Η χρήση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών συμβάλει στη βελτίωση της τιμολόγησης των υπό ρευστοποίηση εξασφαλίσεων, που αναπόφευκτα χάνουν την αξία τους όσο αναβάλλεται η εκποίησή τους, παρατηρεί η Τράπεζα της Ελλάδος.
Η βελτίωση των υποδομών και η ενίσχυση της εξειδικευμένης τεχνογνωσίας του δικαστικού συστήματος θα πρέπει να αποτελέσουν άμεση προτεραιότητα της πολιτείας, δεδομένου ότι σημαντικό μέρος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων NPEs έχει υπαχθεί σε καθεστώς νομικής προστασίας. Επισημαίνεται, ότι στο τέλος του α΄ εξαμήνου 2018 ποσό 12,9 δισεκ. ευρώ τελεί υπό το καθεστώς του ν. 3869/2010. «Συνεπώς, αναδεικνύεται ως ζήτημα ιδιαίτερης σημασίας η ταχεία εκδίκαση και εκκαθάριση των εν λόγω ανοιγμάτων», αναφέρει η Έκθεση.
Focus στις επιχειρήσεις
Τα πιστωτικά ιδρύματα, σύμφωνα με την ΤτΕ, θα πρέπει να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους με στόχο να επιταχύνουν την αναδιάρθρωση βιώσιμων επιχειρήσεων, την ενιαία αντιμετώπιση των οφειλετών με πολλαπλούς πιστωτές, τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών και την εφαρμογή οριστικής λύσης για τις μη βιώσιμες επιχειρήσεις.
«Παρ’ όλα αυτά καθίσταται σαφές ότι, ακόμη και αν επιτύχουν πλήρως του επιχειρησιακούς στόχους που έχουν θέσει, το ποσοστό των NPEs στο σύνολο του χαρτοφυλακίου τους θα παραμείνει σε επίπεδα που υπερβαίνουν κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», επισημαίνει η κεντρική τράπεζα.
Σκόνταψαν στα NPL`s
Αναφορικά με τους υπόλοιπους στόχους, οι τράπεζες, σύμφωνα με την διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, δεν κατάφεραν το β΄ τρίμηνο του 2018 να επιτύχουν το στόχο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) , τα οποία έφθασαν στα 61 δισ. ευρώ, δηλαδή 300 εκατ ευρώ υψηλότερα από το ποσό που είχε καθοριστεί.
Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) ανήλθε σε 32,8%, υψηλότερος συγκριτικά με την αρχική πρόβλεψη του 31,5%.