Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Επίθεση» τραπεζών στα ασφαλιστικά προϊόντα

Στα ατομικά συμβόλαια του κλάδου ζωής, οι τράπεζες αύξησαν το μερίδιο αγοράς τους κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο από το 30,2% στο 49,3%. Διαμαρτυρίες από δίκτυα και ασφαλιστικές εταιρείες. Ανεβαίνουν τα ομαδικά συμβόλαια υγείας και σύνταξης.

«Επίθεση» τραπεζών στα ασφαλιστικά προϊόντα

Με βάση τα στοιχεία της έρευνας της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) για την πορεία του κλάδου ζωής το πρώτο εξάμηνο του 2018, προκύπτει μια σειρά από ενδιαφέροντα στοιχεία, μεταξύ των οποίων ότι το 49,3% των ατομικών συμβολαίων έλαβε χώρα μέσω των τραπεζών, έναντι 42,2% που έγινε από τους διαμεσολαβητές αποκλειστικής συνεργασίας, 12,8% από διαμεσολαβητές μη αποκλειστικής συνεργασίας και 1,1% από άμεσες πωλήσεις των εταιρειών.

Αξιοσημείωτο είναι πως η εικόνα αυτή διαφέρει κατά πολύ από την αντίστοιχη του πρώτου περυσινού εξαμήνου, όταν την πρωτοκαθεδρία είχαν οι διαμεσολαβητές αποκλειστικής συνεργασίας με 56,6%, ενώ ακολουθούσαν οι τράπεζες με 30,2% και έπονταν οι υπόλοιπες κατηγορίες (διαμεσολαβητές μη αποκλειστικής συνεργασίας 12% και άμεσες πωλήσεις 1,1%).

Η συγκεκριμένη εικόνα αντανακλά ως ένα βαθμό την έμφαση που έχουν επιδείξει οι τράπεζες στην πώληση ασφαλιστικών προϊόντων μέσω των δικτύων τους (βλέπε ενδεικτικό δημοσίευμα του Euro2day.gr στις 25/5/2018, με τίτλο «Οι τράπεζες μπαίνουν δυναμικότερα στον ασφαλιστικό κλάδο») .

Και αυτό, επειδή οι εγχώριοι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι έχουν άμεση ανάγκη την είσπραξη υψηλότερων προμηθειών, προκειμένου να θωρακίσουν τα λειτουργικά τους έσοδα, σε μια περίοδο μείωσης των χορηγήσεων και πτώσης των αντίστοιχων επιτοκίων.

Η μεγάλη αύξηση μεριδίων αγοράς των τραπεζών στις ασφαλιστικές εργασίες έχει προκαλέσει κατά τα τελευταία χρόνια την έντονη αντίδραση μεγάλου τμήματος των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, το οποίο καταγγέλλει «αθέμιτες πρακτικές» για την πρόσκτηση πελατών. Πάντως, αυτές οι διαμαρτυρίες δεν έχουν απασχολήσει μέχρι σήμερα σοβαρά την εποπτική αρχή, με την επικεφαλής της Διεύθυνσης Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΔΕΙΑ, Τράπεζα της Ελλάδος) Ιωάννα Σεληνιωτάκη να διευκρινίζει πως δεν έχει στα χέρια της κάποιες καταγγελίες οι οποίες να έχουν αξιολογηθεί ως σημαντικές.

Οι τράπεζες επίσης συγκεντρώνουν τα «πυρά» και ασφαλιστικών εταιρειών που δεν δραστηριοποιούνται στο bancassurance, οι οποίες μιλούν για μεγάλες χρεώσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες συμβολαίων, όπως για παράδειγμα σε καλύψεις (π.χ. στις κατοικίες) που είναι συνδεδεμένες με δανειοδοτήσεις από τις ίδιες τράπεζες.

Πέραν όμως από τη συμμετοχή των δικτύων στην παραγωγή του κλάδου ζωής, υπάρχουν και άλλα σημαντικά ευρήματα στην έκθεση της ΕΑΕΕ, όπως:

• Η αύξηση της παραγωγής κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο (από 1,025 σε 1,058 δισ. ευρώ) ήταν πολύ περιορισμένη και προήλθε κυρίως από τις εξελίξεις στα ομαδικά συμβόλαια ζωής (κινήσεις εταιρειών να προσφέρουν κίνητρα στους εργαζομένους τους, μέσα από ομαδικά συμβόλαια υγείας και σύνταξης). Έτσι, η παραγωγή των «ομαδικών συνταξιοδοτικών» αυξήθηκε από τα 109,9 στα 127,1 εκατ. ευρώ και των «ομαδικών εργαζομένων» από τα 94,5 στα 102,7 εκατ. ευρώ.

• Στα ομαδικά συμβόλαια του κλάδου ζωής, οι τράπεζες είδαν το ποσοστό συμμετοχής τους να περιορίζεται από το 16,2% στο 15,2%, με τον πρώτο λόγο να έχουν οι άμεσες πωλήσεις των ασφαλιστικών εταιρειών (41,6% φέτος έναντι 40,4% πέρυσι). Αντίθετα, οι διαμεσολαβητές αποκλειστικής ή όχι συνεργασίας ήταν υπεύθυνοι -αθροιστικά- για το 44,5% των ομαδικών ασφαλίσεων, έναντι 42,2% πέρυσι.

• Στα ατομικά συμβόλαια του κλάδου ζωής είχαμε άνοδο της παραγωγής στις καλύψεις υγείας (οι οποίες ουσιαστικά αφορούν αυξήσεις τιμολογίων) και υποχώρηση στα ασφαλιστικά προϊόντα που είναι συνδεδεμένα με επενδύσεις (υποχώρηση του κινδύνου της χώρας και μικρότερη διάθεση πελατών για έμμεση προστασία έναντι ενός ενδεχόμενου Grexit).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v