Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εξωδικαστικός: Πώς θα λειτουργήσει το μητρώο εμπειρογνωμόνων

Οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη συγκρότηση μητρώου. Ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής. Πώς θα επιλέγονται. Οι αρμοδιότητες και η αμοιβή τους. Οι υποχρεώσεις του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων.

Εξωδικαστικός: Πώς θα λειτουργήσει το μητρώο εμπειρογνωμόνων

Στη σύσταση δημόσιου μητρώου εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι θα αξιολογούν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που υπάγονται στον εξωδικαστικό μηχανισμό (ν.4469/2017) προχωρά η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ).

Η υποβολή αιτήσεων για τη συγκρότηση του μητρώου, έχει ξεκινήσει από τις 20 Αυγούστου και η ΕΓΔΙΧ φιλοδοξεί να δηλώσουν συμμετοχή κάποιες εκατοντάδες ορκωτών ελεγκτών (σ.σ. από τους περίπου 1.800 που υπάρχουν στη χώρα), καθώς σε πρώτη φάση το μητρώο αφορά τις υπερχρεωμένες μεγάλες επιχειρήσεις. Δηλαδή αυτές που είχαν κύκλο εργασιών μεγαλύτερο από 2,5 εκατ. ευρώ ή έχουν κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης συνολικές υποχρεώσεις (ληξιπρόθεσμες ή μη) υψηλότερες από 2 εκατ. ευρώ.

Στο μητρώο «μεγάλων» επιχειρήσεων μπορούν να συμμετέχουν μόνο ορκωτοί ελεγκτές, που έχουν λάβει άδεια άσκησης επαγγέλματος από την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) ή πιστοποιημένοι εκτιμητές του κλάδου άυλων αγαθών ή επιχειρήσεων, εγγεγραμμένοι στο οικείο Μητρώο του υπουργείου Οικονομικών.

Εντός του Σεπτεμβρίου θα ανοίξει και η διαδικασία και για το μητρώο εμπειρογνωμόνων για μικρές επιχειρήσεις, στο οποίο θα μπορούν να συμμετάσχουν και μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας και ειδικότερα λογιστές φοροτεχνικοί Α' τάξης.

Η συγκρότηση του μητρώου, κρίθηκε επιβεβλημένη, καθώς πολλές επιχειρήσεις που έχουν αιτηθεί την υπαγωγή τους στον εξωδικαστικό μηχανισμό, παρουσιάζουν μεγαλύτερες οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία από ό,τι στις τράπεζες, με αποτέλεσμα οι δημόσιοι φορείς να έχουν περισσότερους ψήφους κατά τη διαδικασία. Συνεπώς για το χειρισμό αυτών των υποθέσεων, πρέπει να δημιουργηθεί το «δημόσιο» μητρώο, καθώς έως αυτή τη στιγμή οι εμπειρογνώμονες μπορούσαν να επιλεγούν μόνο από την «ελεύθερη αγορά» κάτι το οποίο ήταν εφικτό μόνο για τις τράπεζες.

Διευκρινίζεται ότι βάσει του νόμου, η εκπόνηση αξιολόγησης βιωσιμότητας και του σχεδίου αναδιάρθρωσης οφειλών του οφειλέτη που αποτελεί μεγάλη επιχείρηση ανατίθεται υποχρεωτικά σε εμπειρογνώμονα (υποχρεωτικός διορισμός εμπειρογνώμονα).

Αντίστοιχα, η εκπόνηση αξιολόγησης βιωσιμότητας του οφειλέτη που αποτελεί μικρή επιχείρηση μπορεί να ανατεθεί σε εμπειρογνώμονα, εφόσον υποβάλλεται σχετικό αίτημα από συμμετέχοντες πιστωτές, οι οποίοι είναι δικαιούχοι τουλάχιστον του 1/3 του συνόλου των απαιτήσεων που συμμετέχουν στη διαδικασία (προαιρετικός διορισμός εμπειρογνώμονα).

Οι αρμοδιότητες και η αμοιβή

Έργο του εμπειρογνώμονα στο πλαίσιο του ν. 4469/2017 είναι η αξιολόγηση της βιωσιμότητας της αιτούσας επιχείρησης, η εκπόνηση σχεδίου αναδιάρθρωσης των οφειλών της αιτούσας επιχείρησης και η επαλήθευση απαιτήσεων, των οποίων η ύπαρξη ή το ύψος αμφισβητείται από τον οφειλέτη ή από συμμετέχοντες πιστωτές.

