Αύξηση του πλεονάσματος, μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης για το Δημόσιο και επιπλέον αυξομειώσεις στις δαπάνες για συντάξεις ενέκρινε πρόσφατα το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΦΚΑ. Οι σημαντικές διαφοροποιήσεις στον προϋπολογισμό του ταμείου, από τον δεύτερο κιόλας μήνα του έτους, προκάλεσαν αντιδράσεις, με την αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει λόγο για εσκεμμένες παρεμβάσεις από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, με στόχο να παγώσει την απονομή νέων συντάξεων και να μεταφέρει το πρόβλημα στην επόμενη κυβέρνηση.
Σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, το υπερταμείο κύριας ασφάλισης παραμένει πλεονασματικό, αυξάνοντας μάλιστα το ταμειακό του πλεόνασμα σε 153,4 εκατ. ευρώ (έναντι 132.099.850), με το δημοσιονομικό του πλεόνασμα να διαμορφώνεται στα +266,4 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο της αναθεώρησης των δαπανών, με απόφαση που έλαβε το ΔΣ στις 21 Φεβρουαρίου, μειώνεται δραματικά, κατά 11%, η δαπάνη για συντάξεις στο Δημόσιο.
Παράλληλα βέβαια, υπάρχουν αυξομειώσεις και σε άλλους κλάδους, ενώ αυξάνονται και οι υποχρεώσεις του ταμείου προς το ΑΚΑΓΕ και τον ΕΟΠΥΥ, κατά 300 εκατ. ευρώ, καθώς οι εισφορές αλληλεγγύης συνταξιούχων είχαν υπολογιστεί χαμηλότερες, λόγω της αρχικώς προβλεπόμενης περικοπής των συντάξεων, που τελικά, αποφεύχθηκε. Το ποσό αυτό, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροποποιητικής απόφασης, καλύπτεται από τις εγγεγραμμένες πιστώσεις του Κρατικού Προϋπολογισμού.
Με αφορμή την περικοπή της δαπάνης για συντάξεις κατά κύριο λόγο στο Δημόσιο (κατά 585 εκατ. ευρώ ή 11% της συνολικής δαπάνης των 5,45 δισ. ευρώ), ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Γ. Βρούτσης εκτιμά πως η κυβέρνηση επιδιώκει να ναρκοθετήσει την πορεία της επόμενης κυβέρνησης, διατηρώντας πλασματικά πλεονασματικό τον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Εργασίας, ο προϋπολογισμός του ταμείου είναι ελλειμματικός κατά 529,4 εκατ. ευρώ. Όμως, μέσω της μείωσης της δαπάνης για χορήγηση των συντάξεων του Δημοσίου κατά 585 εκατ. ευρώ, η εικόνα αλλάζει, με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να βάζει στον πάγο την έκδοση όλων των νέων συντάξεων στο δημόσιο. Ο κ. Βρούτσης μάλιστα, υποστηρίζει ότι ήδη από 1/1/2019 δεν έχει εκδοθεί καμία νέα σύνταξη, με το πρόσχημα προβλημάτων στο λογισμικό.
Απαντώντας στη ΝΔ, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας χαρακτηρίζει ψευδή τον ισχυρισμό ότι ο ΕΦΚΑ έχει «παγώσει» τις πληρωμές νέων συντάξεων από την 1/1/2019, όπως και τον ισχυρισμό ότι ο ΕΦΚΑ τροποποίησε τον προϋπολογισμό του για το 2019 προκειμένου να περιορίσει την απονομή νέων συντάξεων. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο υπολογίζει ότι ο ΕΦΚΑ έχει περιορίσει κατά 73,4% τις 168.922 κύριες συντάξεις που η ΝΔ είχε αφήσει απλήρωτες στα τέλη του 2014 και συνεχίζει κανονικά, και το 2019, την εκκαθάριση παλαιών και νέων συντάξεων. Μόνο τον Ιανουάριο εκδόθηκαν 7.783 οριστικές συντάξεις και πάνω από 2.300 προσωρινές συντάξεις από τον ΕΦΚΑ.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η αναθεώρηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης έγινε με βάση το μειωμένο ποσό καταβολών προς το ΑΚΑΓΕ και τον ΕΟΠΥΥ, που προκύπτει μετά την ακύρωση των περικοπών συντάξεων, στις οποίες επένδυε η ΝΔ, καθώς και από εσωτερική ανακατανομή των προβλεπόμενων δαπανών για την πληρωμή ακόμη περισσότερων νέων συντάξεων για συγκεκριμένες κατηγορίες (ΟΓΑ, χηρείας κ.α.). Τέλος, υποστηρίζει ότι τα πλεονάσματα του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και του ΕΦΚΑ παραμένουν ισχυρά και αδιαμφισβήτητα.
Το υπουργείο Εργασίας, βέβαια, δεν απαντά στη σημαντική μείωση της δαπάνης για συντάξεις του δημοσίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από συνδικαλιστικές πηγές, η περικοπή κατά 585 εκατ. ευρώ δείχνει την έμμεση παραδοχή της διοίκησης του ΕΦΚΑ, αφενός, ότι είναι αδύνατον να ξεμπλοκάρει το στοκ των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης στο Δημόσιο, λόγω έλλειψης έμπειρου προσωπικού, αφετέρου, ότι η ωρίμανση του νόμου Κατρούγκαλου οδηγεί σε δραματικές μειώσεις τις νέες συντάξεις. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι η επιλογή της αναπροσαρμογής της δαπάνης από τον Φεβρουάριο κιόλας, και όχι κατά την πάγια τακτική, γύρω στο φθινόπωρο, οφείλεται στο γεγονός ότι ενόψει και της συζήτησης με τους δανειστές για την έγκριση της νέας ευνοϊκής ρύθμισης οφειλών, θα πρέπει ο ΕΦΚΑ να παρουσιάσει σημαντικό πλεόνασμα. Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα, πως λόγω των μειωμένων συντάξεων που δίνονται λόγω του νόμου Κατρούγκαλου, η συνταξιοδοτική δαπάνη μειώνεται κατά 40 εκατ. ευρώ τον μήνα.