Το ενδιαφέρον των φορολογούμενων «κέντρισε» από τις πρώτες ώρες έναρξης λειτουργίας, η ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ για τη ρύθμιση οφειλών σε έως 120 δόσεις.
Η εφαρμογή άνοιξε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι και μέσα στις πέντε πρώτες ώρες είχαν «μπει» διερευνητικά περισσότεροι από 20.000 φορολογούμενοι ενώ υπεβλήθησαν και οι πρώτες 3.000 αιτήσεις.
Οι φορολογούμενοι οι οποίοι ρύθμισαν ήδη τις οφειλές τους αλλά και όσοι ακολουθήσουν θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η ρύθμιση επικυρώνεται με την πληρωμή της πρώτης δόσης εντός 3 εργάσιμων ημερών από την υποβολή της αίτησης ενώ οι υπόλοιπες δόσεις εξοφλούνται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα.
Όσοι έκαναν αίτηση και δεν πληρώσουν μέσα στις επόμενες τρεις μέρες την πρώτη δόση δεν χάνουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν εκ νέου αίτηση έως και τις 28 Ιουνίου, οπότε εκπνέει και η σχετική προθεσμία. Όσο νωρίτερα όμως κλείσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία τόσο το καλύτερο καθώς απενεργοποιούν τον κίνδυνο λήψης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης σε βάρος τους.
Όσοι φορολογούμενοι έχουν ήδη υποστεί κατασχέσεις των τραπεζικών τους λογαριασμών θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η υπαγωγή στη ρύθμιση δεν οδηγεί προς το παρόν σε έξτρα ακατάσχετο όριο, όπως προβλέπουν οι νέες διατάξεις νόμου, οι οποίες αναμένεται να ενεργοποιηθούν αργότερα μέσα στο καλοκαίρι.
Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τον Μάρτιο έδειξαν ότι τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη ιδιωτών προς την εφορία το πρώτο τρίμηνο του έτους ξεπέρασαν τα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ στο ίδιο διάστημα, μέσω ρυθμίσεων και αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, μπήκαν στο ταμείο 1,296 δισ. ευρώ.
Τον Μάρτιο, τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη ιδιωτών, με εξαίρεση τα μη φορολογικά , έφτασαν τα 2,506 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο έρχεται να προστεθεί σε ένα συσσωρευμένο στοκ 101,868 δισ. ευρώ από τα προηγούμενα χρόνια, οδηγώντας σε έναν εφιάλτη απλήρωτων υποχρεώσεων, συνολικού ύψους 104,315 δισ. ευρώ.
Από αυτές τις οφειλές, 18,296 δισ. ευρώ έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτες είσπραξης περιορίζοντας το «πραγματικό» ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο στα 86,047 δισ. ευρώ.
Το πλήθος των οφειλετών με ληξιπρόθεσμα χρέη μειώθηκε τον Μάρτιο από 4.005.773 τον αμέσως προηγούμενο μήνα σε 3.940.098 ΑΦΜ. Ανάλογη μείωση (από 1.836.953 σε 1.814.042) σημειώνεται στο πλήθος των φορολογουμένων στους οποίους η Φορολογική Διοίκηση έχει τη δυνατότητα να επιβάλει αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ενώ αύξηση σημειώθηκε στους οφειλέτες υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (από 1.166.380 σε 1.199.535).