Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στις ΗΠΑ ο Σταθάκης για τον αγωγό East Med

Στο παγκόσμιο ενεργειακό event «CERAWeek 2019», που πραγματοποιείται στο Χιούστον, θα συμμετάσχει αυτή την εβδομάδα ο υπουργός ΠΕΝ. Ο αγωγός East Med στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Το πάνελ με τους υπουργούς Ενέργειας Αιγύπτου, Ισραήλ και Κύπρου.

Στις ΗΠΑ ο Σταθάκης για τον αγωγό East Med

Στο Τέξας βρίσκεται ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, όπου θα συμμετάσχει στο μεγαλύτερο παγκοσμίως ενεργειακό event, το «CERAWeek», που διοργανώνεται μία φορά τον χρόνο στο Χιούστον.

Κορυφαίες εταιρείες της πετρελαϊκής και ενεργειακής βιομηχανίας και εκατοντάδες εκπρόσωποί τους συναντώνται στο διεθνές συνέδριο του Cambridge Energy Research Associates (CERA), το οποίο ξεκίνησε από χθες και θα διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή 15 Μαρτίου.

Μάλιστα σήμερα έχει προγραμματιστεί και ομιλία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικλ Πομπέο.

Το CERAWeek έχει και ελληνικό ενδιαφέρον, με τον Έλληνα υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να έχει προσκληθεί, προκειμένου να μιλήσει σε αυριανό πάνελ με θέμα «Η Αναγέννηση του Φυσικού Αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο».

Στη συγκεκριμένη εκδήλωση θα μιλήσουν επίσης οι υπουργοί Πετρελαίου και Ορυκτού Πλούτου της Αιγύπτου Τάρεκ Ελ Μόλα, Ενέργειας του Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτζ και Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης.

Θέμα του πάνελ είναι οι προοπτικές της Ανατολικής Μεσογείου μετά τις offshore ανακαλύψεις κοιτασμάτων σε Αίγυπτο, Ισραήλ και Κύπρο καθώς και οι επιλογές εξαγωγών μέσω αγωγών μεταφοράς ή LNG.

Οι τοποθετήσεις των αρμόδιων υπουργών έρχονται σε μία περίοδο κατά την οποία οι χώρες του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας προχωρούν το επενδυτικό σχέδιο της κατασκευής του φαραωνικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου (East Med) μεταξύ των τριών χωρών, με σκοπό ποσότητες της τάξης των 10 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως να μεταφέρονται στην Ιταλία και από κει στην υπόλοιπη Ε.Ε.

Η διακυβερνητική για τον αγωγό

Πληροφορίες θέλουν, παρουσία και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Πομπέο, να πραγματοποιείται στις 20 Μαρτίου συνάντηση κορυφής στο Ισραήλ ανάμεσα στους Μπενιαμίν Νετανιάχου, Νίκου Αναστασιάδη και Αλέξη Τσίπρα, όπου δεν αποκλείεται να υπογραφεί και διακυβερνητική συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού, μήκους άνω των 2.000 χλμ. και προϋπολογισμού της τάξης των 7 δισ. δολ.

Για το συγκεκριμένο project απαιτείται και η συμμετοχή της Ιταλίας, καθώς εκεί θα καταλήγει ο αγωγός, περνώντας από Κύπρο, Κρήτη, Πελοπόννησο και Δυτική Ελλάδα. Μάλιστα, το έργο προωθούν οι ΔΕΠΑ και Edison, και αποτέλεσε ουσιαστικά μία ιδέα της ελληνικής δημόσιας επιχείρησης.

Ωστόσο, τις τελευταίες μέρες οι Ιταλοί, σύμφωνα με δημοσιεύματα, φέρονται να έχουν ζητήσει την παύση των διαδικασιών καθώς ο κυβερνητικός εταίρος Πέντε Αστέρια, που απηχεί τις θέσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων, έχει διαμηνύσει τις έντονες αντιδράσεις που εκδηλώνονται αναφορικά με τις οικολογικές επιπτώσεις του έργου στο σημείο όπου θα καταλήγει ο αγωγός. Σημειωτέον ότι στην ίδια περιοχή στο Οτράντο καταλήγει και ο TAP. Οι Ιταλοί φέρονται επίσης να έχουν ζητήσει νέα περιβαλλοντική μελέτη αλλά και τον επαναπροσδιορισμό της στάσης του μετά τις ευρωεκλογές.

Πάντως, Ισραήλ, Κύπρος και Ελλάδα προωθούν τη διακυβερνητική συμφωνία, το κείμενο της οποίας, όπως αναφέρουν πληροφορίες, βρίσκεται στις Βρυξέλλες προς έλεγχο.

Η παρουσία στις 20 Μαρτίου στο Ισραήλ του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών προσδίδει, αν μη τι άλλο, την απαραίτητη γεωπολιτική και στρατηγική στήριξη για ένα τέτοιο έργο.

Πάντως, το επιχειρηματικό ρίσκο ενός τέτοιου project θα μειωνόταν αν συμμετείχε και η Αίγυπτος, η οποία ήδη διαθέτει κοιτάσματα φυσικού αερίου προς αξιοποίηση. Σε κάθε περίπτωση, το σχέδιο δέχεται έντονη κριτική και από χώρες όπως ο Λίβανος, εξαιτίας της διαμάχης με το Ισραήλ, αλλά και από την Τουρκία. Η τελευταία, για προφανείς λόγους που σχετίζονται με το Ισραήλ και τη στάση του απέναντι στην Παλαιστίνη αλλά και των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ, αντιδρά στο συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v