«Την προηγούμενη φορά που μίλησα εδώ, η χώρα ήταν σε μια τεράστια δίνη», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Η αδυναμία των θεσμών να προωθήσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στα πρώτα δύο προγράμματα σε συνδυασμό με την εμμονή ορισμένων στην ακραία λιτότητα είχαν οδηγήσει τη χώρα στα πρόθυρα της κοινωνικής κρίσης. Ανεργία, φτώχεια, κοινωνικός αποκλεισμός. Οι νέοι επιστήμονες εγκατέλειψαν κατά χιλιάδες τη χώρα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι τότε, ελάχιστοι ευρωβουλευτές πίστευαν ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει.
«Ομως», είπε, «η Ελλάδα τα κατάφερε. Τρία χρόνια μετά, είναι μια διαφορετική χώρα. Η καθαρή έξοδος από το πρόγραμμα είναι επιτυχία πρωτίστως του ελληνικού λαού, που έσφιξε τα δόντια και έδωσε τη μάχη. Αλλά είναι επιτυχία και της Ευρώπης συνολικά, που έδειξε ότι με αλληλεγγύη μπορεί να προχωρήσει μπροστά».
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πλέον «στεκόμαστε στα πόδια μας και κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία. Οι θυσίες του λαού έπιασαν τόπο. Εξυγιάναμε τα δημόσια οικονομικά, προχωρήσαμε με έργα και επενδύσεις και ξεφύγαμε από το σπιράλ της ύφεσης και περάσαμε στην ανάπτυξη».
Δείξαμε, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, ότι υπάρχει δρόμος να βγαίνεις από την κρίση χωρίς να διαλύεις τον κοινωνικό ιστό.
«Ελέγξαμε τη φοροδιαφυγή, σταματήσαμε τη σπατάλη και το πάρτι στη δημόσια διοίκηση», υπογράμμισε, αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις που έκανε η κυβέρνηση.
Σήμερα, συμπλήρωσε, όχι απλώς βγήκαμε από το μνημόνιο αλλά με τη βιώσιμη ρύθμιση του χρέους ανακτάμε την πρόσβαση στις αγορές. Τόνισε ότι οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ανάπτυξη κοντά στο 2,5% φέτος.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ελλάδα επέστρεψε στην ανάπτυξη και είναι στις πρώτες σε απορρόφηση κοινοτικών πόρων. Σε τρία χρόνια, όπως είπε, μειώθηκε η ανεργία κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες, επιτεύχθηκαν μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά παράλληλα στηρίχθηκε το σύστημα υγείας, η παιδεία, αλλά και οι αδύναμοι. «Παλεύουμε για να μετατρέψουμε το brain drain σε brain gain», συμπλήρωσε.
Αναφορά έκανε στο ότι διευρύνθηκαν τα δικαιώματα των πολιτών με το σύμφωνο συμβίωσης και την κατάργηση του νόμου της Σαρίας. Σε μια περίοδο που θεριεύει η ξενοφοβία, η χώρα έκανε ό,τι μπορούσε για τη μετανάστευση.
Η Ελλάδα συνεισφέρει στην ειρήνη και τη σταθερότητα σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή, τόνισε και σημείωσε ότι παρά τη στάση της Τουρκίας διατηρήθηκε η ασφάλεια στο Αιγαίο και η σταθερότητα.
Χαρακτήρισε «ιστορική» τη συμφωνία με την πΓΔΜ, τονίζοντας ότι μετά από 26 χρόνια που κυριάρχησε ο εθνικισμός, βρέθηκε η λύση.
Αναφορικά με την επόμενη ημέρα, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι μετά το μνημόνιο, η χώρα δεν θα επανέλθει στο παρελθόν. «Είμαστε αποφασισμένοι να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Είναι μια νέα αρχή, που επουλώνει πληγές και σταδιακά διορθώνει αδικίες».
Διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια για τον εξορθολογισμό του κράτους, την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και τη βελτίωση των θεσμών μέσω της αλλαγής του Συντάγματος. «Θα συνεχίσουμε την πορεία της δημοσιονομικής ισορροπίας ενώ παράλληλα θα θέσουμε ως προτεραιότητα τη δίκαιη ανάπτυξη και την προστασία της εργασίας».
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΖήτησε να βγάλουν όλοι συμπεράσματα από την κρίση αναφορικά με το ποια Ευρώπη θέλουμε. Σημείωσε δε ότι το διακύβευμα για την Ευρώπη είναι «υπαρξιακού χαρακτήρα».
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, έχουν αναδειχτεί τεράστια ελλείμματα και αντιφάσεις στην ΕΕ. Η αποτυχία της ΕΕ να δώσει δημοκρατικές και λειτουργικές απαντήσεις στις σύγχρονες προκλήσεις θα έχει ως συνέπεια την αναζωπύρωση των εθνικών ανταγωνισμών και θα την καταστήσει μια κατακερματισμένη ήπειρο. Αντί στην οικονομική κρίση να γίνει η ΕΕ περισσότερο δημοκρατική, οι αποφάσεις λαμβάνονταν από τεχνοκράτες πίσω από κλειστές πόρτες, τόνισε, θυμίζοντας ότι η Κομισιόν και το ευρωκοινοβούλιο πέρασε σε δεύτερο ρόλο πίσω από το άτυπο Eurogroup. Ο δημοσιονομικός φετιχισμός επέτεινε τις οικονομικές ανισότητες και προκάλεσε μεγαλύτερη οικονομική ανασφάλεια στους πολίτες.
Αυτή η αποτυχία στην κρίση τροφοδοτεί το τέρας του λαϊκισμού και μετέφερε την ακροδεξιά στο πολιτικό προσκήνιο.
«Κάποιοι από εσάς φοβηθήκατε το 2015 τον ΣΥΡΙΖΑ που διεκδικούσε καλύτερη Ευρώπη. Πιστεύατε ότι αποτελεί κίνδυνο. Σήμερα, όσοι το πιστέψατε αυτό, πρέπει να παραδεχτείτε ότι πέσατε έξω. Αν κάτι απειλεί την Ευρώπη δεν είναι όσοι παλεύουν για να την αλλάξουν αλλά όσοι παλεύουν για να την καταργήσουν», τόνισε απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές.
Ο πρωθυπουργός ζήτησε περισσότερη Ευρώπη, με προώθηση του διαλόγου της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, ώστε η γειτονική χώρα να σέβεται το διεθνές δίκαιο.
Η Ελλάδα, τα τρία τελευταία χρόνια, κατάφερε να γίνει μέρος της λύσης για την Ευρώπη, σημείωσε ο πρωθυπουργός και σχολιάζοντας τις ευρωεκλογές του Μαΐου δήλωσε ότι είναι κάτι παραπάνω από μια εκλογική αναμέτρηση, καθώς θα πρέπει να ηττηθεί η ακροδεξιά. Σε αυτή τη μάχη, όλες οι προοδευτικές δυνάμεις έχουν χρέος να βρεθούν από την ίδια πλευρά της ιστορίας, κατέληξε.
Η δευτερολογία
Η Ελλάδα αποτέλεσε μια υπόθεση που εξέθεσε τις κοινές ευρωπαϊκές μας αξίες, τόνισε ο πρωθυπουργός μετά τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των κομμάτων στο ευρωκοινοβούλιο. Η κρίση ξεκίνησε το 2010 όπως και τα προγράμματα προσαρμογής. Οκτώ χρόνια μετά, μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία, συμπλήρωσε.
