Οι προκλήσεις του τραπεζικού συστήματος
Στις κινήσεις που πρέπει να γίνουν για να μπορέσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες να ανταποκριθούν στον “ανταγωνισμό” που δέχονται από τις αμερικάνικες αλλά και τις κινεζικές- κάνοντας αναφορά στις συγχωνεύσεις- αναφέρθηκε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο Παύλος Μυλωνάς. Και όπως επεσήμανε εδώ μπαίνει το ερώτημα αν στην Ευρώπη έχουμε περάσει από τις πολύ μεγάλες τράπεζες για να χρεοκοπήσουν, στις πολύ μικρές για να επιτύχουν.
Ξεκινώντας την τοποθέτηση του ο Παύλος Μυλωνάς επεσήμανε πως “δεν θα μιλήσω για τις ελληνικές τράπεζες γιατί θα έπρεπε να μείνουμε εδώ μέχρι αύριο το απόγευμα. Θα μιλήσω για την ευρωπαϊκή πλευρά”.
Προσέθεσε μάλιστα “ας δούμε τι πάει στραβά στις ευρωπαϊκές τράπεζες. Πριν από δέκα χρόνια οι περισσότερες κορυφαίες τράπεζες ήταν ευρωπαϊκές, τώρα είναι αμερικάνικες. Μόνο τα κέρδη της JP Morgan είναι μεγαλύτερα από των πέντε μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών”. Αναφορικά με τι μπορούν να κάνουν οι τράπεζες επισημάνθηκε πως χρειάζεται άνοιγμα στους μεγάλους παίκτες και όπως επισημάνθηκε ίσως χρειαζόταν μια μεγάλη τράπεζα για να μοιάσουμε στην Αμερική.
Ο πρώην πρόεδρος του eurogroup Γερούν Ντάισεμπλουμ σημείωσε πως “οι πολιτικοί στην Ευρώπη φοβούνται να πιέσουν τις τράπεζες λίγο παραπάνω...”, φέρνοντας σε αντιδιαστολή το παράδειγμα της Αμερικής όπου μετά την κρίση οι τράπεζες ανέκαμψαν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αναφερόμενος στα ευρωπαϊκά δεδομένα επεσήμανε πως είναι σε καλύτερη κατάσταση, ωστόσο πρέπει να γίνουν πολλά σε αυτή την κατεύθυνση. Και εξήγησε πως η οικονομία στην Ευρωζώνη χρηματοδοτείται κυρίως από τράπεζες και λιγότερο από κεφαλαιαγορές, κάτι εξηγεί γιατί καθυστερούμε και περισσότερο να βγούμε από την κρίση.
Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για την εικόνα των τραπεζών ήταν ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος σημείωσε “αν είχατε βάλει 100 ευρώ σε μια επένδυση στην Ελλάδα θα είχατε φτάσει μέσα σε δεκαπέντε χρόνια στο μηδέν ή έστω στα τρία σεντς, στις ευρωπαϊκές τράπεζες θα είχατε 50 ευρώ και στις αμερικανικές τράπεζες 130. Μόνο αν είχατε επενδύσει στο μη τραπεζικό τομέα στην Ευρώπη θα είχατε 280 έως 300 ευρώ . Αυτή είναι η εικόνα του κλάδου, ενώ στην Ελλάδα κατάσταση ήταν ολέθρια. Μάλιστα έχουμε διαπράξει το ίδιο έγκλημα 3 φορές. Αν βάζατε ξανά 100 ευρώ το 2012 τότε το 2015 θα ήσασταν στο μηδέν. Και αν δεν μάθατε το μάθημα και στα τέλη του Νοεμβρίου του 2015 τοποθετούσατε άλλα 100 ευρώ θα έχετε χάσει το 70% και θα έχετε μείνει στα 30 ευρώ. Αυτή είναι η εικόνα”.
Όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν και στα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί και επηρεάζουν τον τραπεζικό κλάδο από μία σειρά εξελίξεων στην Ευρώπη, όπως το Brexit, οι εξελίξεις στην Ιταλία κ.α.