Η καταβολή της αμοιβής του εμπειρογνώμονα γίνεται σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο άρθρο 11 του ν. 4469/2017 δηλαδή συμφωνείται ελεύθερα και βαρύνει τους συμμετέχοντες πιστωτές που υπέβαλαν το αίτημα διορισμού, ενώ σε περίπτωση κατάρτισης σύμβασης αναδιάρθρωσης οφειλών με βάση σχέδιο αναδιάρθρωσης οφειλών που εκπονήθηκε από τον εμπειρογνώμονα, η αμοιβή του τελευταίου βαρύνει τον οφειλέτη.

Στον εμπειρογνώμονα καταβάλλεται το ήμισυ της συμφωνηθείσας αμοιβής κατά την ανάθεση από το μέρος που βαρύνεται με την καταβολή της και το υπολειπόμενο ποσό εξοφλείται το αργότερο έως την παράδοση της εργασίας που του έχει ανατεθεί.

Η επιλογή

Η επιλογή εμπειρογνώμονα γίνεται με ηλεκτρονική κλήρωση που διενεργείται αυτόματα από το σύστημα με την υποβολή σχετικού αιτήματος από τον ενδιαφερόμενο φορέα. Αν στη διαδικασία συμμετέχουν τόσο το Δημόσιο όσο και Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τότε το αίτημα το υποβάλει ο φορέας με τη μεγαλύτερη απαίτηση και ο επιλεγόμενος εμπειρογνώμονας θεωρείται ότι γίνεται αποδεκτός με θετική ψήφο στις ψηφοφορίες του άρθρου 11 Ν. 4469/2017 και από τον άλλο φορέα.

Στη συνέχεια, ο επιλεγείς εμπειρογνώμονας ενημερώνεται ηλεκτρονικά και υποχρεούται μέσα σε δύο εργάσιμες ημέρες να ενημερώσει αν αποδέχεται ή όχι την πρόταση διορισμού του, αναφέροντας, στην αρνητική περίπτωση, αν συντρέχει λόγος ασυμβιβάστου. Αν ο εμπειρογνώμονας αποποιηθεί την πρόταση διορισμού του ή παρέλθει άπρακτη η παραπάνω προθεσμία, διενεργείται αυτόματα νέα ηλεκτρονική κλήρωση. Εμπειρογνώμονας που αρνείται την πρόταση διορισμού του περισσότερες από πέντε φορές, χωρίς να συντρέχει λόγος ασυμβιβάστου, διαγράφεται από το μητρώο.

Η επιλογή εμπειρογνώμονα από το Δημόσιο ή Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης γίνεται υποχρεωτικά από το Μητρώο. Οι συμμετέχοντες ιδιώτες πιστωτές μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα εμπειρογνώμονα είτε μέσω του Μητρώου είτε εκτός αυτού. Αν οι συμμετέχοντες ιδιώτες πιστωτές προτείνουν εμπειρογνώμονα που είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο, το Δημόσιο και οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης αποδέχονται τον διορισμό αυτού του εμπειρογνώμονα υποχρεωτικά

Το ασυμβίβαστο

Ο εμπειρογνώμονας υποχρεούται να αποποιηθεί το διορισμό του αν συντρέχουν στο πρόσωπό του περιστάσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ανεξαρτησία του. Τέτοιες περιστάσεις είναι ιδίως: α) κάθε προσωπική ή επαγγελματική σχέση με τον οφειλέτη ή πιστωτή, β) οποιοδήποτε οικονομικό ή άλλο συμφέρον, άμεσο ή έμμεσο, από την έκβαση της διαδικασίας γ) λοιπά ασυμβίβαστα που προβλέπονται από το οικείο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την άσκηση του επαγγέλματός του.

Σε κάθε περίπτωση, η αποδοχή του διορισμού από τον εμπειρογνώμονα, που επιλέγεται από το Μητρώο, υπέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του ιδίου ότι: α) έχει διενεργήσει τις απαραίτητες διαδικασίες ελέγχου σύμφωνα με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, τους κανόνες επαγγελματικών οργανισμών και τους εσωτερικούς κανόνες και ότι δεν συντρέχει λόγος ύπαρξης σύγκρουσης συμφερόντων, β) δεν υπάρχει μετοχική σχέση του εμπειρογνώμονα (ή ανώτατων διευθυντικών στελεχών του εμπειρογνώμονα) με τον οφειλέτη ή οποιονδήποτε συνοφειλέτη ή πρόσωπο συνδεδεμένο με τον οφειλέτη, γ) δεν κατέχει οποιαδήποτε διευθυντική θέση στον οφειλέτη ή οποιονδήποτε συνοφειλέτη ή πρόσωπο συνδεδεμένο με τον οφειλέτη, δ) δεν συντρέχει στο πρόσωπό του, η στο νομικό πρόσωπο για το οποίο εργάζεται λόγος ασυμβιβάστου.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται (εργάσιμες ημέρες από 9:00 μέχρι 17:00) στα τηλέφωνα: 213- 2125651, 213-2125661 και στο e-mail: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v