Καταλυτικός μήνας αναμένεται να είναι ο Σεπτέμβριος για την ελληνική τραπεζική αγορά καθώς έρχονται εξελίξεις στο μέτωπο των δύο μικρών τραπεζών, της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος (IBG) αλλά και της Praxia Bank.
Μπορεί οι διαδικασίες στις δύο τράπεζες να έχουν διαφορετική δυναμική, ωστόσο τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι και οι δύο θα ξεκινήσουν να δραστηριοποιούνται -υπό νέα μετοχική σύνθεση- από τις αρχές του 2019.
«Έχουν την ευκαιρία να μπουν δυναμικά στον τομέα των χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις καθώς δεν διαθέτουν τα βάρη των κόκκινων δανείων και μπορούν να στηριχθούν στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογικών εργαλείων (fintech) που ευρέως υιοθετούν οι ξένες τράπεζες», αναφέρει στο Euro2day.gr στέλεχος της τραπεζικής αγοράς.
Ξεκίνησαν τα ραντεβού
Στο μέτωπο της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος (IBG) -η οποία διαθέτει πλήρη τραπεζική άδεια- πραγματοποιούνται ήδη επαφές του κυπριακού δημοσίου (σ.σ. στην κατοχή του οποίου έχει περάσει η τράπεζα μετά την εκκαθάριση της Marfin) με τους τρεις ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr, ο σύμβουλος της κυπριακής πλευράς, η Ernst&Yοung, έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα τον πρώτο γύρο των επαφών και αναμένονται δύο ακόμη ραντεβού των εν δυνάμει επενδυτών με τους εκπροσώπους του κυπριακού δημοσίου. Οι τρεις επενδυτές είναι η κοινοπραξία της εταιρείας Barniveld Enterprices (συμφερόντων του ομίλου Βαρδινογιάννη) με την Duet Private Equity, ο κινεζικός όμιλος Fosun και το κυπριακό fund Elements.
Με την ολοκλήρωση των συναντήσεων αναμένεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να ξεκινήσει η διαδικασία του οικονομικού και νομικού ελέγχου (due diligence) της IBG από τους τρεις ενδιαφερόμενους επενδυτές. Με βάση τις εκτιμήσεις, το due diligence θα διαρκέσει περίπου ένα μήνα, ίσως λιγότερο, και αμέσως μετά θα κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές. Στόχος των εμπλεκόμενων μερών είναι εντός του Σεπτεμβρίου να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πώλησης της IBG.
Αρχές 2019
Ο επανασχεδιασμός της Praxia Bank συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τον Σεπτέμβριο αναμένεται να είναι έτοιμο το business plan της. Η τράπεζα, σύμφωνα με πηγές, θα έχει έντονο ψηφιακό χαρακτήρα και στόχος της είναι η χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ήδη τεθεί το εύρος του τζίρου των επιχειρήσεων που θα χρηματοδοτεί: ξεκινά από 2 εκατ. ευρώ και φθάνει έως τα 100 εκατ. ευρώ. Με βάση τον προγραμματισμό, η Praxia Bank θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2019 ενώ η χρηματοδότηση εταιρειών θα ξεκινήσει νωρίτερα, στις αρχές του 2019.
Αρχικά θα ανοίξει 40 καταστήματα/ business centers, τα οποία θα απασχολούν έναν υπάλληλο και όλες οι συναλλαγές θα γίνονται ψηφιακά υπό την επίβλεψή του. Η τράπεζα χρηματοδοτείται σε αυτό το στάδιο από το fund Atlas Merchant Capital, το οποίο έχει ήδη τοποθετήσει 65 εκατ. ευρώ και η διοίκησή της συνεχίζει τις επαφές και με άλλους επενδυτές.
Η τράπεζα, σύμφωνα με τη διοίκησή της, χρειάζεται κεφάλαια ύψους 200-250 εκατ. ευρώ, προκειμένου να εξυπηρετήσει το business plan της. Όσον αφορά το retail, η τράπεζα που προήλθε από την πρώην Credicom διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο δανείων που είχαν δοθεί (σ.σ. από την Credicom) για αγορά αυτοκινήτου.