Φόβους πως όσο καθυστερεί η ρύθμιση οφειλών θα αυξάνεται το κύμα των μη μισθωτών που δεν πληρώνουν τις τρέχουσες εισφορές εκφράζουν οι ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης, γνωρίζοντας από το παρελθόν ότι η προσδοκία μιας νέας ευνοϊκής ρύθμισης γεννά νέα χρέη.
Σύμφωνα μάλιστα με τον πρώην υπουργό Εργασίας, ειδικό στα θέματα κοινωνικής ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη, για τον Φεβρουάριο του 2019, ειδικά σε σχέση με τις βεβαιωμένες εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, η εισπραξιμότητα παρουσιάζεται μειωμένη και κινείται κοντά στο 54%, με τα έσοδα να περιορίζονται στα περίπου 128 εκατ. ευρώ από 235 εκατ. που είχαν βεβαιωθεί πέρυσι για τον ίδιο μήνα.
Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, τα έσοδα είναι χαμηλότερα κατά 18,5% σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα και κατά περίπου 25% σε σχέση με τον περασμένο Δεκέμβριο. Ανάλογη μείωση παρουσιάζουν μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη, και τα έσοδα στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), αφού από τον Οκτώβριο και μέχρι σήμερα παρουσιάζεται κάμψη στα μηνιαία έσοδα που ξεπερνάει το 30%.
Οι αλλαγές στο ύψος των εισφορών για τους μη μισθωτούς με υψηλό δηλωμένο εισόδημα, η χειμερινή κόπωση στις πληρωμές που συνηθίζεται εν μέσω κρίσης, αλλά και η σταδιακή εξάντληση στα περιθώρια αποτελεσματικότητας των αναγκαστικών μέτρων από το ΚΕΑΟ, δικαιολογούν ένα μέρος της μείωσης. Η βασικότερη αιτία όμως για τη μείωση των εσόδων, πέρα από τις αιτίες που αφορούν στην κατάσταση της οικονομίας, είναι σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, η προαναγγελθείσα και μη υλοποιηθείσα μέχρι σήμερα ρύθμιση των οφειλών.
Για τον λόγο αυτό άλλωστε, μόλις πρόσφατα, από το υπουργείο Εργασίας ξεκαθάριζαν ότι βασική προϋπόθεση για να ενταχθεί κανείς στην ρύθμιση οφειλών που εκτιμάται ότι θα «τρέξει» εντός του Μαρτίου, θα είναι να έχουν καταβληθεί οι τρέχουσες βεβαιωμένες εισφορές Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου.
Μιλώντας στη Βουλή, κατά τη συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής για την παρακολούθηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος μάλιστα, κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης «να παραιτηθούν από την αξίωση να καταργηθεί ο ΕΦΚΑ» και «να ψηφίσουν τη διάταξη που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή για τη ρύθμιση των οφειλών που δημιουργήθηκαν, στην πλειονότητά τους, εξαιτίας του τρόπου υπολογισμού των εισφορών προ ΕΦΚΑ».
Ο κ. Πετρόπουλος αναφέρθηκε και στις νέες συντάξεις, κι αφού παραδέχθηκε ότι υπάρχουν και μειώσεις με βάση το νόμο Κατρούγκαλου, παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία στις 14.000 νέες συντάξεις που δίνονται στο δημόσιο, παρατηρείται μια αύξηση που κατά μέσο όρο αγγίζει το 14%, κατά 10% αυξάνονται οι συντάξεις γήρατος των μισθωτών του πρώην ΙΚΑ, ενώ υπάρχουν και αυξήσεις μεσοσταθμικά κατά 22%, σε 23.000 νέες συντάξεις αναπηρίας του πρώην ΙΚΑ.
Ειδικά για τις συντάξεις χηρείας, ο κ. Πετρόπουλος υποστήριξε πως επίσης υπάρχουν αυξήσεις στις νέες συντάξεις, ενώ επανέλαβε πως πριν συμπληρωθεί τριετία από την ισχύ του νέου νόμου (Μάιος 2019), η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα ώστε να μην ισχύσει η κατάργηση ή αναστολή της καταβολής των συντάξεων για ηλικίες μέχρι 55 ετών.
Όσον αφορά τους «εγκλωβισμένους» οφειλέτες, που δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη (ισχύουν όρια οφειλών 4.000 ευρώ για τους αγρότες, 15.000 για επιστήμονες και 20.000 για ελεύθερους επαγγελματίες), διευκρίνισε πως μέσω της νέας ρύθμισης και του επανυπολογισμού των οφειλών, θα μειωθεί σημαντικά το ύψος του χρέους, με αποτέλεσμα να μπορούν να συνταξιοδοτηθούν όσοι βρίσκονται σε ηλικία συνταξιοδότησης. Τέλος, ο υφυπουργός παραδέχθηκε και την καθυστέρηση στην έκδοση συντάξεων στο δημόσιο, λόγω μειωμένου προσωπικού που μεταφέρθηκε από το ΓΛΚ στον ΕΦΚΑ και δήλωσε πως θα υπάρξει ενίσχυση προσωπικού των ασφαλιστικών Ταμείων μέσω ΟΑΕΔ και στη συνέχεια μέσω ΑΣΕΠ για την έκδοση εκκρεμών συντάξεων.
Οι Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις
Εν τω μεταξύ, με τροπολογία του υπουργείου Εργασίας στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Πολιτισμού, με τίτλο «Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και άλλες διατάξεις», καταργείται διάταξη με την οποία δεν γίνονταν δεκτές Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) για διαστήματα μισθολογικών περιόδων που δεν είχαν καταβληθεί οι οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές.
Με άλλη τροπολογία που κατατέθηκε στο ίδιο νομοσχέδιο, καταργείται οριστικά η χρήση του έντυπου βιβλιαρίου υγείας των ασφαλισμένων, των συνταξιούχων και των μελών οικογένειάς τους.