Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε τροχιά ισχυρής κερδοφορίας οι ασφαλιστικές

Κλίμα ικανοποίησης για την πορεία της κερδοφορίας του ασφαλιστικού κλάδου. Οι ενδείξεις για το 2018 και οι πρώτες εκτιμήσεις για τη φετινή χρονιά. Ποιοι οι βασικότεροι παράγοντες που θα επηρεάσουν την πορεία των αποτελεσμάτων. Αναλυτικός πίνακας.

Σε τροχιά ισχυρής κερδοφορίας οι ασφαλιστικές

Με ενδιαφέρον αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο επόμενο δίμηνο η δημοσιοποίηση των ετήσιων αποτελεσμάτων των εγχώριων ασφαλιστικών εταιρειών για το έτος 2018, το ύψος των οποίων αναμένεται αθροιστικά να κυμανθεί σε σαφώς ικανοποιητικό επίπεδο, αλλά μάλλον χαμηλότερo από το αντίστοιχο νούμερο της προηγούμενης χρονιάς.

Οι σχετικές εκτιμήσεις οφείλονται κυρίως στους παρακάτω παράγοντες:

Πρώτον, η συνολική ασφαλιστική παραγωγή σημείωσε περιορισμένη αύξηση (+1,8%) και συνεχίστηκε η εν γένει κερδοφόρος λειτουργική πορεία των περισσότερων εταιρειών.

Δεύτερον, δεν φαίνεται το 2018 να επαναλήψθηκαν τα πολύ υψηλά επενδυτικά κέρδη της προηγούμενης χρονιάς, τόσο σε Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Τρίτον, σε ορισμένες περιπτώσεις (πχ Εθνική Ασφαλιστική) τα αποτελέσματα του 2017 είχαν ενισχυθεί εκτάκτως από μη επαναλαμβανόμενα κέρδη.

Μια πρώτη εικόνα άλλωστε έχει διαφανεί από τα ενδιάμεσα αποτελέσματα και τις δηλώσεις αρκετών εταιρειών.

Η Εθνική Ασφαλιστική για παράδειγμα αύξησε στο α’ εξάμηνο του 2018 την παραγωγή της κατά 3,6%, σημειώνοντας προ φόρων κέρδη 34,1 εκατ. (έναντι 47,8 εκατ. ευρώ).

Η Ευρωπαϊκή Πίστη έκλεισε το πρώτο μισό του 2018 με άνοδο παραγωγής κατά 4% και προ φόρων κερδών από τα 6,6 στα 8,2 εκατ. ευρώ.

Η INTERLIFE ανέβασε πέρυσι την παραγωγή της κατά 10% και σύμφωνα με τη διοίκησή της σημείωσε «υψηλά λειτουργικά κέρδη».

Η NP Insurance είχε στο εννεάμηνο του 2018 αυξήσει την παραγωγή της κατά 5,8%, σημειώνοντας προ φόρων κέρδη 6,7 εκατ. ευρώ. Στο σύνολο της χρονιάς, η NP Insurance κατάφερε να διατηρήσει το δείκτη ζημιών της (Loss Ratio) στο πολύ ικανοποιητικό 43%.

Σε ότι δε αφορά την Υδρόγειο Ασφαλιστική, στο εννεάμηνο του 2018 εμφάνισε αύξηση παραγωγής κατά 13,2%.

Συνολικά, σύμφωνα με παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς, το 2018 ήταν ένα ακόμη έτος ισχυρών αποτελεσμάτων για τις εταιρείες, τα οποία έρχονται να προστεθούν σε μια πενταετία (2013-2017) όπου η αθροιστική κερδοφορία του κλάδου κυμάνθηκε στο πολύ ικανοποιητικό ποσό του 1,5 δισ. ευρώ! (βλέπε στοιχεία παρατιθεμενου πίνακα).

Ανάλογα θετικές είναι και οι εκτιμήσεις για τη φετινή χρονιά. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου έχει προβλέψει πως η παραγωγή θα κυμανθεί το 2019 σε επίπεδα υψηλότερα του πληθωρισμού. Ο κλάδος υγείας και τα ομαδικά συμβόλαια ζωής αναμένεται να σύρουν την άνοδο της συνολικής παραγωγής.

Μια δεύτερη θετική παράμετρος είναι η εκτίμηση πως αν δεν δούμε φέτος παραμετρικές αυξήσεις τιμολογίων στον κλάδο αυτοκινήτου, τουλάχιστον δεν θα προκύψει νέα υποχώρηση. Επιπρόσθετα, αντικρουόμενα είναι τα μηνύματα από την αγορά σε ότι αφορά την πορεία της κυκλοφοριακής κίνησης των οχημάτων (άρα, εμμέσως των τροχαίων ατυχημάτων και των ασφαλιστικών αποζημιώσεων). Και αυτό γιατί από τη μια πλευρά, οι παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς προειδοποιούν για αυξημένη κίνηση στους δρόμους και για άνοδο στη συχνότητα ζημιών, από την άλλη πλευρά ωστόσο, στελέχη των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών (βλέπε τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΛΙΝΟΙΛ Γιάννη Αληγιζάκη) επισημαίνουν πως η αγορά δεν έχει αρχίσει να ανακάμπτει και πως με βάση τα επίσημα στοιχεία, τα καύσιμα κίνησης κατά τους τελευταίους 13 μήνες έχουν διατηρηθεί στα ίδια χαμηλά επίπεδα. «Ακόμη και αν παρατηρείται μια αύξηση κυκλοφορίας στα αστικά κέντρα, η κίνηση στα εθνικά δίκτυα είναι αναιμική» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Επίσης, έχει δημιουργηθεί κλίμα συγκατατημένης αισιοδοξίας πως τα φετινά αποτελέσματα των ασφαλιστικών εταιρειών από τις επενδύσεις μπορούν να κυμανθούν σε θετικότερα επίπεδα, τουλάχιστον σε ότι αφορά τις τοποθετήσεις σε εγχώρια κρατικά ομόλογα. Ήδη, οι αποδόσεις (yields) των ελληνικών δεκαετών κρατικών τίτλων έχουν υποχωρήσει από το 4,5% κοντά 3,7%-3,8%, με αρκετούς να προβλέπουν ότι θα δούμε περαιτέρω αποκλιμάκωσή τους έως το τέλος της χρονιάς.

Τέλος, θα συνεχιστούν και φέτος οι προσπάθειες των ασφαλιστικών εταιρειών να περιορίσουν τις λειτουργικές τους δαπάνες, μέσα από σειρά δράσεων, όπως ψηφιοποίηση εργασιών, καταπολέμηση κρουσμάτων ασφαλιστικής απάτης, αλλά και προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου εργαζομένων, με πρόσφατο παράδειγμα το «πακέτο» που δόθηκε στην Εθνική Ασφαλιστική με σκοπό να αποχωρήσουν 50-100 άτομα (υπήρξαν και πέρυσι ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες έδωσαν σε εξατομικευμένη βάση «πακέτα» προκειμένου να αποχωρήσουν εργαζόμενοι, με αποτέλεσμα τη μείωση του προσωπικού τους).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v