Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι ζητά η Moody's για να αναβαθμίσει τη χώρα

Η προεκλογική ατζέντα της κυβέρνησης μπορεί να τονώσει την ανάπτυξη αν υλοποιηθεί, δηλώνει ο οίκος. Βλέπει μείωση χρέους τα επόμενα χρόνια, αλλά προειδοποιεί για την πιθανότητα να χρειαστεί νέα ελάφρυνση.

Τι ζητά η Moodys για να αναβαθμίσει τη χώρα

Το βάρος του ελληνικού χρέους είναι σημαντικά πιο βιώσιμο τώρα, δεδομένης της εκτεταμένης ελάφρυνσης χρέους, αλλά θα παραμείνει υψηλό για πολλά χρόνια, σημειώνει η Moody’s σε ανάλυσή της. Προσθέτει δε ότι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί και η συνετή δημοσιονομική πολιτική θα απαιτηθούν προκειμένου να διατηρηθεί η στήριξη των Ευρωπαίων πιστωτών και η εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας, συνεχίζει ο οίκος αξιολόγησης, περιορίζεται από το αυξημένο βάρος χρέους, τις μέτριες προοπτικές ανάπτυξης και το αδύναμο τραπεζικό σύστημα. Η νέα κυβέρνηση προεκλογικά μίλησε για μια πλατφόρμα αυξημένων επενδύσεων, μείωσης φορολογικών βαρών, η οποία πράγματι θα μπορούσε να δώσει ώθηση στις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας.

«Η συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν με τους πιστωτές, περιλαμβανομένης μιας συνετής δημοσιονομικής στάσης, θα χρειαστεί για να διατηρηθεί η επενδυτική εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα», δηλώνει η Kathrin Muehlbronner, αντιπρόεδρος του οίκου. «Ενώ περιμένουμε το κρατικό χρέος να περιοριστεί τα επόμενα χρόνια, θα παραμείνει πολύ υψηλό και η Ελλάδα ίσως χρειαστεί περαιτέρω ελάφρυνση χρέους μεσοπρόθεσμα».

Τα δυνατά σημεία για το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας περιλαμβάνουν τον σχετικά πλούσιο πληθυσμό, την ήπια εικόνα στο μέτωπο της εξυπηρέτησης του χρέους που παρέχει δημοσιονομική ευελιξία παρά το βάρος του υψηλού χρέους, αλλά και τη σημαντική στήριξη από την ευρωζώνη.

Οι τάσεις για τον τραπεζικό κλάδο βελτιώνονται, με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να υποχωρούν, αν και διαμορφώνονται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Η αξιολόγηση της Ελλάδας θα μπορούσε να αναβαθμιστεί, εάν η νέα κυβέρνηση συνεχίσει να υλοποιεί τις δεσμεύσεις προς την ευρωζώνη, μεταξύ των οποίων μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν το επιχειρηματικό κλίμα και τις επενδύσεις ενώ τα δημόσια οικονομικά παραμένουν ισχυρά. Τυχόν ταχύτερη του αναμενόμενου βελτίωση της υγείας του τραπεζικού κλάδου θα ήταν επίσης θετική.

Στον αντίποδα, ο οίκος επισημαίνει ότι εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να αποκλίνει από τις δεσμεύσεις και ανατρέψει συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις ή αν προκύψουν νέες εντάσεις με τους πιστωτές, αυτό ενδεχομένως να έχει αρνητικές συνέπειες για την αξιολόγηση της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v