λειτουργία του αναπτυξιακού νόμου -μέσω του οποίου χρηματοδοτούνται επενδυτικά σχέδια με εθνικά κονδύλια- να αρθεί η γραφειοκρατία και να αξιολογούν αυτές -το πράττουν ήδη προκειμένου να χορηγήσουν ή όχι το μέρος του δανείου- τις επενδυτικές προτάσεις (business plan), χωρίς να κάνει την ίδια δουλειά και το δημόσιο.