Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνικό ζήτημα η συνέχιση της ανοδικής πορείας των εξαγωγών

Πώς θα διατηρηθεί το θετικό μομέντουμ για τη χώρα. Οι γεωπολιτικές και οι εθνικές προκλήσεις. Οι δυνατότητες συνεργασίας με την Ινδία. Τι είπαν οι ομιλητές στο συνέδριο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων.

Εθνικό ζήτημα η συνέχιση της ανοδικής πορείας των εξαγωγών

Η Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια έχει καταγράψει σημαντικές επιδόσεις στον τομέα των εξαγωγών, ωστόσο, το ζήτημα είναι οι ρυθμοί αύξησης να συνεχιστούν με εντονότερους ρυθμούς στα επόμενα χρόνια και οι ελληνικές επιχειρήσεις να εδραιωθούν στις διεθνείς αγορές. Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα που εξέπεμψε σήμερα το συνέδριο του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), με θέμα «Πορεία προς το μέλλον: Ανάπτυξη με επίκεντρο τις Εξαγωγές».

Σίγουρα, οι επιδόσεις αυτές σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό οφείλονται στις προσπάθειες του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος μετέτρεψε την κρίση σε ευκαιρία, επενδύοντας στην εξωστρέφεια. Αρχικά ως λύση ανάγκης, λόγω της καθίζησης της εσωτερικής ζήτησης, ωστόσο μετά τα θετικά αποτελέσματα, η εξωστρέφεια, όπως αναφέρθηκε από τους ομιλητές, θα πρέπει να είναι επιλογή.

Βεβαίως, η αύξηση των εξαγωγικών επιδόσεων δεν εξαρτάται μόνο από την προσπάθεια των επιχειρήσεων και της πολιτείας, καθώς στον ζωτικής αυτής σημασίας τομέα, καθοριστικό ρόλο έχει το διεθνές περιβάλλον και οι σημερινές συνθήκες, κάθε άλλο παρά ευοίωνες είναι. Για αυτό και θα πρέπει να υπάρξει μία συγκροτημένη εθνική στρατηγική.

Στη διαμόρφωση αυτής της στρατηγικής, στάθηκε στην ομιλία της η πρόεδρος του ΠΣΕ Χριστίνα Σακελλαρίδη. «Εμείς ότι ήταν να κάναμε και κάνουμε ό,τι μπορούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι τώρα θα πρέπει να υπάρξει μια εθνική στρατηγική.

Σημειώνοντας ότι οι εξαγωγές αποτελούν έναν από τους κυριότερους παράγοντες για την ανάπτυξη, υπογράμμισε ότι η τάση για την αύξηση των εξαγωγών πρέπει να συνεχιστεί, ανεξάρτητα από τις γεωπολιτικές συνθήκες και τα εγχώρια αντικίνητρα. Χρειάζεται ακόμα πολύ μεγάλος αγώνας και πρέπει να δημιουργήσουμε ακόμα πολλά πράγματα, συνέχισε η ίδια, ώστε να μπούμε στον ενάρετο κύκλο.

Κάνοντας μια επιγραμματική αναφορά στις εξαγωγικές επιδόσεις που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια στη χώρα, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι η η χώρα αφήνει πίσω της μια σκληρή περίοδο για την κοινωνική πλειοψηφία αλλά και χαμένα χρόνια ως προς τις αναπτυξιακές ευκαιρίες που χάθηκαν μέσα στο δυσμενές περιβάλλον της ύφεσης και της γενικότερης αστάθειας που προκάλεσε η κρίση και οι πολιτικές επιλογές που την επέτειναν.

Είμαστε σήμερα, σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι για την πορεία του τόπου, συνέχισε ο ίδιος, τονίζοντας ότι δική μας επιλογή είναι να βαδίσουμε στην κατεύθυνση που ορίζουν οι ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας και οι τεράστιες δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, σε αυτή την προσπάθεια, η εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων και ο ρόλος των ανθρώπων που η επιχειρηματική τους δραστηριότητα δεν είναι κατ’ επίφαση αλλά αντανακλάται στην πραγματική οικονομία, είναι στοιχεία κομβικά.

