Συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών είχε νωρίτερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, με αντικείμενο της συζήτησης τα δύο σχέδια ριζικής αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs).
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος και σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day, ο διοικητής τόνισε στους εκπροσώπους των δανειστών την ανάγκη να προχωρήσουν με γρήγορο ρυθμό οι διαδικασίες για την έγκριση των δύο σχεδίων.
Με βάση τον προγραμματισμό, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν πρέπει να δώσει άμεσα την έγκρισή της για το σχέδιο που προβλέπει την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων με κρατικές εγγυήσεις. Εν συνεχεία, σειρά παίρνει το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος, το οποίο στηρίζεται στη συνεισφορά από την πλευρά των τραπεζών αναβαλλόμενου φόρου ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ, ο οποίος θα αποτελέσει εγγύηση για την ολιστική αντιμετώπιση κόκκινων καταγγελμένων δανείων ύψους έως 40 δισ. ευρώ.
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των θεσμών εξέφρασαν την υποστήριξή τους όσον αφορά στο μέγα ζητούμενο της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, χωρίς όμως περαιτέρω λεπτομέρειες.
Συνάντηση
Στο μεταξύ, στις συναντήσεις που πραγματοποιούνται μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και της τρόικας στο υπουργείο Δικαιοσύνης έχουν ξεκινήσει οι επαφές για τα θέματα του χρηματοπιστωτικού τομέα. Οι εκπρόσωποι των θεσμών πρόκειται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να συζητήσουν με τους τραπεζίτες της ενστάσεις που έχουν εγείρει ως προς τα οφέλη του νέου πλαισίου τόσο η Κομισιόν όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ στο τραπέζι θα τεθεί και το θέμα της καθυστέρησης που επιδεικνύει η κυβέρνηση ως προς την ετοιμότητα της πλατφόρμας, στην οποία θα γίνονται οι αιτήσεις από τους δανειολήπτες.
Επί του θέματος, η συζήτηση εκτιμάται να επικεντρωθεί και στην ανάγκη της δικαστικής επίσπευσης των υποθέσεων που έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη.
Η σημαντικότερη, όμως, εκκρεμότητα για τη λειτουργία του νέου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας αφορά την έγκριση από την DG Comp, οι υπηρεσίες της οποίας πρέπει να αποφανθούν αν η κρατική επιδότησης της μηνιαίας δόσης συνιστά ή όχι κρατική στήριξη των ελληνικών τραπεζών. Όσο για τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας -η οποία θα συνδέεται με το Taxis αλλά και τις τράπεζες-, ενώ έπρεπε να ήταν έτοιμη την 1η Μαΐου, καθώς η ισχύς του πλαισίου ξεκίνησε στις 30 Απριλίου, ακόμη δεν υπάρχει και το υπουργείο Οικονομίας εκτιμά ότι θα ξεκινήσει μετά τα μέσα Ιουνίου. Ωστόσο, υψηλόβαθμες τραπεζικές πηγές τονίζουν στο Euro2day.gr ότι η πλήρης λειτουργία της πλατφόρμας κατά πάσα πιθανότητα θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.