Η αναστροφή προβλέψεων, λόγω επίτευξης υψηλότερων τιμημάτων, κατά την πώληση «κόκκινων» δανείων, ή επιτυχούς διευθέτησης μεγάλης χρηματοδοτικής έκθεσης, θα είναι, σύμφωνα με αναλυτές, η σημαντικότερη θετική εξέλιξη, η οποία προκύπτει από τα αποτελέσματα β' τριμήνου που ανακοινώνουν οι τράπεζες.
Οι ανακοινώσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών σήμερα (Eurobank, Alpha Bank) και αύριο (Εθνική, Πειραιώς) δεν αναμένεται να ενέχουν σημαντικές εκπλήξεις, που θα αναγκάσουν τους επενδυτές να αναθεωρήσουν τη μεσοπρόθεσμη προσέγγισή τους. Η περαιτέρω ενίσχυση των καταθέσεων είναι ήδη γνωστή από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (+3,3 δισ. στο τρίμηνο) και συνέβαλε, σε συνδυασμό με τις πράξεις repos και τη ρευστότητα από την απομόχλευση των ισολογισμών τους, στην περαιτέρω μείωση (Eurobank, Alpha Βank) ή εξάλειψη (Πειραιώς) της εξάρτησης από τον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας ELA, μειώνοντας ελαφρώς και το κόστος χρηματοδότησης.
Ωστόσο, το όφελος σε επίπεδο cost of funding δεν βελτίωσε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο. Και αυτό διότι τα έσοδα από τόκους και προμήθειες παρέμειναν σταθερά ή υποχώρησαν ελαφρώς, λόγω των αποπληρωμών δανείων, των χαμηλών ακόμη νέων χορηγήσεων, της μείωσης του περιθωρίου κατά τις αναδιαρθρώσεις/ρυθμίσεις δανείων και της μη λογιστικοποίησης τόκων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Σταθερά παρέμειναν τα έσοδα από προμήθειες, παρότι η οικονομία ανακάμπτει.
Τα λειτουργικά έξοδα αναμένονται, σε ετήσια βάση, ελαφρώς μειωμένα, αν εξαιρεθούν τα μη επαναλαμβανόμενα κόστη για τα προγράμματα εθελουσίας. Η τάση μείωσης των λειτουργικών εξόδων θα συνεχισθεί και θα ενισχυθεί κατά τα επόμενα τρίμηνα, λόγω της αποχώρησης προσωπικού, του περαιτέρω περιορισμού του δικτύου και της ψηφιοποίησης εργασιών.
Το ύψος των προβλέψεων θα είναι μειωμένο όχι επειδή ενισχύθηκε σημαντικά ο ρυθμός μείωσης των νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, αλλά επειδή πέρυσι οι τράπεζες σχημάτισαν υψηλές προβλέψεις λόγω της υιοθέτησης από 1.1.2018 του IFRS 9 για τις αναμενόμενες ζημίες πιστωτικού κινδύνου.
Οι χαμηλότερες προβλέψεις, σε συνδυασμό με τα έκτακτα έσοδα, είτε από trading ομολόγων (Αlpha Βank), είτε από αναστροφή προβλέψεων (Πειραιώς, Εθνική), θα κάνουν τη διαφορά σε επίπεδο αποτελεσμάτων.
Η αναστροφή προβλέψεων αποτελεί το σημαντικότερο ελπιδοφόρο στοιχείο για επιστροφή στην κανονικότητα καθώς επήλθε χάρη στην επίτευξη τιμήματος υψηλότερου της ανακτήσιμης αξίας σε διαγωνισμούς πώλησης όπως το Amoeba (Πειραιώς) και το Earth (Εθνική), ή λόγω αποτελεσματικών διακανονισμών σε περιπτώσεις μεγάλου χρηματοδοτικού ανοίγματος (Πειραιώς - Λογοθέτης).
Αν η παραπάνω τάση συνεχιστεί, τότε η τακτική των τραπεζών να ανοίξουν σταδιακά υποκατηγορίες της δευτερογενούς αγοράς, αξιοποιώντας τον αυξημένο ανταγωνισμό μεταξύ των funds και τις χαμηλές αποδόσεις σε άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, θα αποδειχθεί αποδοτική, διευκολύνοντας στον ευχερέστερο χειρισμό του δυσθεώρητου ακόμη αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.