Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναβάθμισε το outlook για τις τράπεζες η Moody's

Ο οίκος βλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2% φέτος και 2,2% το 2019, λόγω τουρισμού και ισχυρής αύξησης των εξαγωγών. Αναμένει μείωση των κόκκινων δανείων, «αστερίσκος» οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις.

Αναβάθμισε το outlook για τις τράπεζες η Moodys

Σε θετικό από σταθερό αναβάθμισε το outlook του ελληνικού τραπεζικού συστήματος η Moody's, εκτιμώντας ότι τα ρίσκα χρηματοδότησης και ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών θα βελτιωθούν τους επόμενους 12-18 μήνες, εν μέσω βελτιούμενου αλλά ακόμη προβληματικού λειτουργικού περιβάλλοντος.

Η Moody's εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα διατηρήσει το θετικό της momentum την περίοδο αυτή, κάτι που θα εξαρτηθεί από τη στάση της κυβέρνησης και την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει τις δομικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να προσελκύσει περισσότερες ξένες επενδύσεις.

Ο οίκος προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2% φέτος και 2,2% το 2019, που αναμένεται να βασιστεί στην ισχυρή αύξηση των εξαγωγών και στον κλάδο των υπηρεσιών (τουρισμός).

«Τα προβληματικά δάνεια σταδιακά θα μειωθούν από τα πολύ υψηλά επίπεδα καθώς οι ελληνικές τράπεζες ευνοούνται από τους βελτιωμένους νόμους για την ανάκτηση δανείων», δήλωσε ο Νώντας Νικολαΐδης, αντιπρόεδρος και senior credit officer του οίκου. Η Moody’s αναμένει τα προβληματικά δάνεια να παραμείνουν υψηλά, αλλά οι τράπεζες πιθανότατα θα πιάσουν τους στόχους για τους οποίους δεσμεύτηκαν στις ρυθμιστικές αρχές, μειώνοντας τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στο 35% περίπου του συνόλου ως το τέλος του 2019.

Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι οι τράπεζες είναι «άνετες» σε ό,τι αφορά τα κεφαλαιακά επίπεδα, με τον δείκτη CET1 για το σύνολο στο 15,8% τον Μάρτιο του 2018, αν και το μεγάλο μέγεθος των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (DTAs) συνεχίζουν να υπονομεύουν την ποιότητα αυτών των κεφαλαίων.

Οι περισσότερες τράπεζες αναμένεται να συνεχίσουν να είναι οριακά κερδοφόρες ως το 2019 καθώς η πίστωση και τα λειτουργικά κόστη παραμένουν χαμηλά. Ωστόσο τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια θα παραμείνουν πιεσμένα καθώς οι τράπεζες συνεχίζουν την απομόχλευση και μειώνουν τους ισολογισμούς τους με διαγραφές και πωλήσεις NPEs.

Πιστωτικά θετική η μείωση του ELA 

Νωρίτερα, ο οίκος είχε χαρακτηρίσει πιστωτικά θετική τη μείωση της έκθεσης στον ELA, καθώς βελτιώνει τη ρευστότητα και το προφίλ χρηματοδότησης με χαμηλότερη εξάρτηση από την κεντρική τράπεζα και μειωμένο κόστος.

Ο οίκος σημειώνει ότι ο κλάδος έχει μειώσει σημαντικά την έκθεσή του στον ELA, αυξάνοντας κυρίως τον διατραπεζικό δανεισμό καθώς η «όρεξη» των διεθνών τραπεζών έχει αυξηθεί. Ο κλάδος απέκτησε επίσης πρόσβαση σε καλυμμένα ομόλογα, αντλώντας συνολικά 2,3 δισ. ευρώ. Η επιτυχημένη έκδοση αποδεικνύει την αυξημένη διάθεση των επενδυτών να αναλάβουν ελληνικό τραπεζικό ρίσκο. Επιπλέον οι αντισυμβαλλόμενοι τώρα αποδέχονται ευρύτερο πεδίο ελληνικών collaterals για αυτά τα repos σε χαμηλότερο κόστος απ’ ό,τι στο παρελθόν, κάτι που επιτρέπει στις τράπεζες να μειώσουν τον ELA.

Η Moody’s σημειώνει ότι μια σειρά από μέτρα βελτιώνουν περαιτέρω την εμπιστοσύνη από την πλευρά των καταθετών. Θυμίζει τις κινήσεις περιορισμού των capital controls, με τελευταία αυτή του Ιουνίου, που επιτρέπει την ανάληψη 5.000 ευρώ τον μήνα. Εκτιμά ωστόσο ότι θα απαιτηθούν επιπλέον περίπου 18 μήνες για την πλήρη άρση τους.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v