Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γκουρία: Υποδειγματική η δουλειά της Ελλάδας

Τεστ εμπιστοσύνης χαρακτήρισε την έκδοση του 10ετούς ομολόγου ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ. Πώς η ρύθμιση του χρέους μπορεί να τονώσει την ανάπτυξη. «Εχετε φτιάξει τις βάσεις για την ανάπτυξη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Γκουρία: Υποδειγματική η δουλειά της Ελλάδας

«Η Ελλάδα είναι στον σωστό δρόμο και έχει κάνει ήδη το ξεκίνημα», σημείωσε πριν λίγο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της υπουργικής συνόδου του Οργανισμού για την Περιφερειακή Ανάπτυξη.

«Περάσατε πολύ δραματικές στιγμές, αλλά πλέον η κατάσταση έχει αλλάξει», σημείωσε ο κ. Γκουρία, τονίζοντας ότι ο Οργανισμός εξαρχής είχε ταχθεί υπέρ της μείωσης του ονομαστικού χρέους. «Αν και οι Ευρωπαίοι διαφωνούσαν, αυτό πλέον επιτεύχθηκε και έχετε 10-15 χρόνια να βάλετε μπρος την ανάπτυξη, χωρίς το άγχος του χρέους».

Στο ίδιο πλαίσιο, σημείωσε ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή των τόκων «και έτσι όχι μόνο δεν θα αυξάνετε το χρέος σας, αλλά αλλάζει η πορεία της οικονομίας».

Το καλύτερο τεστ για αυτή την επιτυχία, σημείωσε ο ίδιος, αποτέλεσε η έκδοση του 10ετούς ομολόγου, στο οποίο οι αγορές επέδειξαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. «Ανοίξατε την όρεξη», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ συνεχίζοντας τα εγκωμιαστικά λόγια για την εξέλιξη της οικονομίας, είπε ότι η ανεργία από το 27% έχει μειωθεί κατά 10 μονάδες, αν και ακόμη παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ενώ καταγράφεται και μείωση των κόκκινων δανείων.

Αναφερόμενος στην ανάγκη αύξησης της παραγωγικότητας, τόνισε ότι «αυτό είναι στο χέρι σας, ώστε να γίνετε πιο ανταγωνιστικοί». Ο ίδιος τόνισε ότι η Ελλάδα είναι μία υποδειγματική περίπτωση τρομακτικής δουλειάς και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση «να κρατήσει σταθερά το πηδάλιο και να γνωρίζετε ότι ο Οργανισμός είναι μαζί σας».

Ερωτηθείς αν κρίνει ικανοποιητικό το ποσοστό ανάπτυξης που καταγράφει η Ελλάδα, όπου κινείται στην περιοχή του 2%, ο κ. Γκουρία επεσήμανε ότι «θα πρέπει να κοιτάξουμε γύρω μας και να διαπιστώσουμε τι συμβαίνει». Η παγκόσμια οικονομία, σημείωσε, καταγράφει μείωση της ανάπτυξης και υπενθύμισε ότι πρόσφατα ο Οργανισμός αναθεώρησε τους στόχους ανάπτυξης για την Ευρώπη κατά 0,8%.

«Αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο κάνει την προσπάθειά της η Ελλάδα και να ξέρετε ότι κωπηλατείτε αντίθετα στο ρεύμα. Συνεχίστε να κωπηλατείτε πιο σκληρά και να γνωρίζετε ότι έχετε φτιάξει τις βάσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης, αλλά και ότι η χώρα σας είναι σε καλύτερη κατάσταση από άλλες χώρες και από τους γειτόνους σας».

Από την πλευρά του, στην ίδια ερώτηση, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης σημείωσε ότι το 2% είναι πράγματι χαμηλό, αλλά θα πρέπει να βλέπουμε τι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο. «Να γνωρίζετε ότι μπορεί να αποτελέσουμε την έκπληξη στην Ευρώπη», ενώ τόνισε ότι «η ανάπτυξη θα πρέπει να περάσει μέσα από την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, μέσα από σύγχρονες και εξωστρεφείς επιχειρήσεις, αλλά και μέσα από ένα αξιόπιστο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον».

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης, η οποία υπηρετεί αυτό το μοντέλο ανάπτυξης, ενώ έκανε σύντομη αναφορά στα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη δημιουργία κινήτρων για την προσέλκυση ξένων και την υλοποίηση εγχώριων επενδύσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v