Ελληνες τραπεζίτες: Non event η άρση του waiver

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών περιγράφουν πώς αντιμετώπισαν την απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει να δέχεται ελληνικά κρατικά ομόλογα. «Κλειδί» για την επόμενη ημέρα η προσέλκυση επενδύσεων.

Ελληνες τραπεζίτες: Non event η άρση του waiver

Την πεποίθηση ότι η άρση του waiver είναι αντιμετωπίσιμη καταθέτουν στο Bloomberg οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

«Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη αντικαταστήσει το μεγαλύτερο μέρος της έκτακτης χρηματοδότησης στην κορύφωση της κρίσης με δανεισμό από τις αγορές», τονίζει ο Φωκίων Καραβίας, CEO της Eurobank. «Αν δεν υπάρξει σημαντική περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης στις αγορές, δεν περιμένουμε δυσκολίες στη χρήση των υπόλοιπων ελληνικών ομολόγων για παρόμοιες χρηματοοικονομικές συναλλαγές».

Το αντίκτυπο από το ότι δεν θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε ελληνικό χρέος θα είναι ελάχιστο, εκτιμά ο Παύλος Μυλωνάς της Εθνικής Τράπεζας.

Από την πλευρά του, ο Χρήστος Μεγάλου της Πειραιώς πηγαίνει ακόμα παραπέρα, περιγράφοντας την άρση του waiver ως πρακτικά «μη γεγονός» (non event). Η τράπεζα έχει πάρει μέτρα για να μεταφέρει περίπου 1 δισεκατομμύριο χρηματοδότησης από την ΕΚΤ στη διατραπεζική αγορά repos.

Από την πλευρά της, η Alpha Bank έχει διατηρήσει γραμμές χρηματοδότησης από την ΕΚΤ αντικαθιστώντας ελληνικά κρατικά ομόλογα και έντοκα με άλλο ενεργητικό που γίνεται αποδεκτό από την ΕΚΤ, υποστηρίζει ο Δημήτριος Ματζούνης. Η τέταρτη μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα έχει επίσης αυξήσει τις συναλλαγές στην αγορά repos με διεθνείς αντισυμβαλλόμενους.

Καθώς οι τράπεζες ετοιμάζονται να ανακοινώσουν αποτελέσματα εξαμήνου, οι επικεφαλής τους δηλώνουν ότι αυτό που χρειάζεται περισσότερο η Ελλάδα είναι να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να προσελκύσει επενδύσεις. Για τις ίδιες, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η αντιμετώπιση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τους επόμενους μήνες θα παρουσιαστούν σχέδια ώστε το ποσοστό τους από κοντά στο 50% να μειωθεί γύρω στο 15% (σ.σ. mid-teens) ως τα τέλη του 2021.

«Επιπλέον βελτίωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης για να προσελκυστούν εγχώριες και ξένες επενδύσεις απαιτεί σταθερή υλοποίηση των δομικών μεταρρυθμίσεων και αναμόρφωση του φορολογικού βάρους», δηλώνει ο Π. Μυλωνάς. «Τα βασικά ρίσκα, πέρα από τη μεταρρυθμιστική κόπωση, προέρχονται από εξωτερικούς παράγοντες», με τους δύο γείτονες (Τουρκία, Ιταλία) να αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, προσέθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v