Έχει έρθει πλέον η ώρα να ενώσουμε δυνάμεις, να συντονίσουμε τις προσπάθειες μας, να συνεργαστούμε σε νέα βάση ώστε η χώρα να φτάσει στο σημείο που της αξίζει στο διεθνή ανταγωνισμό. Είμαι βέβαιος και μιλώ εξ ονόματος όλων στην κυβέρνηση, ότι ο Σύνδεσμος σας θα συμβάλει τα μέγιστα σε αυτή την εθνική προσπάθεια, κατέληξε ο κ. Τζανακόπουλος.

Στη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας επικέντρωσε την παρέμβασή του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η γεωστρατηγική θέση της χώρας αποτελεί σαφώς ένα μεγάλο στρατηγικό πλεονέκτημα, συγχρόνως όμως και πρόβλημα όπως η ιστορία μας έχει αποδείξει. Η μοίρα του τόπου σφραγίστηκε κυρίως από τους ανταγωνισμούς των μεγάλων δυνάμεων στην περιοχή.

Ο κ. Πιτσιόρλας υπογράμμισε ότι απαιτείται η διαμόρφωση συγκροτημένης και σοβαρής γεωστρατηγικής αντίληψης και πολιτικής, παρακολουθώντας στενά τις ισορροπίες που διαμορφώνονται. Ιδιαίτερα σήμερα, που ο κόσμος έχει εισέλθει ξανά σε φάση μεγάλης κινητικότητας.

Η Ελλάδα, συνέχισε, σήμερα και όχι τυχαία προσελκύει το ενδιαφέρον όλων των μεγάλων παικτών της διεθνούς σκηνής, ακριβώς λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης.

Η ελληνική κυβέρνηση λοιπόν έχει βάλει τις βάσει για τη διαμόρφωση μιας τέτοιας νηφάλιας πολιτικής. Η χθεσινή επίσκεψη στα Σκόπια είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Η επίλυση του χρόνιου προβλήματος με τη γείτονά μας ήταν μια επιλογή δύσκολη και αντιλαμβανόμαστε ότι έχει συνέπειες, αλλά συγχρόνως είναι μια επιλογή που δείχνει πόσο βαθιά έχουμε συνειδητοποιήσει όλα τα παραπάνω και πόσο είμαστε αποφασισμένοι να διαμορφώσουμε μια στρατηγική που ανοίγει ορίζοντες και δεν μένει κολλημένη στο παρελθόν.

Στην παραδοχή ότι η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας έχει πράγματι αναβαθμιστεί, προέβη ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος, τονίζοντας ότι η χώρα αποτελεί σημείο σταθερότητας για την περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε ότι η χώρα θα πρέπει να εκμεταλλευτεί τη θέση της και να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο στις εμπορευματικές ροές και με επενδύσεις στις υποδομές μεταφορών.

Όπως ανέφερε η Shamma Jain, Πρέσβειρα της Ινδίας στην Ελλάδα, η οποία θα είναι η τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ, υπάρχει ανάγκη να συσφίξουμε και τις οικονομικές μας σχέσεις σε συγκεκριμένους τομείς ενδιαφέροντος:

Σ’ αυτούς , ανέφερε τους τομείς του πετρελαίου, της ναυτιλίας, των αγροτικών προϊόντων και των τροφίμων. Μάλιστα ανέφερε ότι η Ινδία εισάγει από τη χώρα μας μήλα, πορτοκάλια, κατεψυγμένες φράουλες, λάδι, ενώ στάθηκε και στην επένδυση της Chipita στην Ινδία.

Υπάρχουν περιθώρια σε πολλούς τομείς συνέχισε η ίδια επισημαίνοντας τη συνεργασία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με ινδική εταιρεία GMR και ελπίζουμε ότι ανοίγει ο δρόμος και για άλλες συνεργασίες.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v