Η κερδοφορία εξακολουθεί, όπως αναφέρεται στην Εκθεση Εποπτείας, να αποτελεί πηγή ανησυχίας για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα. Κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2018, τα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν και το ποσοστό των προβλέψεων έφθασε το 95%.
Παρά τη σταδιακή βελτίωση της κατάστασης στην Ελλάδα, τα οικονομικά αποτελέσματα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών δείχνουν χαμηλότερη κερδοφορία το 2018 σε σύγκριση με το 2017 και, συνολικά, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έκλεισε το οικονομικό έτος 2018 με μικρές καθαρές ζημίες. Ως εκ τούτου, το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε συνδυασμό με τη μείωση των κερδών προ προβλέψεων δημιουργεί προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες, κυρίως λόγω της ανάγκης να μειώσουν γρήγορα τα επίπεδα των NPLs.
Τα κεφάλαια
Αν και είναι γενικά επαρκής, η κεφαλαιακή θέση του τραπεζικού συστήματος επιδεινώθηκε ελαφρώς κατά τη διάρκεια του έτους 2018 σε ένα πλαίσιο χαμηλής αποδοτικότητας και χαμηλής ποιότητας ενεργητικού, ενώ οι αναβαλλόμενες φορολογικές ελαφρύνσεις (DTCs) εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό μέρος της κεφαλαιακής τους θέσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο τέλος του 2018, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είχε ένα Common Equity Tier 1 (CET1) 15,3% σε ενοποιημένη βάση, που είναι συγκρίσιμο με τον μέσο όρο της ΕΕ. Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ) δείχνουν παρόμοια κεφαλαιακή θέση για τον Δεκέμβριο του 2018 (15,3%), αν και τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι είναι κάτω του μέσου όρου της ΕΕ (12,1% έναντι 14,4%). Επιπλέον, το υψηλό επίπεδο του αναβαλλόμενου φόρου στα κεφάλαια των τραπεζών αυξάνει ανησυχίες σχετικά με την ποιότητα του κεφαλαίου και ενισχύει τον ισχυρό δεσμό των ελληνικών τραπεζών με την κρατική στήριξη.