Μετά από έναν κύκλο επαφών με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, οι επικεφαλής των θεσμών πιάνουν σήμερα δουλειά στην ουδέτερη ζώνη του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Το πρώτο ραντεβού έχει οριστεί για τις 5 το απόγευμα, αμέσως μετά την επιστροφή του υπουργού Οικονομικών από το Eurogroup και στις 6 το απόγευμα στην ατζέντα μπαίνει το μείζον θέμα της τρέχουσας αξιολόγησης: η κατάσταση του χρηματοοικονομικού τομέα, το διάδοχο σχήμα προστασίας της πρώτης κατοικίας και οι δράσεις αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων.
Έως χθες, κατά τις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των κομμάτων, οι εκπρόσωποι των θεσμών εμφανίζονταν να μην έχουν πλήρη εικόνα των σχεδιασμών της κυβέρνησης ούτε για το προωθούμενο πρόγραμμα που μοιάζει με το κυπριακό «ΕΣΤΙΑ» (με επιδότηση της δόσης στεγαστικού δανείου α' κατοικίας από το κράτος), ούτε για τον βαθμό ωριμότητας των σχεδιασμών αντιμετώπισης των κόκκινων τραπεζικών δανείων, όπου είναι πλέον ξεκάθαρο πως προκρίνεται το ιταλικό μοντέλο, στο οποίο «πατά» η πρόταση του ΤΧΣ.
Επί των δημοσιονομικών, στις ίδιες συναντήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες από τα κόμματα, καταγράφηκε η ανησυχία των θεσμών αναφορικά με το ενδεχόμενο δημοσιονομικής «εκτροπής», είτε στη βάση των επικείμενων αποφάσεων του ΣτΕ για τα αναδρομικά είτε εξαιτίας των προσλήψεων, την πορεία των οποίων παρακολουθούν στενά, ενώ πεδίο τριβής φαίνεται να αποτελούν και οι καθυστερήσεις στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου.
Για το θέμα των αυξήσεων στον κατώτατο μισθό εκφράστηκε η ανάγκη, οι κινήσεις να είναι «προσεκτικές» και οι αυξήσεις «μετρημένες».
Η εικόνα δεν έχει μεταβληθεί ουσιαστικά σε σχέση με αυτή που περιέγραψε προ ημερών ο κοινοτικός επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί. Υπάρχουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση και των 16 μεταμνημονιακών δεσμεύσεων, αλλά τόσο στους κόλπους των θεσμών όσο και στους κόλπους της κυβέρνησης δεν φαίνεται να υπάρχει ανησυχία περί πιθανής μη εκταμίευσης της δόσης των 644 εκατ. ευρώ από ANFAs και SMPs.
Η Κομισιόν φέρεται διατεθειμένη να περιμένει για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων ακόμα και μέχρι το παρά πέντε της δημοσιοποίησης της έκθεσής της στις 27 Φεβρουαρίου. Λίγο αργότερα, αρχές Μαρτίου, αναμένεται η έκθεση του ΔΝΤ, η οποία θα εστιάζει στα ρίσκα της οικονομίας, αλλά η πλήρης έκθεση του άρθρου 4 δεν πρόκειται να δημοσιοποιηθεί πριν το καλοκαίρι από το Ταμείο.
Ένα θετικό πρώτο σινιάλο από την Κομισιόν, την ερχόμενη Παρασκευή, οπότε ολοκληρώνεται ο δεύτερος κύκλος επαφών στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως για την έκδοση πενταετούς ομολόγου από τον ΟΔΔΗΧ.
Επί του θέματος αυτού, σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή συνάντηση με τους θεσμούς, οι εκπρόσωποι της ΝΔ επανέλαβαν τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σύμφωνα με την οποία η έξοδος πρέπει να είναι συνεχής, σταθερή και με χαμηλό κόστος δανεισμού, να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της χώρας και να μην υπαγορεύεται από πολιτικές σκοπιμότητες.