Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατοχυρωμένες οι ελληνικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τον όρο «Μακεδονία»

Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τις εταιρείες που χρησιμοποιούν τον όρο «Μακεδονία» ή τα παράγωγά του, εφόσον έχουν καταχωριστεί στους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς, σύμφωνα με τον γ.γ. Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Δημήτρη Αυλωνίτη.

Κατοχυρωμένες οι ελληνικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τον όρο «Μακεδονία»

Απόλυτα κατοχυρωμένες, από τη συμφωνία των Πρεσπών είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τον όρο «Μακεδονία» ή τα παραγωγά του, σύμφωνα με το γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Δημήτρη Αυλωνίτη.

Μάλιστα, όπως ο ίδιος ανέφερε σήμερα, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τα εμπορικά σήματα των ελληνικών επιχειρήσεων, τονίζοντας ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να συνεχίσουν να κάνουν αυτό που έκαναν όλα τα προηγούμενα χρόνια: να καταχωρίζουν τα σήματά τους σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Σύμφωνα με τον κ. Αυλωνίτη, οι διατάξεις της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι απολύτως συμβατές αφενός με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αφετέρου με το διεθνές δίκαιο και ιδίως τη Σύμβαση της Μαδρίτης για την εμπορική ιδιοκτησία και επεσήμανε ότι το καθεστώς της γειτονικής χώρας ως υποψήφιας για ένταξη στην Ε.Ε. σημαίνει ότι δεν μπορούν να υπάρξουν αποκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο στο συγκεκριμένο θέμα. Η συμφωνία περιέχει ρητή αναφορά στην λειτουργία διεθνούς ομάδας εμπειρογνωμόνων που εντός του πλαισίου της Ε.Ε. εγγυάται τα συμφέροντα της χώρας μας ως κράτος-μέλος.

Όπως ανέφερε ο γ.γ. Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, από έρευνα στη διεθνή διαδικτυακή βάση δεδομένων TM-VIEW της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν υπάρχει επιχείρηση της Βόρειας Μακεδονίας δεν έχουν κατοχυρώσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο εμπορικά σήματα με τους όρους "Macedonian", "Macedonia" κ.ο.κ. Αντίθετα, υπάρχουν 16 ελληνικές καταχωρίσεις, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται ο Μακεδονικός Χαλβάς (Αφοί Χαϊτογλου) το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων κ.ο.κ.

Πάντως για τις περιπτώσεις που υπάρχουν επικαλύψεις, όπως προβλέπει η συμφωνία, εντός του 2019 θα συσταθεί επιτροπή διαβούλευσης των εκπροσώπων των επιχειρηματικών φορέων των δύο χωρών η οποία θα επικουρείται από την ομάδα ειδικών - εμπειρογνωμόνων με εκπροσώπους των δύο κρατών, η οποία θα πρέπει να βρει τις αναγκαίες αμοιβαία αποδεκτές λύσεις στα ζητήματα που συνδέονται με τη χρήση εμπορικών σημάτων ή άλλων διακριτικών γνωρισμάτων (π.χ. διακριτικούς τίτλους και domain names επιχειρήσεων) και εμπεριέχουν τον γεωγραφικό όρο Μακεδονία.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν δύο βασικές αρχές στο δίκαιο βιομηχανικής ιδιοκτησίας που διέπουν αυτού του είδους τις υποθέσεις: η αρχή της χρονικής προτεραιότητας (υπέρ της εταιρείας που πρόλαβε και καταχώρησε πρώτη ένα εμπορικό σήμα) και η αρχή της εδαφικής ισχύος (αν το σήμα καταχωρήθηκε σε εθνικό φορέα έχει ισχύ στα όρια της χώρας, αν καταχωρήθηκε στον ευρωπαϊκό φορέα ισχύει εντός της ΕΕ). Σε κάθε περίπτωση απαγορεύεται η αποκλειστική χρήση μιας γεωγραφικής ένδειξης από ιδιώτες, χωρίς περαιτέρω διακριτικά (πχ ένα πρόθεμα, ένα γραφικό κλπ).

Ανεξάρτητα από το περιεχόμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών, όταν υπάρχουν αμφισβητήσεις σχετικά με την καταχώρηση, ή τη χρήση εμπορικών σημάτων, εμπορικών επωνυμιών, ή γεωγραφικών ενδείξεων, αυτές επιλύονται από τα δικαστήρια των χωρών όπου κυκλοφορούν τα προϊόντα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v