Νέους επιθετικότερους στόχους τριετίας ( 2019-21) για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους (Non Performing Exposures- NPEs) θα υποβάλουν στα τέλη του μήνα οι εγχώριες συστημικές τράπεζες, αξιοποιώντας τη …δεύτερη ευκαιρία, που σηματοδοτεί η πανευρωπαική υποβολή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα νέα πλάνα θα προβλέπουν για φέτος μείωση των NPEs, κατά τουλάχιστον 23,5 δισ. ευρώ, εξέλιξη η οποία θα οδηγήσει σε προς τα άνω αναθεώρηση και των στόχων τριετίας.
Πρόκειται για φιλόδοξο στόχο που αν επιτευχθεί θα αποτελέσει μείωση ρεκόρ. Αρκεί να συνυπολογισθεί ότι από τον Μάρτιο του 2016 (κορύφωση των NPEs) ως τις 30/9/2018 τα NPEs μειώθηκαν κατά 22,5 δισ. ευρώ.
Ο όμιλος Eurobank έχει γνωστοποιήσει στους επενδυτές το σχέδιο επιθετικότερης μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων του, ώστε στο τέλος του έτους να υποχωρήσουν στα 6,6 δισ. ευρώ, αντιστοιχώντας στο 16% των συνολικών χορηγήσεων. Στο τέλος της τριετίας (2021) προβλέπεται να μειωθούν στα 3,5 δισ. ευρώ, ήτοι στο 8,8% των συνολικών χορηγήσεων.
Η φετινή μείωση κατά περίπου 10,1 δισ. ευρώ θα επέλθει, μέσω δύο τιτλοποιήσεων NPEs, αθροιστικού ύψους 9 δισ. ευρώ καθώς και από οργανικές δράσεις από τις οποίες προβλέπεται να μειωθούν κατά 1,1 δισ. ευρώ. Η πρώτη τιτλοποίηση ( project Pillar) αφορά σε «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια ανεξόφλητου κεφαλαίου 2 δισ. ευρώ, και ο σχετικός διαγωνισμός για την ανάδειξη προτιμητέου επενδυτή, ο οποίος θα αγοράσει τις ομολογίες ενδιάμεσης διαβάθμισης, είναι σε εξέλιξη.
Στη δεύτερη φάση έχουν περάσει 7 επενδυτές, εκ των οποίων οι 5 έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν, ταυτόχρονα με το Pillar, και τη δεύτερη τιτλοποίηση καταγγελμένων ή σε βαθιά καθυστέρηση δανείων, ονομαστικής αξίας 7 δισ. ευρώ. Στο παραπάνω χαρτοφυλάκιο θα προστεθούν ενήμερα δάνεια αξίας 0,5 δισ. ευρώ.
Στόχος της Eurobank είναι να πωληθούν ή/και να αποδοθούν σε επενδυτές όλες οι ομολογίες ενδιάμεσης διαβάθμισης των δύο προαναφερόμενων τιτλοποιήσεων, εξέλιξη, που σε συνδυασμό με την πώληση της FPS και την ανάληψη διαχείρισης από τρίτον, θα συμβάλει στον συνυπολογισμό των ομολογιών πρώτης διαβάθμισης που θα διακρατήσει ο όμιλος, με χαμηλή στάθμιση στο ενεργητικό του.
«Ψηλώνει» κατά 1 δισ. το φετινό στόχο η Εθνική
Υψηλότερο στόχο μείωσης για τη φετινή χρονιά αναμένεται να θέσει και η Εθνική Τράπεζα. Στο πλάνο τριετίας 2019 -21, το οποίο κατατέθηκε στα τέλη της περασμένης χρονιάς, η τράπεζα δεσμεύτηκε να μειώσει τα εν Ελλάδι NPEs, φέτος, κατά περίπου 3 δισ. ευρώ. Με το αναθεωρημένο πλάνο, ο πήχης θα ανέβει στα 4 δισ. ευρώ, ώστε στο τέλος της χρονιάς τα NPEs να διαμορφωθούν στα 11,6 δισ. ευρώ.
Η Εθνική έχει σε εξέλιξη διαγωνισμό ( project Symbol) για την πώληση χαρτοφυλακίου με εξασφαλισμένα «κόκκινα» δάνεια, ανεξόφλητου υπολοίπου 0,95 δισ. ευρώ. Οι δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να κατατεθούν στις αρχές Απριλίου. Στο δεύτερο γύρο έχουν περάσει τέσσερις επενδυτές (Fortress, Centerbridge, Elliott και Ellington Management), που διενεργούν due diligence.
Η τράπεζα έχει δηλώσει ότι θα προχωρήσει στην πώληση ενός ακόμη χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων, χωρίς εξασφαλίσεις, μικτής λογιστικής αξίας περίπου 700 εκατ. ευρώ, η περίμετρος του οποίου ενδέχεται να αυξηθεί, λόγω της αναθεώρησης του φετινού στόχου μείωσης των NPEs. Για τη τριετία 2019-21 ο αναθεωρημένος στόχος θα προβλέπει τη μείωση των NPEs χαμηλότερα από τα 5 δισ. ευρώ.
Αναθεωρημένοι στόχοι και από την Alpha
Την επιθετικότερη μείωση των NPEs κατά τη φετινή χρονιά εξετάζει και η Alpha Bank. Το αρχικό πλάνο, που κατατέθηκε στα τέλη του 2018, προβλέπει για φέτος μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην Ελλάδα, κατά 5 δισ. ευρώ, ώστε στο τέλος του έτους να υποχωρήσουν στα 16,8 δισ. ευρώ.
Είναι πιθανόν ο φετινός στόχος να «ψηλώσει», με αύξηση πωλήσεων και τιτλοποιήσεων. Για φέτος η Alpha έχει προγραμματίσει την πώληση χαρτοφυλακίου «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων με εξασφαλίσεις επί ακινήτων, ονομαστικής αξίας περίπου 2 δισ. ( project Neptune) καθώς και μια τιτλοποίηση ισόποσων «κόκκινων» στεγαστικών δανείων.
Μείωση των NPEs στην τριετία κατά 15 δισ. από Πειραιώς
Η Πειραιώς έχει μπροστά της το πιο φιλόδοξο και δύσκολο έργο καθώς στο τέλος του 2018 τα NPEs ανερχόταν σε 26,3 δισ. ευρώ (εκτίμηση διοίκησης). Με το πλάνο που κατατέθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, προβλέπεται μείωση των NPEs σε εταιρικό επίπεδο, στη διάρκεια της φετινής χρονιάς, κατά 4,2 δισ. ευρώ. Η τράπεζα πρόκειται να τον αναθεωρήσει, όμως, υιοθετώντας ελαφρώς επιθετικότερο στόχο.
Κατά την τριετία 2019-21 τα NPEs θα υποχωρήσουν, σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας κατά περίπου 15 δισ. ευρώ (11,3 δισ. στο τέλος του 2021), έναντι αρχικής πρόβλεψης για μείωση κατά 13 δισ. ευρώ.
Θεωρείται δεδομένο ότι οι στόχοι για τη διετία 2020-21 θα αναθεωρηθούν εκ νέου, εφόσον εγκριθούν και νομοθετηθούν τα σχέδια συλλογικής υποβοήθησης και ιδιαίτερα αυτό της Τράπεζας της Ελλάδος.