Κράτει κάνει η ΡΑΕ στις αποφάσεις για την έγκριση των όρων και του κειμένου της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε στρατηγικούς επενδυτές, προκειμένου να αποκτήσουν ποσοστό έως και 39% της «Αριάδνη Interconnection» που τρέχει το καλώδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική.
Υπενθυμίζεται ότι η μητρική της Αριάδνης, ο ΑΔΜΗΕ, έχει αποστείλει από τον περασμένο Μάρτιο στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σχέδιο πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επιλογή, κατόπιν διαγωνισμού, επενδυτή ή επενδυτών μειοψηφίας στη θυγατρική του.
Ωστόσο, αν και πηγές του ΑΔΜΗΕ σημειώνουν πως αναμένουν από μέρα σε μέρα την έγκριση του κειμένου του διαγωνισμού, προκειμένου ο Διαχειριστής με τη σειρά του να προχωρήσει στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, εντούτοις πηγές της ΡΑΕ φαίνεται ότι μετά από δύο εξελίξεις τηρούν στάση αναμονής.
Οι δύο παράγοντες
Η πρώτη εξέλιξη είχε να κάνει με την προκήρυξη των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου και η δεύτερη με την προσφυγή που έχει κάνει η κυπριακών συμφερόντων εταιρεία EuroAsia Interconnector κατά των δύο διαγωνισμών της Αριάδνης για τις εργασίες της ηλεκτρικής διασύνδεσης. Ο ένας αφορά τα καλωδιακά τμήματα και είναι προϋπολογισμού 600 εκατ. ευρώ και ο δεύτερος τους δύο σταθμούς μετατροπής εναλλασσόμενου - συνεχούς ρεύματος και τον έναν υποσταθμό συνολικού προϋπολογισμού 315 εκατ. ευρώ. Ο πρώτος διαγωνισμός λήγει στις 8 Ιουλίου και ο δεύτερος στις 22 Ιουλίου.
Ο EuroAsia Interconnector υπενθυμίζεται πως είχε αναλάβει πριν από τέσσερα με πέντε χρόνια κατόπιν συμφωνίας των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου και της Ε.Ε. την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας (Κρήτης-Αττικής) - Κύπρου - Ισραήλ. Ωστόσο στην πορεία η ελληνική πλευρά αμφισβήτησε την αξιοπιστία του ως προς την υλοποίηση του εγχώριου τμήματος του έργου, δηλαδή της Κρήτης με την Αττική. Μάλιστα επειδή η διασύνδεση των τριών χωρών είχε υπαχθεί και στα έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) της Ε.Ε., τον περασμένο Απρίλιο η Αθήνα έκανε επίσημα γνωστό στις Βρυξέλλες πως θα απεντάξει το ελληνικό τμήμα από το PCI. Έτσι η ΡΑΕ προχώρησε στην ανάθεση εκτέλεσης του έργου στη θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, «Αριάδνη Interconnection».
Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, η κυπριακών συμφερόντων εταιρεία κατέθεσε ένσταση στην Αρχή Εκδίκασης Προδικαστικών Προσφυγών κατά των προαναφερόμενων διαγωνισμών για τις κατασκευαστικές εργασίες. Πληροφορίες θέλουν η Αρχή να εξετάζει την ένσταση στις 15 Ιουλίου και συγκεκριμένα στο κατά πόσο είναι εμπρόθεσμη και αν ευσταθεί νομικά, με δεδομένο ότι ο EuroAsia δεν είναι κατασκευαστική εταιρεία.
Η δεύτερη εξέλιξη που φρενάρει τις αποφάσεις της ΡΑΕ για τον διαγωνισμό στρατηγικών επενδυτών στην Αριάδνη είναι οι εκλογές της 7ης Ιουλίου. Η Αρχή θεωρεί πως θα πρέπει να αναμένει τις αποφάσεις της επόμενης κυβέρνησης (και μάλιστα στο ενδεχόμενο που αυτή αλλάξει) για το αν το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης - Αττικής θα προκηρυχθεί υπό το καθεστώς PCI ή θα συνεχίσει να τρέχει ως εθνικό έργο. Κάτι που σύμφωνα με πηγές της ΡΑΕ παίζει ρόλο ως προς τους όρους προσέλκυσης ενδιαφέροντος επενδυτών μειοψηφίας.
Αισιόδοξος ο ΑΔΜΗΕ
Την ίδια στιγμή, πηγές του ΑΔΜΗΕ, όπως προαναφέρθηκε, θεωρούν ότι η ΡΑΕ θα εγκρίνει από μέρα σε μέρα το κείμενο της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος και επιπλέον υποστηρίζουν ότι ενδεχομένως να υπάρξει μία παράταση στους διαγωνισμούς για τα καλωδιακά τμήματα και τους σταθμούς μετατροπής λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος ελληνικών και ξένων εταιρειών. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ορισμένοι εκ των ενδιαφερόμενων να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς ζήτησαν περισσότερο χρόνο για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία τους.
Επιπλέον κύκλοι του Διαχειριστή κάνουν λόγο και για ενδιαφέρον Ευρωπαίων Διαχειριστών να συμμετάσχουν στην Αριάδνη, υπενθυμίζοντας τις συναντήσεις που υπήρξαν στο πρόσφατο παρελθόν με τον Γάλλο Διαχειριστή RTE και τον Βέλγο ELIA.
Τέλος, να σημειωθεί ότι ο ΑΔΜΗΕ έχει δεσμευτεί για την ολοκλήρωση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης - Αττικής μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2022, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ομαλού ενεργειακού εφοδιασμού της Κρήτης.