Η τεχνολογία και οι πρακτικές αξιοποίησης των δεδομένων Πιστωτικού Κινδύνου, οι προοπτικές και τα σημεία προσοχής της ελληνικής και διεθνούς οικονομίας, οι εφαρμογές της νέας τεχνολογίας Blockchain, οι βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης πιστωτικού κινδύνου αλλά και η εικόνα του πιστωτικού κινδύνου στην
ελληνική αγορά, ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στο 11ο Συνέδριο Διαχείρισης Πιστωτικού Κινδύνου της ICAP. Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, σε κλίμα προβληματισμού αλλά και αισιοδοξίας, με τη συμμετοχή άνω των 300 Ανωτέρων Στελεχών οικονομικών υπηρεσιών και πιστωτικού ελέγχου.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ICAP Νικήτας Κωνσταντέλλος εγκαινίασε τις εργασίες παρουσιάζοντας ενδιαφέροντα ευρήματα για την Ελληνική επιχειρηματικότητα, βάσει ανάλυσης στοιχείων από τη Βάση Δεδομένων της ICAP. Μεταξύ άλλων στοιχείων, σημαντικό ρόλο στην πορεία των ελληνικών επιχειρήσεων, έχει η βελτίωση του Κύκλου Εργασιών και της λειτουργικής κερδοφορίας EBITDΑ αλλά και των καθαρών κερδών που σημειώνουν διαρκή άνοδο από το 2015.
Η ανάκαμψη των Οικονομικών μεγεθών φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και το 2019, υπό κατάλληλες συνθήκες χωρίς τις οποίες η εκτιμώμενη πορεία μπορεί να ανατραπεί. Ένα ακόμα σημαντικό εύρημα από την αξιολόγηση της ελληνικής αγοράς, αποτελεί το ποσοστό (78%), των Επιχειρήσεων που καθυστερεί τις πληρωμές εμπορικών υποχρεώσεων, φαινόμενο που γίνεται πιο έντονο στον τομέα των Υπηρεσιών.
Ο Επικεφαλής Οικονομολόγος του ΣΕΒ Μιχάλης Μασουράκης ανέλυσε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας στο σημερινό περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας, συγκρίνοντας στοιχεία της ελληνικής και της ευρωπαϊκής αγοράς και παρουσιάζοντας την κατάσταση και τις προκλήσεις της επόμενης ημέρας, μετά την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια.
Ο Chief Credit Officer της Moody’s EMEA Colin Ellis μίλησε για την γενικότερη κατανόηση του πιστωτικού κινδύνου, τονίζοντας ότι μπορεί να κλείνει ένας κύκλος «κρίσης» αλλά πρέπει να λάβουμε μηνύματα για το τι θα φέρει ο επόμενος, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην σημασία του κρατικού ρίσκου και πως αυτό επηρεάζει τον Εταιρικό τομέα.
Ο Senior Managing Director της Accenture FS ICEG Lead Mauro Macchi αναφέρθηκε στην σημασία των Big Data, στάθηκε στις εξελίξεις που μπορεί να αποφέρει η σωστή αξιοποίησή τους, τονίζοντας την ανάγκη για προσαρμογή της αγοράς σε μια νέα εποχή Επιχειρηματικής Ευφυΐας.
Ο Αντιπρόεδρος και Chief Data Scientist της Dun & Bradstreet Anthony Scirffignano μίλησε για αλήθειες και μύθους Big Data, αναφέρθηκε σε σημαντικές αλλαγές στον κόσμο των δεδομένων διεθνώς, εστιάζοντας στις νέες ευκαιρίες διαχείρισης και αξιοποίησης Data, που παρουσιάζονται μέσω της εξέλιξης της επιστήμης των δεδομένων (Data science) και της τεχνολογίας.
Η Senior Economist, Western Europe at Allianz SE, Katharina Utermoehl, με μια περιεκτική αποτύπωση της κατάστασης της παγκόσμιας οικονομίας, ανέλυσε τους σημαντικότερους κινδύνους για το επερχόμενο έτος, κάνοντας αναφορά και στις γείτονες χώρες, Ιταλία και Τουρκία.
Ο Group Data Protection Officer ICAP A.E. Γιώργος Χλωμούδης παρουσίασε το πλαίσιο του Γενικού Κανονισμού Προσωπικών Δεδομένων και την επιρροή του στην καθημερινότητα των εταιρειών και των φυσικών προσώπων και ανέλυσε τις ιδιαιτερότητες των απαιτήσεων του άρθρου 22 του Κανονισμού περί αυτοματοποιημένης λήψης αποφάσεων και κατάρτισης προφίλ.
Ο Διευθυντής Πωλήσεων της IBM Global Technology Services σε Ελλάδα & Κύπρο Φώτης Κοσμάτος παρουσίασε πως η τεχνολογία Blockchain θ' αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους, ώστε να γίνουν πιο γρήγορες και ασφαλείς. Σημείωσε δε, ότι η εν λόγω τεχνολογία προβλέπεται ν’ αποτελέσει για τις ψηφιακές συναλλαγές ότι αποτέλεσε το Internet, για τις πληροφορίες και τα δεδομένα.
Ο Εκτελεστικός Διευθυντής Πωλήσεων & Marketing της ICAP Σέρκο Κουγιουμτζιάν παρουσίασε τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας της ICAP για τη «Διαχείριση του Πιστωτικού Κινδύνου των Επιχειρήσεων της Ελληνικής αγοράς». Σύμφωνα με τα ευρήματα, η εξασφάλιση ρευστότητας αποτελεί ακόμα μία χρονιά τον μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» για τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες σε μεγάλο ποσοστό έχουν περιορίσει το ύψος ή/και τον χρόνο των πιστώσεων τους, αφού πάνω από 1/3 αυτών αντιμετωπίζουν επισφάλειες ύψους 1% των συνολικών τους πωλήσεων. Οι νέες τεχνολογίες στο χώρο της ανάλυσης δεδομένων θα επηρεάσουν τη διαδικασία αξιολόγησης του πιστωτικού κινδύνου, ενώ η πλειοψηφία των εταιρειών έχει προβεί σε ενέργειες συμμόρφωσης με το νέο Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων.
Οι εργασίες, ολοκληρώθηκαν με το Workshop “Credit Ιn Αction”, όπου η Διευθύντρια Credit Risk Services της ICAP Μυρτώ Κυριακίδου, αναφερόμενη στον «Ελέφαντα στο δωμάτιο» ως μια καθημερινή πλέον πρόκληση, παρουσίασε πώς ένας αναλυτής μπορεί να αφαιρέσει τον «θόρυβο» και τη σύγχυση που μπορεί να προκαλείται από την πληθώρα πληροφοριών και οικονομικών δεικτών μιας επιχείρησης, την οποία καλείται ν’ αξιολογήσει.