Η βουλγαρική Vivacom (ο πρώην κρατικός οργανισμός BTC) είναι η επικρατέστερη για την εξαγορά του 99,97% των μετοχών της Telecom Albania που πωλεί ο ΟΤΕ, στο πλαίσιο της γενικότερης στρατηγικής του μητρικού ομίλου Deutsche Telekom.
Ηδη έχει ενημερωθεί σχετικά, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr η Αρχή Τηλεπικοινωνιών της Αλβανίας. Με την ίδια επιστολή η διοίκηση της Telecom Albania ζητά να παραταθεί η προθεσμία του διαγωνισμού για την πώληση πρόσθετου φάσματος από τις αλβανικές αρχές.
Η πώληση της Telecom Albania έχει εξελιχθεί σε σίριαλ, καθώς τη μεγαλύτερη προσφορά είχαν αρχικά καταθέσει οι Σέρβοι της Telecom Serbija, αλλά υπήρξε παρέμβαση της αλβανικής κυβέρνησης, ώστε να μην προχωρήσει η συμφωνία παρά το υψηλό τίμημα (62 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες).
Ενδιαφέρον στον σχετικό διαγωνισμό, όπως είχε αποκαλύψει το Euro2day.gr, είχαν εκδηλώσει τόσο η Vivacom όσο και ο τουρκικός όμιλος Calik Group (ελέγχει την ALBTelecom) αλλά και η επενδυτική εταιρεία Ypsilon, στην οποία συμμετέχει ο επιχειρηματίας Παύλος Βαρδινογιάννης. Οι Τσέχοι του PPF Group, που στα τέλη Αυγούστου ολοκλήρωσαν τις διαδικασίες εξαγοράς των δραστηριοτήτων της νορβηγικής Telenor σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, δεν έχουν σχολιάσει τις φήμες περί συμμετοχής τους στη διαδικασία πώλησης της Telecom Albania.
Παράγοντες που παρακολουθούν την αγορά τηλεπικοινωνιών της γειτονικής χώρας υποστηρίζουν πως και η Vivacom ενδέχεται, επίσης, να προβληματίσει τις αλβανικές αρχές, καθώς ελέγχεται από ρωσικά κεφάλαια, ενώ εδώ και χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη διεθνής δικαστικός αγώνας για τον έλεγχό της. Αντίπαλοι είναι κυρίως Ρώσοι επιχειρηματίες, μεταξύ των οποίων και η ισχυρή ρωσική τράπεζα VTB. Ταυτόχρονα και ο επόμενος πιθανός αγοραστής, η ALBTelecom του τουρκικού ομίλου Calik Group (που δραστηριοποιείται σε σταθερή και κινητή τηλεφωνία), θα έχει πιθανώς ζήτημα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Αλβανίας.
Η Telecom Albania, που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει συνεχή καθοδική πορεία (η εταιρεία ελέγχεται μετοχικά από τον OΤΕ, αλλά η διοίκηση λογοδοτεί στη μητρική Deutsche Telekom), έχει το δεύτερο μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά κινητής τηλεφωνίας της Αλβανίας, με περίπου 31%, ενώ πρώτη είναι η Vodafone Albania (54%) και στην τρίτη θέση βρίσκεται η Eagle Mobile, η εμπορική επωνυμία που χρησιμοποιεί η τουρκικών συμφερόντων ALBTelecom.
Παρά τα σημαντικά κεφάλαια που είχε επενδύσει ο OΤΕ, η αγορά κινητής τηλεφωνίας της Αλβανίας συρρικνώθηκε τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να περιοριστεί στα 257 εκατ. ευρώ το 2017 από τα 450 εκατ. ευρώ το 2008. Το μερίδιο της εταιρείας μειώνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια και από το 55% που κατείχε κάποτε, βρίσκεται πλέον στο 31%, όπως προαναφέρθηκε.
Με βάση την τελευταία παρουσίαση του OΤΕ, για τα αποτέλεσμα του εννεαμήνου 2018, η Telecom Albania συνεισφέρει μόλις το 2% των εσόδων του ομίλου και περί το 1% των προαρμοσμένων κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA). Τα έσοδα της Telecom Albania κινήθηκαν κοντά στα 17 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο (αγγίζουν τα 50 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο), με το προσαρμοσμένο EBITDA στα 3 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία, που στη χρήση 2017 παρουσίασε σημαντικές ζημίες, είδε τους συνδρομητές της να μειώνονται περαιτέρω στο 1.701.000 στο τέλος Σεπτεμβρίου 2018.