Κόψιμο στις συντάξεις και παράθυρο έξτρα παροχών

Και με τη βούλα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η χώρα υλοποίησε το σύνολο των δράσεων που απαιτούσε η τέταρτη αξιολόγηση. Θα εφαρμοστούν κανονικά μέτρα-αντίμετρα 2019 και 2020 και θα αξιοποιηθεί ο δημοσιονομικός χώρος.

Κόψιμο στις συντάξεις και παράθυρο έξτρα παροχών

Όλα τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης έχουν πραγματοποιηθεί. Το πρόγραμμα του ESM είναι σε τροχιά ανοίγοντας το δρόμο για την τελευταία εκταμίευση δόσης προς την Ελλάδα ενός ποσού απαιτούμενου να καλύψει τις ανάγκες εξυπηρέτησης καθώς και ενός ποσού για το χτίσιμο του μαξιλαριού διαθεσίμων.

Με τις φράσεις αυτές οι δανειστές σφραγίζουν την ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος του ESM με την ανακοίνωση της έκθεσης συμμόρφωσης που δόθηκε στη δημοσιότητα παραμονή συνεδρίασης του Eurogroup.

Στην Έκθεση Συμμόρφωσης (Compliance report) το βασικό μακροοικονομικό σενάριο έως το 2022 προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1,9% του ΑΕΠ φέτος, 2,3% το 2019 και 2020, 2,1% το 2021 και 1,8% το 2022. Η πρόβλεψη αυτή στηρίζεται στην υπόθεση ότι η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM θα συμβάλλει στην βιώσιμη επιλογή του επιχειρηματικού κλίματος και τη δυνατότητα της Ελλάδας να προσελκύσει ξένες επενδύσεις. Τα ρίσκα που αντιμετωπίζει η πρόβλεψη αυτή είναι ισορροπημένα, σύμφωνα με την Κομισιόν. Τα καθοδικά ρίσκα σχετίζονται με την χρηματοδότηση επενδύσεων και τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις. Στον αντίποδα, ένα σταθερά ευνοϊκό εξωτερικό οικονομικό περιβάλλον μπορεί να προσφέρει επιπρόσθετη τόνωση στον τομέα των εμπορεύσιμων αγαθών, ενισχύοντας την ανάπτυξη. 

Στην έκθεση ξεκαθαρίζεται ότι τα μέτρα και τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν, τόσο το 2019 ((περικοπές συντάξεων και αντίμετρα όπως το επίδομα στέγης), όσο και το 2020 (περικοπή αφορολόγητου αλλά μείωση συντελεστών και ΕΝΦΙΑ). Παράλληλα, ωστόσο εκτιμά ότι θα συμπληρωθούν από ένα πακέτο στοχευμένων παροχών που θα βοηθά την ανάπτυξη και θα τεθεί σταδιακά σε ισχύ τόσο το 2019 όσο και το 2020.

Προκύπτει από τη χρήση του δημοσιονομικού χώρου (σ.σ. που προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα). Όπως πάντως σημειώνεται αυτή τη στιγμή δεν λαμβάνονται υπόψη στις προβλέψεις συγκεκριμένα μέτρα, αλλά σε γενικές γραμμές θα αφορούν περικοπές φόρου και στοχευμένες κοινωνικές παροχές.

Το μεταμνημονιακό τοπίο

Η Έκθεση συμμόρφωσης καλεί την Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και μετά τη λήξη του προγράμματος, προστατεύοντας όσα πέτυχε τα προηγούμενα χρόνια. 

«Η Ελλάδα πρέπει να στηριχτεί στην πρόοδο που επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια του προγράμματος του ESM και να ενισχύσει τα θεμέλια για μια βιώσιμη ανάκαμψη, κυρίως μέσω της συνέχισης και ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησαν με το πρόγραμμα και μέσω της διασφάλισης ότι θα προστατευθούν οι στόχοι των μεταρρυθμίσεων που υιοθετήθηκαν» σημειώνεται στο έγγραφο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει πως είναι αναγκαία η «Ενισχυμένη Εποπτεία» και η παροχή τεχνικής βοήθειας για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων μακροπρόθεσμα. 

«Η Ενισχυμένη Εποπτεία, όπως ορίζεται στο Άρθρο 2 της Οδηγίας 472/2013 της Ε.Ε., μπορεί να προσφέρει ένα εύλογο και εύρωστο πλαίσιο που θα διασφαλίζει την ολοκλήρωση, την συνέχεια και την παράδοση μεταρρυθμίσεων σε μια σειρά από τομείς που καλύπτει το πρόγραμμα του ESM. Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται πλήρως ότι θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν εύλογες οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές μακροπρόθεσμα, βασιζόμενες στις μεταρρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν κατά το πρόγραμμα του ESM. Έχουν παρουσιάσει μια περιεκτική Αναπτυξιακή Στρατηγική στο Eurogroup. H εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα στηριχτεί επιπρόσθετα και από "Το Σχέδιο Συνεργασίας και Στήριξης" που υπέγραψαν οι ελληνικές αρχές με τις Υπηρεσίες Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την συνεχή παροχή τεχνικής βοήθειας που θα στηρίξει την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων τα επόμενα χρόνια» επισημαίνεται. 


* Δείτε αναλυτικά το κείμενο στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v