«Νίπτει τας χείρας του» το ΔΝΤ για τις συντάξεις

Θέμα κυβέρνησης-Ευρωπαίων ο δημοσιονομικός χώρος και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα πολιτικής, δηλώνει ο Π. Τόμσεν. Δεν εμπλεκόμαστε στον συγκεκριμένο διάλογο, ξεκαθαρίζει. Ανάπτυξη 2,4% βλέπει για το 2019 το Ταμείο.

«Νίπτει τας χείρας του» το ΔΝΤ για τις συντάξεις

Τη στρατηγική του ΔΝΤ «βρείτε τα με τους Ευρωπαίους για τις συντάξεις» επιβεβαίωσαν οι σημερινές δηλώσεις του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου Πολ Τόμσεν.

Με μια φρασεολογία η οποία καθόλου δεν θύμιζε την παλαιότερη σκληρή στάση του ΔΝΤ στο επίμαχο ζήτημα, ο Π. Τόμσεν επανέλαβε πολλές φορές πως το Ταμείο δεν βρίσκεται πλέον σε πρόγραμμα με την Ελλάδα και ο διάλογος γίνεται ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους.

«Δεν μπορώ να προσδιορίσω τον δημοσιονομικό χώρο του 2019, γιατί δεν είμαστε σε διάλογο γι' αυτό», ανέφερε σε ερώτηση αναφορικά με τα προνομοθετημένα μέτρα των περικοπών σε συντάξεις και αφορολόγητο τη διετία 2019-20 και τα περιθώρια μη εφαρμογής τους.

Γενικότερα πάντως σημείωσε πως σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα αυτές είναι «βαθιές μεταρρυθμίσεις», αλλά παρέπεμψε για τις βραχυπρόθεσμες αποφάσεις στους αρμόδιους φορείς χάραξης πολιτικής. Το ΔΝΤ, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του, δεν περιλαμβάνεται σε αυτούς παρότι οι θέσεις του έχουν αυξημένη απήχηση. «Δεν είμαστε σε θέση να έχουμε γνώμη για βραχυχρόνια θέματα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση αναφορικά με τις τράπεζες και ενδεχόμενη ανάγκη πρόσθετων κεφαλαίων, επίσης ο Π. Τόμσεν ξεκίνησε την απάντησή του με τη διατύπωση «δεν εμπλεκόμαστε στον διάλογο». Συμπλήρωσε όμως πως στο τραπεζικό σύστημα παραμένουν ορισμένα ζητήματα, μεταξύ των οποίων τα πολύ υψηλά κόκκινα δάνεια.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν προκλήσεις με τα κόκκινα δάνεια και είναι σημαντικό οι ρυθμιστικές αρχές να έχουν στρατηγική για την εκκαθάριση των ισολογισμών», σημείωσε, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες.

Η συνέντευξη Τόμσεν δόθηκε με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης των νεότερων προβλέψεων του Ταμείου αναφορικά με την ευρωπαϊκή οικονομία. Στο μέτωπο των προβλέψεων για την ελληνική οικονομία, ο πήχης της ανάπτυξης μπαίνει πλέον στο 2,4% (οριακά χαμηλότερα από την πρόβλεψη του προσχεδίου για 2,5%) το 2019, με το ΔΝΤ να είναι ίσως για πρώτη φορά πιο αισιόδοξο ακόμα και από την Κομισιόν (πρόβλεψη ρυθμού ανάπτυξης 2% με κομμένες συντάξεις και αντίμετρα ή 2,3% με το εναλλακτικό υπό συζήτηση δημοσιονομικό πακέτο μέτρων).

Τον περασμένο Απρίλιο, το ΔΝΤ προέβλεπε ρυθμό ανάπτυξης 1,8% για το 2019, αλλά ήδη από τον Οκτώβριο έχει αναθεωρήσει στο 2,4%. Ανοδικά αναθεωρημένες είναι άλλωστε και οι προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης του 2020 στο 2,2% (από 1,8%), ενώ για φέτος ο πήχης μπαίνει στο 2%.

Στην έκθεση καταγράφονται ορισμένα από τα σημάδια που άφησε πίσω της η κρίση. Ξεχωρίζει η χειρότερη θέση της Ελλάδας μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών κρατών όσον αφορά τον δείκτη τιμών κατοικιών. Ο συγκεκριμένος δείκτης είναι οριακά υψηλότερος των 60 μονάδων, λαμβάνοντας ως σημείο αναφοράς το 100, το 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v