Από σήμερα και μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο του 2019 θα διαρκέσουν οι συζητήσεις της Κομισιόν για τα νέα ενεργειακά έργα κοινού ενδιαφέροντος (PCI). Αυτό έκαναν γνωστό χθες πηγές της αρμόδιας διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα διασυνοριακά ενεργειακά έργα της Ε.Ε.
Πρόκειται για την 4η λίστα των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος, τα οποία απολαμβάνουν τη στήριξη της Ε.Ε. τόσο σε πολιτικό και ρυθμιστικό, όσο και σε χρηματοδοτικό επίπεδο.
Η 3η λίστα των ενεργειακών επενδυτικών σχεδίων, όπως καταρτίστηκε τον Νοέμβριο του 2017, περιλαμβάνει 173 projects, με 110 να αφορούν σε ηλεκτρικές διασυνδέσεις και έξυπνα δίκτυα, 53 σε αγωγούς και υποδομές φυσικού αερίου, 6 σε πετρελαϊκές υποδομές και τέσσερα έργα δικτύωσης που έχουν να κάνουν με τα δικαιώματα CO2.
Ανάμεσα στη λίστα των έργων κοινού ενδιαφέροντος βρίσκονται και οι αγωγοί μεταφοράς φυσικού αερίου TAP και EastMed, που αναδεικνύουν την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο της Ε.Ε.
Ο TAP έχει σε ποσοστό άνω του 85% κατασκευαστεί και το 2020 αναμένεται να είναι σε θέση να μεταφέρει ποσότητες φυσικού αερίου από χώρες της Κασπίας, όπως το Αζερμπαϊτζάν στην Ε.Ε. Ο EastMed είναι ένα επενδυτικό σχέδιο σε φάση εκπόνησης τεχνικών μελετών και η υλοποίησή του θα έχει σαν αποτέλεσμα τη μεταφορά ποσοτήτων φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου στην Ελλάδα και την Ιταλία.
Το συγκεκριμένο έργο, αν κι έχει χαρακτηριστεί οικονομικά βιώσιμο, εντούτοις για την κατασκευή του απαιτείται η επενδυτική απόφαση που εξαρτάται εν πολλοίς από το κόστος εξόρυξης φυσικού αερίου.