Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υψηλές επενδυτικές αποδόσεις για τα Επαγγελματικά Ταμεία

Σημαντικά θετικές αποδόσεις προς όφελος των ασφαλισμένων τους σημείωσαν τα Επαγγελματικά Ταμεία κατά την τελευταία δεκαετία. Οι θέσεις των πολιτικών κομμάτων για το μέλλον του θεσμού. Ποια είναι τα αιτήματα του κλάδου.

Υψηλές επενδυτικές αποδόσεις για τα Επαγγελματικά Ταμεία

Υψηλές αποδόσεις σε βάθος χρόνου σημειώνουν τα Επαγγελματικά Ταμεία προς όφελος των εργαζομένων, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε χθες σε συνέντευξη Τύπου η Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.).

Ειδικότερα, η μέση απόδοση των επενδύσεών τους διαμορφώθηκε στο 14,1% την τελευταία τριετία, στο 22,6% την τελευταία πενταετία και στο 31,6% σε βάθος εννέα ετών. Και αυτό, παρά τη συντηρητική (αμυντική) διάρθρωση των χαρτοφυλακίων τους.

Τα επενδυτικά αυτά κέρδη προστίθενται στα κεφάλαια που καταβάλλουν εργοδότες και εργαζόμενοι, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πολύ σημαντικό ποσό σε βάθος χρόνου, το οποίο μπορεί να δοθεί στη λήξη του προγράμματος στους ασφαλισμένους, είτε εφάπαξ, είτε ως πρόσθετη σύνταξη.

Ο θεσμός των Επαγγελματικών Ταμείων θεωρείται κομβικός για την αντιμετώπιση του συνταξιοδοτικού προβλήματος, ως συμπλήρωμα της κοινωνικής ασφάλισης. Σύμφωνα με τους υποστηρικτές του θεσμού, είναι ο μόνος τρόπος προκειμένου οι σημερινοί εργαζόμενοι να λάβουν στο μέλλον μια αξιοπρεπή σύνταξη, ανεξάρτητα από την τότε κατάσταση των δημόσιων οικονομικών και ανεξάρτητα από την επιδεινούμενη αναλογία εργαζομένων-συνταξιούχων.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Χρήστο Νούνη, πρόεδρο του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης των εργαζομένων στο Υπουργείο Οικονομικών, η ταχεία ανάπτυξη του θεσμού στην Ελλάδα αποτελεί νομοτελειακή ανάγκη και μονόδρομο στην αναζήτηση μιας αποτελεσματικής, διεθνώς δοκιμασμένης και βιώσιμης λύσης στο πιεστικό ασφαλιστικό πρόβλημα που βιώνει η ελληνική κοινωνία.

Πρόσφατα, οι εκπρόσωποι της ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α. συνάντησαν εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων (τους κ.κ. Τάσο Πετρόπουλο, Νότη Μηταράκη και Γιώργο Κουτρουμάνη), προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις και θέσεις ενόψει επικείμενων αλλαγών του θεσμικού πλαισίου.

Με βάση τα όσα διαμηνύθηκαν από τα πολιτικά κόμματα:

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει μεν τον θεσμό των Επαγγελματικών Ταμείων, ωστόσο μόνο σε προαιρετική βάση.

Αντίθετα, η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται ότι θα φέρει νόμο που θα καταστήσει υποχρεωτικό τον θεσμό των Επαγγελματικών Ταμείων, δίνοντας μάλιστα τη δυνατότητα επιλογής σε κάθε εργαζόμενο για το αν θα εμπιστευθεί δημόσιο ή ιδιωτικό ΤΕΑ (Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης). Η υποχρεωτικότητα θα γίνει σταδιακά, καθώς θα περιλαμβάνει μόνο τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας.

Την υποχρεωτική ασφάλιση στα ΤΕΑ επικροτεί και το Κίνημα Αλλαγής.

Το μόνο βέβαιο είναι πως ο θεσμός των Επαγγελματικών Ταμείων στην Ελλάδα βρίσκεται ουσιαστικά σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης, καθώς κατατάσσεται στην τελευταία θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.
Η χώρα διαθέτει μόλις 18 ΤΕΑ (14 προαιρετικά και 4 υποχρεωτικά), στα οποία εντάσσονται 121.633 εργαζόμενοι (μόλις το 2,5% του ενεργού πληθυσμού) και έχουν ενεργητικό ύψους 1,37 δισ. ευρώ. Αντίθετα, σε Επαγγελματικά Ταμεία είναι ενταγμένο το 91% του ενεργού πληθυσμού στην Ολλανδία και το 55% στη Μεγάλη Βρετανία.

Τα αιτήματα της ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.

Μεταξύ των αιτημάτων που έχει υποβάλει η ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α. συγκαταλέγονται τα παρακάτω:

• Ενιαία εποπτεία για ταχύτερη αδειοδότηση των ΤΕΑ, αλλά και αναγκαίες μεταβολές προς την κατεύθυνση.

• H διαχείριση των ΤΕΑ να γίνεται από «οχήματα» που τηρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις λειτουργίας και είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

• Νομοθετική ρύθμιση για ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση μεταφοράς αποθεμάτων από ομοειδείς δραστηριότητες (π.χ. από και προς ομαδικά συνταξιοδοτικά προγράμματα ασφαλιστικών εταιρειών).

• Κατάργηση του ελάχιστου ορίου των εκατό ατόμων, καθώς αυτό περιορίζει την ίδρυση ΤΕΑ από μικρές επιχειρήσεις.

• Δυνατότητα δημιουργίας «Ανοικτών Ταμείων» (πολυεργοδοτικών και πολυκλαδικών) για ένταξη μεγάλου αριθμού μελών και μείωση του λειτουργικού κόστους.

• Εκλογίκευση εξόδων εποπτείας που σήμερα κρίνονται ιδιαίτερα υψηλά για φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα όπως τα ΤΕΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v