«Είμαι χαρούμενος που η κυβέρνησή μου πέτυχε εκεί που απέτυχαν τρεις συνεχόμενες κυβερνήσεις. Είναι εξαιρετική πολιτική επιτυχία», δήλωσε. Αυτό όμως που με κάνει σήμερα να είμαι πραγματικά ευτυχής είναι ότι καταφέραμε να εμβαθύνουμε δομικές μεταρρυθμίσεις αλλά και ταυτόχρονα να προστατεύσουμε όσο μπορούσαμε τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Το 2015, η χώρα ήταν στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης, με δύο εκατομμύρια πολίτες εκτός ασφαλιστικού συστήματος, θύμισε.
Δεν είναι success story αλλά είναι μια πορεία προς ένα καλύτερο μέλλον, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Αναφέρθηκε στην προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων καθώς, όπως είπε, χώρος για την ανάπτυξη μπορεί να υπάρξει μόνο μέσα από τη στήριξη της εργασίας.
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους ευρωβουλευτές να αναλογιστούν γιατί η Ελλάδα χρειάστηκε τρία συνεχόμενα προγράμματα. Υποστήριξε ότι υπήρξαν μεγάλα λάθη από τις ελληνικές κυβερνήσεις αλλά και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, γιατί τα πρώτα προγράμματα αντί να προτεραιοποιήσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δημιούργησαν φαύλο κύκλο μέσω της βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής. Υποστήριξε ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έκαναν μεταρρυθμίσεις, λόγω πελατειακών σχέσεων, και αντί γι' αυτό έκοβαν μισθούς και συντάξεις.
Απαντώντας στον εκπρόσωπο του ΕΛΚ, ο Αλέξης Τσίπρας θύμισε ότι αν θέλει να μιλά για νεποτισμό στην Ελλάδα, ας δει την ηγεσία της ΝΔ, όπου γίνονται αρχηγοί γόνοι παλαιών πρωθυπουργών. Ως προς την κατηγορία για «λαϊκισμό», επίσης κατηγόρησε τη ΝΔ για τη στάση που κρατά στο θέμα της συμφωνίας για την πΓΔΜ.
Σε ό,τι αφορά το κόστος των 100 δισ. ευρώ για το οποίο μίλησε ο εκπρόσωπος του ΕΛΚ, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε ότι αν είχε γίνει αυτό, θα είχε αυξηθεί το δημόσιο χρέος. Αναφορικά με τη δυναμική που χάθηκε στην ανάπτυξη, σχολίασε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά δεν πέτυχε αύξηση του ΑΕΠ, ενώ είχε υπογράψει για πρωτογενή πλεονάσματα 4,5%. «Εκανε δε λόγο για στοχευμένες ανακρίβειες» και στο θέμα των τραπεζών και στην ανακεφαλαιοποίησή τους.
Οι απαντήσεις
Απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών αναφορικά με την πΓΔΜ, ο πρωθυπουργός θύμισε ότι όταν πήγαιναν ηγέτες της χώρας στο ευρωκοινοβούλιο, οι περισσότεροι τους αποκαλούσαν «Μακεδόνες», γιατί 140 χώρες στον κόσμο τούς έχουν αναγνωρίσει με αυτό το όνομα. Θύμισε δε ότι οι πολίτες της χώρας έμπαιναν στην Ελλάδα με διαβατήριο που έγραφε τη λέξη «Μακεδόνες».
Απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές τόνισε ότι ο ίδιος αλλά και ο Ζόραν Ζάεφ κατηγορούνται ως «προδότες» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον αρχηγό της αντιπολίτευσης της πΓΔΜ και θύμισε ότι αμφότεροι είναι συντηρητικοί πολιτικοί.
Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα κοπούν οι συντάξεις, επανέλαβε όσα είχε πει στη συνέντευξή του στη ΔΕΘ. Η Ελλάδα θα πρέπει να ικανοποιεί τους στόχους που έχουν τεθεί, αλλά η κυβέρνηση θα επιλέγει τα μέσα και τις πολιτικές. Εχοντας πλήρη τα στοιχεία, θα τα συζητάμε με τον προϋπολογισμό και από κοινού με την Κομισιόν θα πάρουμε τις ορθές αποφάσεις.