Κρίσιμες τηλεδιασκέψεις για το νέο νόμο Κατσέλη

Με ανοιχτά θέματα η τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής, για τεχνικές συζητήσεις κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές. Πού εστιάζουν οι δανειστές στην κριτική τους στο σχέδιο της Αθήνας.

Κρίσιμες τηλεδιασκέψεις για το νέο νόμο Κατσέλη

Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής η πρώτη από τις τηλεδιασκέψεις που σύμφωνα με πληροφορίες θα πραγματοποιηθούν με εκπροσώπους των θεσμών προκειμένου να υπάρξει συμφωνία στο πλαίσιο που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη.

Στην τηλεδιάσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών παρέμειναν ανοιχτά θέματα, ωστόσο πηγές της ελληνικής κυβέρνησης εμφανίζονταν καθησυχαστικές, κάνοντας λόγο για τεχνικού χαρακτήρα συζητήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τεχνικό κλιμάκιο των δανειστών, αναπτύχθηκαν μια σειρά από θέματα που αφορούν το νέο πλαίσιο και τα στελέχη των δανειστών ανέφεραν ότι θα επανέλθουν. 

Αναμένεται νέος γύρος επαφών το Σαββατοκύριακο δεδομένου ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να καταθέσει το νομοσχέδιο εντός της εβδομάδας και να το ψηφίσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ιδανικά ως την ερχόμενη Παρασκευή, ώστε να πάει στο Eurogroup χωρίς «αστερίσκους» ως προς την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ.

Οι τηλεδιασκέψεις λαμβάνουν χώρα στη σκιά των σοβαρών παρατηρήσεων που έκαναν οι δανειστές στο πρώτο σχέδιο που στάλθηκε.  

Οπως έγραψε το Euro2day.gr, μεταξύ άλλων οι δανειστές σημειώνουν ότι:  

1. Το σχέδιο νόμου μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στα πιστωτικά ιδρύματα, ιδίως όσον αφορά την κεφαλαιακή επάρκεια, τις ανάγκες σχηματισμού προβλέψεων και την ποιότητα των στοιχείων του ενεργητικού τους, καθώς αυτά ενδέχεται να υποχρεωθούν σε προσαρμογές των όρων αποτίμησης των δανειακών τους χαρτοφυλακίων. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στα επίπεδα προβλέψεων και στο κεφάλαιο των πιστωτικών ιδρυμάτων λόγω της αβεβαιότητας που το σχέδιο νόμου εισάγει ενδεικτικά σε ό,τι αφορά τον αριθμό των προσώπων που εν τέλει θα υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στις διατάξεις του, το ποσό της οφειλής που θα συμπεριληφθεί, το ύψος των περικοπών (haircuts) που θα εφαρμοστούν και την αποτίμηση που η εισαγωγή του ενδέχεται να καταστεί αναγκαία για εποπτικούς και λογιστικούς λόγους.

2. Το σχέδιο νόμου ενδέχεται ακόμη να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στις πωλήσεις δανείων και στις τιτλοποιήσεις, καθώς επιτρέπει σε οφειλές που τιτλοποιούνται βάσει του νόμου 3156/2003 για ομολογιακά δάνεια, τιτλοποίηση απαιτήσεων και απαιτήσεων από ακίνητα και άλλες διατάξεις, καθώς και σε οφειλές που μεταβιβάζονται βάσει του νόμου για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, να ρυθμίζονται και βάσει των διατάξεών του, παρέχει δε νομική προστασία σε ένα ευρύ φάσμα οφειλών που περιλαμβάνουν και τις επιχειρηματικές. 

3. Το σχέδιο νόμου εισάγει αλλαγές που μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα των δανειστών να διασφαλίσουν τη θέση σε ισχύ των συμφωνημένων όρων εξασφαλισμένης πίστωσης στην Ελλάδα, γεγονός που ενδέχεται να διακυβεύσει την ασφάλεια δικαίου και την επαρκή διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου από τα πιστωτικά ιδρύματα.

4. Το σχέδιο νόμου ενδέχεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στα πιστωτικά ιδρύματα και επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα λόγω της ευρύτητας του πεδίου εφαρμογής του όσον αφορά τα είδη των επιλέξιμων οφειλών (συμπεριλαμβανομένων των επιχειρηματικών) και της σημασίας των χαρτοφυλακίων δανείων που εξασφαλίζονται με υποθήκη επί κύριων κατοικιών για το σύνολο των τραπεζικών στοιχείων ενεργητικού.

5. Το σχέδιο νόμου εγείρει κινδύνους επιδείνωσης της νοοτροπίας των πληρωμών, ηθικούς κινδύνους και κινδύνους καταστρατήγησης του νέου πλαισίου από πρόσωπα που στρατηγικά αθετούν τις υποχρεώσεις εξυπηρέτησης των οφειλών τους

6. Η αυτοδίκαιη αναστολή των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης που αρχίζει από την κοινοποίηση της αίτησης στους πιστωτές μέσω της πλατφόρμας και μπορεί να παραταθεί μέχρι και την έκδοση οριστικής δικαστικής απόφασης θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές να υποβάλλουν αίτηση ακόμη και όταν δεν είναι επιλέξιμοι, ιδίως από τη στιγμή που οι δικαστικές διαδικασίες είναι χρονοβόρες.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v