Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόντρες και προσδοκίες για την ασφαλιστική αγορά

«Θερμαίνονται» λίγο πριν τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών τα αιτήματα των ασφαλιστικών εταιρειών για συνταξιοδοτικό τριών πυλώνων και για ΣΔΙΤ στον χώρο της υγείας. «Debate» Πετρόπουλου-Βρούτση σε χθεσινό συνέδριο. Τακτικό και συντεταγμένο διάλογο ζητά η ΕΑΕΕ.

Κόντρες και προσδοκίες για την ασφαλιστική αγορά

Η απρόσμενη για πολλούς προκήρυξη βουλευτικών εκλογών στις 7 Ιουλίου «ζέστανε» τις προσδοκίες του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης, καθώς υπάρχουν αιτήματα στους τομείς της σύνταξης και της υγείας, τα οποία στηρίζει μεν η αντιπολίτευση, αλλά δεν έχει υιοθετήσει μέχρι τώρα η σημερινή κυβέρνηση.

Καταλυτικά επίσης στο όλο θέμα έχει επιδράσει και η ανάγνωση του αποτελέσματος των πρόσφατων ευρωεκλογών.

Μια καλή πρόγευση για την προεκλογική σχετική αντιπαράθεση που θα ακολουθήσει πήραμε χθες, στο πλαίσιο του 12ου Insurance Conference της Ethos Media, όπου κατέθεσαν τις απόψεις τους, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βρούτσης και ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου.

Ο κ. Πετρόπουλος σημείωσε πως ο ιδιωτικός και ο δημόσιος τομέας στην ασφάλιση δεν έχουν ανταγωνιστική σχέση, δίνοντας έμφαση σε ενέργειες της κυβέρνησης κατά τα τελευταία χρόνια, όπως η ασφαλιστική κάλυψη 2,5 εκατ. Ελλήνων και η αύξηση των κρατικών δαπανών προς τον ΕΟΠΥΥ.

Σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης τόνισε πως το κράτος πρέπει: α) Να δώσει προτεραιότητα στην υγεία, η οποία δεν είναι ένα οικονομικό-λογιστικό θέμα και πως οι πολιτικές του παρελθόντος θα πρέπει να ξεπεραστούν και β) Είναι υποχρέωση του κράτους να δίνει αξιοπρεπείς συντάξεις και οποιαδήποτε άλλη συζήτηση είναι παραπλανητική.

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Βρούτσης:

• Μίλησε για την ανάγκη συνύπαρξης τριών ασφαλιστικών πυλώνων, με τον πρώτο να είναι κρατικός, υποχρεωτικός και αναδιανεμητικός, τον δεύτερο να είναι υποχρεωτικός και κεφαλαιοποιητικός (είτε κρατικός, είτε ιδιωτικός, ανάλογα με την επιλογή κάθε πολίτη) και τον τρίτο να είναι προαιρετικός, κεφαλαιοποιητικός και ιδιωτικός.

• Αναφέρθηκε σε πρόθεση σημαντικών αλλαγών στον πρώτο πυλώνα (κρατική ασφάλιση), έτσι ώστε να σταματήσει να είναι άδικος και μη ελκυστικός. Υποστήριξε ότι δεν θα πρέπει να έχει προνοιακό χαρακτήρα, ούτε να μετατρέπεται το ασφαλιστικό ζήτημα σε φορολογικό, ενώ οι οικονομικά ασθενέστεροι θα πρέπει να προστατεύονται από την εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

• Τόνισε ότι ο δεύτερος πυλώνας θα πρέπει να αναπτυχθεί και να έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε αυτόν και οι ασφαλιστικές εταιρείες.

• Θεωρεί επιβεβλημένο να δοθούν θεσμικά-φορολογικά κίνητρα στον τρίτο πυλώνα (προγράμματα ιδιωτικής ασφάλισης).

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου τόνισε μεταξύ άλλων πως:

• Ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση θα προκύψει στις επόμενες εκλογές, θα πρέπει να υπάρχει ένας τακτικός και συντεταγμένος διάλογος μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών και κυβέρνησης (έχοντας κατά το παρελθόν στιγματίσει το γεγονός ότι ο κλάδος ούτε καν εκλήθη να συμμετάσχει στον κοινωνικό διάλογο για τον «νόμο Κατρούγκαλου»).

• Λόγω κυρίως των δραστικών μεταβολών στο δημογραφικό, ο Έλληνας είναι σήμερα ουσιαστικά ανασφάλιστος.

• Πρέπει να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατόν το σύστημα των τριών ασφαλιστικών πυλώνων στο συνταξιοδοτικό, καθώς η Ελλάδα δεν μπορεί να επιμένει πως ο πρώτος πυλώνας είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το ζήτημα και πως ο τρίτος πυλώνας είναι για τους πλούσιους. Προτάσεις για σύστημα τριών πυλώνων υπάρχουν πολλές και η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα των άλλων αναπτυγμένων χωρών.

Στο μέτωπο της υγείας, πρέπει να διατεθεί χωρητικότητα (capacity) των κρατικών νοσοκομείων, προκειμένου να προσφερθούν χαμηλού κόστους ασφαλιστικά συμβόλαια στους πολίτες. Επίσης θα πρέπει να υιοθετηθούν τα DRGs (Σύστημα Διαγνωστικών Ομοιογενών Ομάδων), που αποτελούν διεθνώς τον βασικό τρόπο διαχείρισης του τεράστιου κόστους των ιατρικών υπηρεσιών.

• Είναι απαραίτητο να δοθούν φορολογικά κίνητρα στα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα.

• Επιβάλλεται το κράτος να θεσμοθετήσει την υποχρεωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v